Eminağaoğlu: Anmayı yasaklayan zihniyetin acılara da saygısı yok

Eminağaoğlu: Anmayı yasaklayan zihniyetin acılara da saygısı yok

Eminağaoğlu: Anmayı yasaklayan zihniyetin ac... Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun 10 Ekim Gar katliamı nedeniyle MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında soruşturma açılması başvurusu Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından reddedildi. Eminağaoğlu, 10 Ekim anmasının yasaklanması...

Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun 10 Ekim Gar katliamı nedeniyle MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında soruşturma açılması başvurusu Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından reddedildi. 

Eminağaoğlu, 10 Ekim anmasının yasaklanması yetmezmiş gibi acılara da saygı duyulmamakta diyerek karara sert tepki gösterdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında 10 Ekim Ankara ve Sultanahmet katliamları nedeniyle soruşturma açılması için yaptığı başvuruyla ilgili kararını verdi.

 
Eminağaoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında 19 Ekim günü Başbakanlık’a başvurarak 10 Ekim 2015’te Ankara’da yaşanan katliam ile ilgili olarak ''’görev gereklerine aykırı hareket etmek yönüyle görevi kötüye kullanmak suçunu da aşarak olası kast ile adam öldürmek’’ suçundan suç duyurusunda bulundu. Başvuruya 20 Mayıs günü gönderilen yanıtta, soruşturma izni verilmediği bildirildi. Eminağaoğlu da izin verilmemesinin ''’haklı, ikna edici, denetlenebilir’’ bir gerekçe içermediğini belirterek, Başbakanlık kanalıyla Cumhurbaşkanlığına itirazda bulundu. Başbakanlık’tan 10 Ekim günü Eminağaoğlu’na gönderilen yazıda, Cumhurbaşkanlığı’nın soruşturmaya izin verilmeme kararına yapılan itirazın kabul edilmediği bildirildi.

Eminağaoğlu’nun Sultanahmet patlaması nedeni ile yaptığı ikinci başvuruda aynı gerekçelerle reddedildi.

Ömer Faruk Eminağaoğlu konuyla ilgili ABC'ye açıklama yaparak, "Acıya saygıları yok" dedi. 

Eminağaoğlu'nun açıklaması şu şekilde;

10 Ekim katliamından Hakan Fidan'a Başbakanlıkça soruşturma izni verilmemiş olup, bu konuda Cumhurbaşkanlığına yaptığım itirazın reddedildiği de, 10 Ekim tarihli yazı ile bildirilmiştir.
10 Ekim katliamı için yapılan anmayı yasaklamak yetmezmiş gibi, 10 Ekim tarihli işlemle, acılara bile saygı duyulmadığı açıkça görülmüştür.

***
AKP döneminde yapılan bir düzenleme ile, ilk kez Cumhurbaşkanlığı makamı, soruşturma izni konusunda bile görevlendirilmiştir. 
MİT Müsteşarı hakkında Başbakanlıkça gerçekleştirilen soruşturma izinleri konusundaki itirazlarda Cumhurbaşkanı yetkili kılınmıştır.
Böyle bir konuda bile Cumhurbaşkanının görevlendirilmesi, aslında açıkça başkanlığın yaşandığının da bir örneğini oluşturmuştur.

Daha bu hafta içinde Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanının fiilen başkanlık yaptığını ifade etmekle, aslında anayasanın ihlal edildiğini, bir darbe, bir vatana ihanet halinin yaşandığını itiraf etmiştir.
Öte yandan, AKP'nin anayasayı gözetmeden soruşturma izni konusunda Cumhurbaşkanını görevlendirmesi de, Cumhurbaşkanının anayasal konumu ile bağdaşmayan, anayasaya aykırı bir düzenlemedir.
Mevcut Anayasa iktidar için bir anlam ifade etmemektedir.
***
Cumhurbaşkanı'nın görevleri, Anayasanın 104 üncü maddesinde sayılmıştır.
Bu maddede, Cumhurbaşkanının yasama ve yürütme alanlarındaki görev ve yetkileri, Anayasada sayılarak ortaya konulmuştur.
Dolayısıyla, yasama ve yürütme alanlarında, anayasada sayılmayan bir konuda, Cumhurbaşkanına yasa ile görev yüklenemez.
Yasa ile yüklenecek görev, ancak anayasada sayılan konulara ilişkin olabilir.
Anayasanın aynı maddesinde, yargı ile ilgili konularda ise bu anlayış benimsenmemiştir. Anayasada sayılmayan yargı alanındaki bazı konularda, yasalarla da Cumhurbaşkanına görev yüklenebileceği ifade edilmiştir.

MİT Müsteşarının soruşturma izni konusu, MİT'in yürütme içinde yapılanmış olması nedeniyle, yürütme alanındaki işlemlerden olup, böyle bir görev Anayasada sayılmamıştır.
Anayasa bile aşılarak, bir yasa ile Anayasada sayılmayan bir konuda Cumhurbaşkanına görev yüklenmesi demek, Cumhurbaşkanının başkandan da öte yetkilerle donatılması demektir.
Bu anayasal ve hukuksal durum karşısında, MİT Müsteşarı için soruşturma izni konusunda ortaya çıkan bu düzenleme, bir parti devleti ve daha da öte bir ajan devlet yaratmak demektir. Başkanlığın yapıtaşlarının döşenmesi demektir.

Öte yandan, Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler kategorisinde kalan işlemlere karşı, Anayasadaki düzenleme uyarınca yargı yolu kapalıdır.
MİT Müsteşarı hakkındaki izin vermeme işlemine itiraz üzerine Cumhurbaşkanı'nca yapılan işlem, bu kategorideki işlemlerden değildir. Çünkü önceden yapılan bir işlemle bağlantılıdır. Dolayısıyla, bu işleme karşı yargı yolu açıktır. 
Bu gerçeklik karşısında Cumhurbaşkanı'nca yapılan böyle bir işlemde, bu işleme karşı başvurulabilecek yargı yolu ve süresinin de gösterilmesi gerekmektedir.

İtiraz üzerine Cumhurbaşkanınca yapılan bu işlemde ise, yargı yolu ve süresi de gösterilmemiştir. 
Böylece Cumhurbaşkanının bu işlemine karşı yargı yolunun kapalı olduğu anlayışı da öne çekilmiştir. 
Bunu da hukukla açıklamak söz konusu değildir.
Bu tablo, hukuk ve anayasanın dışlandığı, bir mutlak iktidar anlayışını yansıtmaktadır

****
10 Ekim katliamı ile ilgili işlemin aynısı, İstanbul patlaması hakkında da yapılmıştır.

"Eminağaoğlu: Anmayı yasaklayan zihniyetin acılara da saygısı yok" haberi, 14 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 14 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Eminağaoğlu: Anmayı yasaklayan zihniyetin acılara da saygısı yok haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Eminağaoğlu: Anmayı yasaklayan zihniyetin acılara da saygısı yok 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  2. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  3. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  4. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  5. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  6. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  7. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  8. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  9. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  10. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  11. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  12. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  13. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  14. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  15. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  16. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  17. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  18. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  19. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  20. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
Gündem Haberleri