Dünyanın tüm kadınlarına birleşik bir çağrı

Dünyanın tüm kadınlarına birleşik bir çağrı

Dünyanın tüm kadınlarına birleşik bir çağrı İddialar geçen yıl ekim ayında Hollywood ünlüsü Harvey Weinstein ile başladı. Devamı gelen bu dalga Kevin Spacey, James Franco, sinemacı Paul Haggis ve Broadway efsanesi Ben Vereen de dahil olmak üzere daha onlarca ünlü erkek,...

İddialar geçen yıl ekim ayında Hollywood ünlüsü Harvey Weinstein ile başladı. Devamı gelen bu dalga Kevin Spacey, James Franco, sinemacı Paul Haggis ve Broadway efsanesi Ben Vereen de dahil olmak üzere daha onlarca ünlü erkek, cinsel suistimal suçlamalarıyla anıldı. Bu haberler manşet olmaya başladığı için, farklı ama birbiriyle kesişen iki hareket ortaya çıktı. Çeşitli saldırı suçlamalarına verilen tepkinin boyutuna ve öfkeye bakılırsa, bunları birbirine karıştırmış olmamızdan dolayı affedilebiliriz.

İşte bu iki hashtag'in kısaca açıklaması:

#Metoo (Ben de) Nedir?

Hollywood oyuncusu Alyssa Milano Twitter hesabından, “Arkadaşımın tavsiyesidir: Eğer cinsel istismara uğramış tüm kadınlar durumlarına ''Ben de’ yazarsa bu sorunun büyüklüğünü insanlara gösterebiliriz.’’ şeklinde bir tweet atarak ''#Bende Hareketi’ni başlatmış oldu. 

Fakat bundan önce 1994 yılında kaçırılıp altı erkek tarafından tecavüz edilen siyahi bir kadın, Recy Taylor’ı hatırlamamız gerek. Taylor bu olaylar hakkında konuşmuş fakat hiçbir zaman o erkeklerin ceza aldığını görememişti. Bu yıl Taylor, #Bende hashtagi bağlamında Oprah Winfrey tarafından Altın Küre’de Cecil B DeMille ödülünü alırken anıldı.

WEİNSTEİN OLAYI İLK TAŞI DEVİRDİ

Taylor’dan sonra 2006 yılında gelişmemiş toplumlardaki cinsel istismara dikkat çekmek amacıyla kampanya başlatmış olan Tarana Burke vardı. Burke bu harekete hashtag’lerden çok önce ''Ben de’ demişti.

Ve bu kadınlardan önce sayılamayacak kadar fazlası vardı.

#Bende sembolünün altında, seslerini duyurmak için uzun süredir savaşan kadınlar bir anda Hollywood’a, Amerikaya ve tüm dünyaya seslenebildi. Böylece failler gerçek sonuçlar ile karşılaşmaya başladı.

Sosyal medya gittikçe bu cinsel istismar ve saldırı hikayeleriyle doldu ve problemin büyüklüğünü şimdiye kadar hiçbir araştırmanın yapamadığı kadar açık ortaya koymuş oldu. Cinsel istismar yıllardan beri var olan bir problem olsa da Weinstein hakkında açığa çıkarılanlar ilk taşı devirmiş oldu.

#TimesUp (Zaman Doldu) Nedir?

2017 yerini 2018’e bırakırken Hollywood’da 300’den fazla kadın New York Times’da yer alan yazılarında yeni bir hareket oluşturduklarını yazdılar. Yazıda, “Kadınların erkek egemenliğinde olan iş yerlerinde var olmak, rütbe olarak yükselmek veya sadece duyulmak için çektikleri zorluk artık bitmelidir. Bu bir türlü aşılamayan tekele son verme zamanı gelmiştir!’’

''Zaman doldu’ adındaki bu hareket, film sektöründeki sessizlik ve erkekler tarafından gösterilen vahşilik kültürünü sona erdirmek amacıyla bir söz verme niteliğinde başlatıldı. Fakat bundan çok daha fazlası var. ''Zaman doldu’, aynı zamanda uzun süredir unutulmuş olan çalışan kadınların güvencesi sorununu çözmeyi destekliyor. Cinsel saldırı dünyadaki tüm endüstrileri etkiliyor, özellikle de başka kültürlerden kadınları ve düşük bütçede çalışan işçileri.

KADIN İŞÇİLERİN MEKTUBUYLA BAŞLADI

Bu hareket sadece ünlü hikayelerden değil aynı zamanda bir kadın tarım işçileri organizasyonu olan Alianza Nacional de Campesina’nın 2017 kasımında gönderdiği dayanışma mektubundan da etkilenilerek başlatıldı.

2014 raporuna göre restoran endüstrisinde çalışan kadınların yarısı korkunç ya da istenmeyen bazı olaylar yaşadıklarını söylüyor. Hazır yiyecek endüstrisinde ise durum 2016 verilerine göre, yaklaşık %40 kadının bu sorunları yaşadığını gösteriyor. Farklı kültürlerden gelen kadınlar ise ''beyaz’ kadınlara göre daha fazla sorun ile karşılaşıyor.

''DÜNYANIN TÜM KADINLARINA BİRLEŞİK BİR ÇAĞRI’

Buna cevaben ''Zaman Doldu’ sitesi şu sözlerle söz veriyor:

''’Zaman Doldu gösteri dünyasındaki kadınlardan tüm dünyanın kadınlarına kadar birleşik bir çağrıdır.

Film setlerinden tarım arazilerine, toplantı odalarına kadar tüm dünyayı etkileyecek bir öncülük hedefliyoruz.''

Gönüllüler ve çeşitli gruplardan oluşan ''Zaman Doldu’ nun içinde hem cinsel istismar konusunda en az beyaz kadınlar kadar sorun yaşayan farklı kültürlerdeki kadınlar hem de LGBT+ kadınları için de ses olmak isteyen kişiler bulunuyor.

Pratikte, cinsel istismara uğrayıp hayatına devam etmiş kadınlara yardım etmek, cinsel suçlara daha ağır cezalar getirilmesini sağlamak ve tüm endüstrilerde, lider kadın sayısını artırmak için mücadele vermek anlamına geliyor.

Bu yılki Altın Küre’de Zaman Doldu, bu hareket hakkındaki farkındalığı artırmak ve cinsiyet eşitsizliği ile ırksal eşitsizliği eleştirmek amacıyla kırmızı halıdaki yerini aldı.

''SONUNDA BİRBİRİMİZİ DUYUYORUZ’

Zaman Doldu, Eve Longoria, Ashley Judd, Natalie Portman, Emma Stone, America Ferrera, Kerry Washington, Rashida Jones, Avu DuVernay, Reese Wetherspoon gibi daha birçok isimden oluşuyor.

Üyelerden Reese Witherspoom “Sonunda birbirimizi duyuyoruz, sonunda birbirimize dayanışmayla kenetlendik ve bu dayanışma, kendini hep görünmez hissetmiş kadınların duyulması içindir.’’

Kaynak: İleri Haber

"Dünyanın tüm kadınlarına birleşik bir çağrı" haberi, 07 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. 07 Mart 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Dünyanın tüm kadınlarına birleşik bir çağrı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dünyanın tüm kadınlarına birleşik bir çağrı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:25 Sürücünün yükü artıyor: Kaza yapan da yapmayan da ödeyecek!
  2. 03:22 Haftalık güzellik bakımı: Kına ve sirke
  3. 03:20 Meteorolojiden fırtına uyarısı: Bu gece başlıyor!
  4. 03:17 20 Nı̇san 2024 günlük burç yorumu
  5. 03:14 Aksaray ve Konya arası kaç kilometre?
  6. 03:11 Antalya ve Alanya arası kaç kilometre?
  7. 03:07 Bu burç 2024 yılında büyük finansal kazançlar elde edecek!
  8. 03:04 Akrep burcu erkeği özellikleri nelerdir?
  9. 02:23 Trump mahkemede uyuya kaldı: Bu durum ona zarar verebilir
  10. 02:02 Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden biri iflasını açıkladı ve şirket hızla satışa çıkarıldı
  11. 01:57 IFacebook ve MSN'de bulunan nostaljik bir özellik Instagram'a geliyor!
  12. 01:51 Google haritalar, elektrikli araç sahiplerine güzel haber: Sürücüleri sevindirecek özellik geliyor
  13. 01:47 Jeep'in TOFAŞ hamlesi Türkleri heyecanlandırdı: Düşük fiyatlara hazır olun!
  14. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  15. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  16. 01:33 Mobil tabanlı birinci şahıs nişancı oyunu artık bilgisayarlara geliyor!
  17. 01:22 AK Parti'de ıstakozun ardından Rolex krizi gündemde
  18. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  19. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  20. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
Gündem Haberleri