Edebiyat dünyasında Selim İleri kavgası; tarih liberal ihaneti unutmuyor

Edebiyat dünyasında Selim İleri kavgası; tarih liberal ihaneti unutmuyor

Edebiyat dünyasında Selim İleri kavgası; tar... Kadıköy Belediyesi’nin Haydarpaşa Garı’nda düzenlediği 8. Kadıköy Kitap Günleri etkinliğinin Onur Konuğu’nun Selim İleri olması edebiyat dünyasında tartışma yarattı. Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği yayınladığı...

Kadıköy Belediyesi’nin Haydarpaşa Garı’nda düzenlediği 8. Kadıköy Kitap Günleri etkinliğinin Onur Konuğu’nun Selim İleri olması edebiyat dünyasında tartışma yarattı. Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği yayınladığı bildiriyle etkinlikten çekildiğini açıkladı.

Sol'da isim yapıp, sonra bunu "demokratik" gerekçelerle ikbale (çıkara) çevirmeye çalışanları, kendi hayatlarına ihanet edenleri, gerici iktidarı ve yobazları özgürlükçü gerekçelerle destekleyenleri tarih unutmuyor.

Cemaat’in yayın organı Zaman gazetesinde uzun yıllar yazan Selim İleri’nin İstanbul Kadıköy Belediyesi’nin Kitap Günleri’nde onur konuğu olarak açıklanması tartışma yarattı. Kendilerinin etkinlik yapmasına izin verilmediğini ve buna karşın Selim ileri’nin onur konuğu ilan edildiğini söyleyen Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği etkinlikten çekildiğini açıkladı. 

Cemal Süreya Derneği, “Aşağıda açıkladığımız nedenlerle Kitap Günleri’nden çekilmemizin zorunlu olduğu sonucuna vardık'' diye başladığı açıklamasında şunları söyledi:

“1. Cemal Süreya şiirinde birey ve çevre uyumunun beden ve ruh kanonunda biçimlenmesini ele alıp değerlendirmek, bu bağlamda Gezi Kuşağı üstünde Cemal Süreya şiirinin etkilerini sergilemek üzere konuşmacıların yaptığı hazırlıklar hiçe sayılmış; konunun güncelliği ve önemi görmezden gelinmiştir.

2. Ürünlerini CSKSD’nin dergisi Üvercinka’da yayımlayan 20 şairin yer aldığı şiir dinletisine şans tanınmamıştır.

3. Öte yandan, Cumhuriyet Gazetesi’nin aydınlanmacı, bilge ve öncü yazarı İlhan Selçuk’un devlete yuvalanmış F tipi savcılarca 2008’de son derece ağır koşullarda yargılanırken sağlığını yitirdiği günlerde gazeteden Zaman’a geçerek yazar özgürlüğü güvencesini ve ikbali orada bulan Selim İleri’nin Onur Konuğu Yazar olarak adının parlatılması, Kitap Günleri’nin aydınlanmacı, laik, çağdaş ve ilerici geleneğiyle bağdaşmamaktadır. Kaldı ki bu girişim, yüzlerce yurtseverin haksız yere yıllarca zindanlarda tutulmasına yol açan hukuk dışı yargılamalar sürecinde yaşamlarını yitiren nice laik düşünüşlü aydının yanı sıra Türkan Saylan’a çektirilen acılar kamu vicdanında unutulmaz yaralar açarken olan bitene bu zulmün baş sorumlusu Zaman’daki köşesinden başını kaldırıp bakmamış bir yazarın aklanması çabasıdır. Derneğimizin amaçları yönünden onur kırıcıdır; dahası değerlerimizi ısrarla savunmamız gereken şu günlerde umut kırıcıdır.

4. Bütün bunların yanı sıra, Haydarpaşa Dayanışması’nın gevşediği bir süreçte talan çalışmalarına yeniden hız vermek üzere sanat kültür etkinliklerine açılma hevesindeki iktidarın kamuoyuna şirin görünme niyetlerinin gözden kaçırıldığı, onlara destek sağlandığı da ortadadır.

Ustamız Cemal Süreya, çağımızda şairlerin aynı zamanda aydın tavrı taşıması gerektiğini Papirüs başyazılarında sık sık vurgulamıştır. Onun bu sorumluluk anlayışını miras almış kişiler olarak, Kadıköy Kitap Günleri’nde gericilikle uzlaşma ve talan hazırlıklarının boy göstermesine günlük hesaplar uğrunda göz yummayı doğru bulmuyor, Haydarpaşa’daki etkinliklerden çekiliyoruz. Çünkü etkinliklerimizi her zaman ve her yerde yapabiliriz; ama ilkelerimizi ve Haydarpaşa Garı’nı yeniden kurmak için nice ömürler vermek gerekecektir. Tüm üyelerimizi, şair ve yazarları, sanatçı ve yazar örgütlerini, çağdaş ve ilerici yayınevlerini, yayın kurumlarını, gerçek edebiyat okurlarını ve tüm kitapseverleri bu sorumsuz yönelişe karşı tavır almaya çağırıyoruz.

Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği Yönetim Kurulu

 Aydan Ay    Engin Turgut    Fatma Başural

Seyyit Nezir       Zühal Tekkanat''

"Edebiyat dünyasında Selim İleri kavgası; tarih liberal ihaneti unutmuyor" haberi, 28 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 28 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Edebiyat dünyasında Selim İleri kavgası; tarih liberal ihaneti unutmuyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Edebiyat dünyasında Selim İleri kavgası; tarih liberal ihaneti unutmuyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
  2. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
  3. 04:20 Yenilenen EQA ve EQB Türkiye’de!
  4. 04:13 Mükemmeliyetçilik: Başarının düşmanı mıdır yoksa dostu mu?
  5. 04:10 Hıdırellez’de neden yere nar atılır?
  6. 04:07 21 Nisan 21° Boğa burcunda Jüpiter ve Uranüs kavuşumunda devrim yaşayacak burçlar!
  7. 04:01 Bu sarma sırrını neredeyse kimse bilmiyor: En lezzetli sarmaların sırrı bir yemek kaşığında gizli!
  8. 04:01 Epic Games, iki oyunu ücretsiz olarak sunuyor! Fırsatı kaçırmayın: Son gün 25 Nisan!
  9. 03:59 İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarında en az 8 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi
  10. 03:25 Sürücünün yükü artıyor: Kaza yapan da yapmayan da ödeyecek!
  11. 03:22 Haftalık güzellik bakımı: Kına ve sirke
  12. 03:20 Meteorolojiden fırtına uyarısı: Bu gece başlıyor!
  13. 03:17 20 Nı̇san 2024 günlük burç yorumu
  14. 03:14 Aksaray ve Konya arası kaç kilometre?
  15. 03:11 Antalya ve Alanya arası kaç kilometre?
  16. 03:07 Bu burç 2024 yılında büyük finansal kazançlar elde edecek!
  17. 03:04 Akrep burcu erkeği özellikleri nelerdir?
  18. 02:23 Trump mahkemede uyuya kaldı: Bu durum ona zarar verebilir
  19. 02:02 Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden biri iflasını açıkladı ve şirket hızla satışa çıkarıldı
  20. 01:57 Facebook ve MSN'de bulunan nostaljik bir özellik Instagram'a geliyor!
Kültür Sanat Haberleri