En büyük darbe 40'larda yapıldı!

En büyük darbe 40'larda yapıldı!

En büyük darbe 40'larda yapıldı! Prof Dr. Coşkun Özdemir Bu memleketin halkına en büyük darbe 40'lı yıllarda vurulmuştur ve bu hiç bir askeri darbe ile kıyaslanamaz.Aydınlanma Atatürk'ün en büyük devrimidir. Çünkü yüzlerce yıldan beri akıl ve bilimden...

Prof Dr. Coşkun Özdemir 
Bu memleketin halkına en büyük darbe 40'lı yıllarda vurulmuştur ve bu hiç bir askeri darbe ile kıyaslanamaz.

Aydınlanma Atatürk'ün en büyük devrimidir. Çünkü yüzlerce yıldan beri akıl ve bilimden uzak yaşamış olan toplumun en büyük gereksinimidir aydınlanma. Osmanlı'nın bilimden, sanattan, felsefeden uzak mirasını sırtlanmış olan cumhuriyetin eşsiz lideri daha genç yaşında bunu erkenden farketmiştir. Bu nedenle Osmanlı'nın bu derin yoksunluğunu miras almış cumhuriyet hızla bir eğitim seferberliğine girişmiş tüm ülkeyi bir okul haline getirmiş, 500 halkevi hem eğitim hem sanat programları ile bir aydınlanma odağı haline getirilmiştir.

İkinci bir aydınlanma odağı bu ülkeye en büyük Yurtsevenleri, şair ve yazarları yetiştiren köy enstitüleri olmuştur. İşte çok partili düzenle birlikte halkın bilinçlenme ve aydınlanmasından endişe duyan feodalite, köy ağaları, geri kafalı ve oy peşindeki politikacılarla birlikte süratle harekete geçmiş ve bu iki aydınlanma odağına saldırıya girişmişlerdir.

Bu vatan karşıtları, bu karşı devrimciler onların yaratıcısı iki büyük eğitimci Hasan Ali Yücel ve Hakkı Tonguç'u devirme hıyanetini ve bu iki odağı ağır ağır yok etme tahribatını başarmışlardır.

Başta söylediğim gibi karşı devrimin bu başarısı Türkiye'nin geleceğini karartan en büyük darbedir. Çünkü bu başarı ile bu halkın, cumhuriyeti kuranların amaçladığı “kendi dünyasını kurabilen kendi seçim ve tercihlerini yapabilen bilinçli yurttaşlar yetiştirme" hedefinin önü kesilmiştir.

Türkiye halkı bağımsız özgür bir birey olamamıştır. Bu ilk darbelerden sonra olanları alçakça öldürülen Ahmet Taner Kışlalı'nın veciz bir cümlesi ile özetleyebiliriz: ''50 yıldan beri Milli Eğitim Bakanlığı Milli ihanet Bakanlığı olarak görev yapmıştır''

Cumhuriyetimizin 93 üncü yılında Türk halkının eğitim düzeyi 5-6 yılı pek geçmiyor. Eğer dürüst olursak, popülizm yapmazsak bu halkın bu milyonların insan haklarına kadın haklarına akla bilime laikliğe ve demokrasiye destek verecek düzeyde ve birikimde olmadığını inkar edemeyiz.

Gerçek bir bilge olan Doğan Kuban yazılarında sık sık örgütlü cehaletten söz eder. Özdemir İnce de iki cehalet kitabı yayınlamıştır. Çünkü Osmanlı'dan aldığımız miras erkeklerde yüzde 6, kadınlarda binde 4 okuma yazma bilen insandır. Bu miras içinde bilim felsefe, sanat, tarih, arkeoloji antropoloji yoktur.

Türkiye'nin kolay kolay birikimli ilkeli tarih bilincine sahip  entellektüell yetiştiremediği de bir başka gerçeğimizdir. Bu gerçeklerimiz TV'lerdeki açık oturumlarda, gazete sütunlarında kolay kolay söylenmiyor, yazılmıyor.

Bu gerçeklerin  60 yıldan beri siyasal iktidarların iktidarı ele geçirme nedenini oluşturduğu da yadsınamaz.

Bugün bu ülkede hangi çağ dışı gösterilere tanık olduğumuz ortadadır. Bunun için bu iktidarların bunlarla mücadele etmeleri ya da çağdaş aydınlanmacı bir toplum yaratmak isteyenlere izin vermeleri doğaldır ki beklenemez. Güzel yurdumuzun dramı budur. Bu gerçeklerimizi açıkça ortaya koyarak çareler ve çözümler aramamız gerekiyor. Yoksa muhafazakar halkımızın hoşuna gidecek onun değerlerine öncelik verecek, laiklikten aydınlanmadan uzak politikalarla bir çözüme ulaşmamız olanak dışıdır.
 

"En büyük darbe 40'larda yapıldı!" haberi, 12 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 12 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan En büyük darbe 40'larda yapıldı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. En büyük darbe 40'larda yapıldı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 08 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:42 Edirne'de 112'ye Gelen Çağrıların %58'i Gereksiz: Asılsız İhbarlar Acil Durumları Tehlikeye Atıyor
  2. 20:38 Adalet Bakanı Tunç: “Şu anda cezaevlerinde 65 bin 986 öğrenci var"
  3. 20:37 Hamas'tan İsrail'e Çağrı: Refah Operasyonu Ateşkesi Tehdit Ediyor
  4. 20:37 İsrail'in Gazze ve Refah'a saldırıları devam ediyor: Çok sayıda ölü ve yaralı var
  5. 20:34 AB çalışanları İsrail’in Gazze’ye olan saldırılarını protesto etti
  6. 20:33 İstanbul'da Sokak Köpeğine Otomobil Çarptı, Sürücü Olay Yerinden Kaçtı
  7. 20:31 Fenerbahçe'de sevindiren haber: Oosterwolde, antrenmanlara başladı
  8. 20:28 Türkiye, Gazze'ye 52 bin ton yardım gönderdi: Yardım listesinde birinci sırada
  9. 20:27 Çin'in Chang'e-6 Misyonu: Ay'ın Karanlık Yüzüne İniş Yaptı!
  10. 20:23 Altay, profesyonel futbol şubesini şirketleştirme kararı aldı
  11. 20:18 CHP'li Karaoba sert konuştu: Uşak Belediyesi'nin borcunu halka açıkladı
  12. 20:15 Dev kripto borsası iflas etti! 11 milyar dolarlık borcu kapatmak için o strateji kullanılacak
  13. 20:11 Paketi dikkatlice kontrol edin: Böyleyse sallama çayı sakın içmeyin!
  14. 20:09 Mantı yapmanın en kolay hali! Eliniz hamura değmeyecek, lezzeti tabak tabak yedirecek!
  15. 20:08 Afyon'un meşhur bükme tarifi meşhur börekçilere bile kaşık attırır!
  16. 20:07 Dondurmanın yanına helva kadar yakışıyor: İşte höşmerim tatlısı tarifi
  17. 19:58 Telefon fiyatlarını etkileyecek geniş kapsamlı bir adım atıldı! Teknoloji dünyası sarsılacak
  18. 19:58 Özel'den çağrı: Atanamayan öğretmenler için 18 Mayıs günü Saraçhane'ye!
  19. 19:48 Gallant'ın ziyaret ettiği askeri üs vuruldu!
  20. 19:48 ABD, İsrail'e Bomba Sevkiyatını Durdurdu: Refah'a Yönelik Saldırı Planlarına Tepki
ABC Kritik Haberleri