Dündar ve Gül'e hapis cezası veren mahkeme AYM'ye sert çıktı!

Dündar ve Gül'e hapis cezası veren mahkeme AYM'ye sert çıktı!

Dündar ve Gül'e hapis cezası veren mahkeme A... Ocak 2014’te Adana’da durdurulan mühimmat yüklü MİT TIR’larına ilişkin haberleri nedeniyle Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ı 5 yıl 10, Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ü 5 yıl hapis cezasına mahkum eden...

Ocak 2014’te Adana’da durdurulan mühimmat yüklü MİT TIR’larına ilişkin haberleri nedeniyle Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ı 5 yıl 10, Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ü 5 yıl hapis cezasına mahkum eden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi karara ilişkin gerekçesini açıkladı. Mahkeme, verdiği cezaların gerekçesini açıklamaktan çok, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Dündar ve Gül’ü özgürlüğe kavuşturan hak ihlali kararını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın karara ilişkin sözlerine yakın ifadelerle eleştirdi. Karara zorunlu olarak uyduğunu belirten mahkeme, AYM’nin ifade ve basın özgürlüğü konusunu ele alarak yetkisini aştığını ifade etti.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yargılandığı “MİT TIR’ları haberi'' davasında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 6 Mayıs tarihli duruşmada, devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak suçundan Dündar’a 5 yıl 10 ay, Gül’e 5 yıl hapis cezası vermişti. Darbeye teşebbüs suçundan ise beraate hükmetmişti.

Mahkeme, karara ilişkin gerekçesinde, Dündar ve Gül’ün basın ve ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğiyle ilgili AYM başvurularının davanın sonunda ele alınacak hususlardan olduğunu savundu. Başvurunun sadece tutukluluk incelemesi kapsamında ele alınabileceği, geniş bir yorum ile ele alınarak hak ihlali sonucuna ulaşılmasının hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu aktarıldı. 
Yargı bağımsızlığına aykırı

Mahkeme, AYM kararının, ilk duruşması dahi yapılmayan davada, temel hak ve özgürlüklerin korunmasında asıl yetkili ve görevli olan ilk derece mahkemenin yargısal mekanizmalarının işlememesine neden olduğunu, yargılamanın bağımsız ve etkin şekilde yerine getirilmesine, yargının bağımsızlığına açıkça aykırılık oluşturduğunu da savundu. Gerekçeli kararda başvurunun basın ve ifade özgürlüğü kapsamında ele alınmasının yargılamayı etkileme ve delillerin değerlendirmesinde takdir yetkisini daraltma sonucunu doğurduğu aktarıldı. AYM’nin kendisini ilk derece mahkemesi yerine koyduğunu belirten mahkeme, maddi vaka incelemesi yaptığını kaydetti.

Yetkisini aştı

Mahkeme, AYM’nin kararına zorunlu uyarak tahliye kararı verdiğini belirterek, “AYM ifade ve basın özgürlüğü konusunu gerekçeli kararında geniş bir şekilde irdeyelerek hak ihlali yapıldığına ilişkin hüküm kurarak mahkememizin yargılama konusuyla ilgili sonuca yönelik değerlendirme yaparak yetkisini aşmıştır. Yüksek Mahkeme'nin Anayasa ile Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanununa aykırı olan bu şekildeki değerlendirmesi mahkememizce yerinde görülmemiştir'' ifadelerine yer verdi.

Gerekirse yasaklanabilir

IŞİD ve PKK’nin Türkiye’de son zamanlarda gerçekleştirdiği saldırılara yer veren mahkeme, “Türkiye Cumhuriyeti devleti açısından milli güvenlik ile ilgili hassasiyet ve sakıncaların had safhada olduğu bir süreçte söz konusu haberlerin yapılmasının yasaklanmasının zorlayıcı bir toplumsal ihtiyaçtan kaynaklandığı aşikardır. Bu durum aynı zamanda milli güvenliğin korunması bakımından söz konusu haberlerin yapılmasının yasaklanmasının demokratik toplum düzeninde gerekli olduğu, meşru amaca uygun olup, orantılı olduğu sonucunu da ortaya koymaktadır'' denildi.

Casuslukla ilgili belge yok

Mahkeme, casusluk suçunu “Türkiye Cumhuriyet Devleti zararına olarak, yabancı bir devlet yahut herhangi bir terör örgütü yararına işlenen bir suç'' olarak tanımlayarak, Dündar ve Gül’ün casusluk kastıyla hareket ettiklerine dair dosyada hukuka uygun bilgi, belge ve delil bulunmadığını aktardı.

"Dündar ve Gül'e hapis cezası veren mahkeme AYM'ye sert çıktı!" haberi, 16 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 16 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Dündar ve Gül'e hapis cezası veren mahkeme AYM'ye sert çıktı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dündar ve Gül'e hapis cezası veren mahkeme AYM'ye sert çıktı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:05 Anıtkabir'e 23 Nisan'da Büyük İlgi: 111 Bin 527 Ziyaretçi
  2. 22:59 Madonna, Washington'da Hayranlarını Bekletme Davasıyla Karşı Karşıya
  3. 22:47 Fenerbahçe, İsmail Kartal ile Yola Devam Kararı Aldı
  4. 22:45 Ünlü ton balığı üreticisi, ürünlerini acil toplatıyor: İçinde civa bulundu!
  5. 22:43 Tacizde Bulunan Doktorun Mağdurlarına 138 Milyon Dolarlık Tazminat!
  6. 22:36 Nuri Alço'nun Son Durumu Ortaya Çıktı!
  7. 22:35 Gizemli Kayboluş: Ekonomist Korhan Berzeg'in Evine Yakın Ormanda İskelet Parçaları Bulundu
  8. 22:34 Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?
  9. 22:31 Premier Lig'de Oynayan İki Futbolcu Tecavüz Suçlamasıyla Gözaltına Alındı!
  10. 22:31 Parke Temizliğinde Püf Noktaları: Aseton Kullanımı ve Doğru Yöntemler
  11. 22:29 Merdan Yanardağ’dan Oktay Saral'ın montajlı fotoğrafına tepki: "Büyük bir provokasyon"
  12. 22:27 Zıngıl Tatlısı: Mardin Mutfağının Pratik Lezzeti!
  13. 22:24 Sandık Kokusu final mi yapıyor?
  14. 22:10 Temmuz'da Memur ve Emeklilere Maaş Zammı Şoku!
  15. 22:01 Korhan Berzeg 10 aydır aranıyordu: Kemik parçaları ve kıyafetleri bulundu!
  16. 22:01 Bakan Uraloğlu X açıklaması yaptı: "Kanuni düzenleme gerekecek"
  17. 21:39 Özgür Özel, Erdoğan'la TBMM'deki görüşmesini şu şekilde anlattı!
  18. 21:21 İçkili Araç Kullanma Davasında, Alkol Üreten Vücuda Sahip Kişi Hakkında Karar Verildi!
  19. 21:06 Koç Holding'den Uyarı: Sahte Hesaplar ve Web Siteleri!
  20. 20:56 İflas Dalgası Sürüyor: Türkiye'nin İki Dev Şirketi Daha Battı!
Gündem Haberleri