Eğitimde şeriat modeli, sıbyan mektepleri yasallaşacak!

Eğitimde şeriat modeli, sıbyan mektepleri yasallaşacak!

Eğitimde şeriat modeli, sıbyan mektepleri ya... AKP'nin yeni modelinin amacı, halen fiili olarak faaliyet gösteren ve 3-6 yaş arası çocuklara dini eğitim veren sıbyan mekteplerini yasallaştırmak.Bilimsel ve laik eğitim sistemini terk eden AKP iktidarının şimdi de "3+3+3+4" olarak...

AKP'nin yeni modelinin amacı, halen fiili olarak faaliyet gösteren ve 3-6 yaş arası çocuklara dini eğitim veren sıbyan mekteplerini yasallaştırmak.

Bilimsel ve laik eğitim sistemini terk eden AKP iktidarının şimdi de "3+3+3+4" olarak adlandırılan yeni eğitim sistemini getireceği ve bu sistemde çocukların okula gitme yaşının 4'e kadar çekilmesinin planlandığı iddia edildi. AKP'nin bu modeli benimsemesinin nedeni, Osmanlı eğitim sistemindeki sıbyan mekteplerini canlandırmak istemesi. 

Sözcü'den Yurdagül Uygun'un haberine gçre, AKP'nin iktidarda olduğu 14 yılda 6 milli eğitim bakanı değişirken, milli eğitim bakanlarıyla birlikte eğitim sistemi de değiştirildi. Son olarak geçen ay değişen milli eğitim bakanıyla birlikle, eğitim sisteminin de değiştirileceği öne sürülüyor. Kısa bir süre önce hayata geçirilen 4+4+4 eğitim sistemi yerine 3+3+3+4 eğitim sisteminin getirileceği iddia ediliyor. Yeni sisteme göre, ilk bölüm 0+1+2, ardından 3 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul ve 4 yıl lise öğrenimi olacak.

SIBYAN MEKTEPLERİ CANLANACAK İDDİASI

Hazırlığı yapılan yeni sistemde okula başlama yaşının 4’e indirilerek, Osmanlı dönemindeki sıbyan mektepleri sisteminin geri getirileceği iddia ediliyor. Planlanan yeni sisteme göre, çocukların bu dönemdeki eğitimi özel girişimcilere bırakılacak, eğitimi de yetiştirilecek eğitimciler verecek. Bununla birlikte bu alanda çok sayıda vakıf ve derneğin bu alanda faaliyet göstermesi, dini vakıf ve derneklerin bu bölümlere yönelmesi bekleniyor.

ANA OKULLARI KALDIRILACAK

Bununla birlikte ana okullarının da kaldırılacağı belirtiliyor. Üniversitelerde de özel düzenlemeler yapılarak okul öncesi eğitim bölümleri kapatılarak yerine Erken Çocukluk Eğitim ve Araştırma Enstitüsü kurulacak. Var olan ana sınıfı öğretmenlerine de iki seçenek sunulacak: Ya erken çocukluk okulunda eğitimci ya da ilkokul öğretmeni olabilecekler.

SİSTEM NE ZAMAN DEĞİŞECEK?

Yeni sistemin ne zaman uygulamaya konulacağı henüz belirlenmezken, 2017’de yeni sistem için eğitimci yetiştirilmeye başlanacak.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, AKP iktidarı döneminde 14 yılda 6 bakan değiştiğine işaret ederek, “Her gelen milli eğitim bakanı kendine göre yeni bir uygulama başlattı. Bir dönem okul öncesi zorunlu oldu. Sonra o kaldırıldı, yerine 4+4+4 getirildi. Sonra imam hatiplerle ilgili düzenleme yapıldı. Şimdi de sübyan mektepleri meşrulaştırılarak 3+3+3+4 sistemini getirmeye çalışıyorlar. 6 bakan değişti ama verilen eğitim adım adım gericileştirilerek, laik, çağdaş cumhuriyet eğitim modelinden uzaklaştırılmaya çalışıldı'' diye konuştu.

KARACA: BU CİNAYETTİR

"Kindar" ve "dindar" eğitim sistemininin artmaya başladığını vurgulayan Karaca, şöyle devam etti: “Kaygımız da bu. Adını gizleseler de erken yaş eğitimini 4-7 yaşa çekerek, Osmanlı’daki sübyan mekteplerini, dini eğitimi yerine getirecek sistem işlevli hale gelecek. Muhtemelen kızlar ayrı erkekler ayrı sınıfta olacak. Çocukların başörtüsü takması kanıksanacak. Daha sonraki yıllarda zorunlu din dersleri getirilecek. Türkiye bunu hak ediyor mu? Bu çağda çocuklarımıza 100 yıl önceki modeli zorlamak cinayettir. Çağın ihtiyaçlarını karşılayacak, yeni modelleri tartışmak gerekirken bu siyasal modelleri zorlamak çatışma noktasıdır.''

Yeni sistemle öğretmenlik mesleğinin de değersizleştirildiğini anlatan Karaca, “İlk dönem Osmanlıca kurslarını bitiren kursiyerler ders verecek muhtemelen. Çünkü 400-500 bin kursiyer var. Bu kurslar boşuna açılmadı'' dedi.

"Eğitimde şeriat modeli, sıbyan mektepleri yasallaşacak!" haberi, 11 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 11 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan Eğitimde şeriat modeli, sıbyan mektepleri yasallaşacak! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Eğitimde şeriat modeli, sıbyan mektepleri yasallaşacak! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  2. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  3. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  4. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  5. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  6. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  7. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  8. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  9. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  10. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  11. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  12. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  13. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  14. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  15. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  16. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  17. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  18. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  19. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  20. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
Eğitim Haberleri