'Erdoğan her zamankinden zayıf'

'Erdoğan her zamankinden zayıf'

'Erdoğan her zamankinden zayıf' Wikileaks’in son yayınladığı Demokrat Partinin önde gelen isimlerinden John Podesta'nın email sızıntılarında, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a nasıl bakıldığı hakkında önemli bazı emailler de var.Podesta Washington'daki...

Wikileaks’in son yayınladığı Demokrat Partinin önde gelen isimlerinden John Podesta'nın email sızıntılarında, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a nasıl bakıldığı hakkında önemli bazı emailler de var.

Podesta Washington'daki en güçlü lobi şirketlerinden biri olmasının yanında Clinton'ın seçim kampanyasının da direktörü.

Emaillerden en çok ilgi çekenlerden biri ise geçmişte Hazine Müsteşarlığı ve Büyükelçilikler de yapmış olan Demokrat Partinin önde gelenlerden Stu Eizenstat tarafından ABD Başkan adayı Hillary Clinton’ın çok yakın yardımcısı olan Jack Sullivan’a gönderilen ve ''’Türkiye ve IŞİD’’ başlıklı email.

Sullivan, Clinton Dışişleri Bakanı iken ona çok yakın olarak çalışmış, bakanlığın think tank’ı olarak kabul edilen poliitika koordine komitesinin liderliğini yapmıştı.

Bu emailde Erdoğan ve Türkiye ile ilişkiler hakkında, yakın geçmişte ABD Savunma Bakanı Ash Carter’ın Türkiye’nin IŞİD ile savaştaki rolü üzerinde fikirler geliştirilmesi talebi üzerine toplantının yapıldığını kaydediliyor ve Savunma Bakanlığı Politika Kurulunda sunulan görüşlerin özeti sunuluyor.

Bu email tamamen bir iç yazışma olmasından dolayı Türkiye ve Erdoğan hakkında hakim görüşleri yansıtması açısından çok önemli.

Bu toplantıda bazı istihbarat kurumlarının ve dört eski ABD’nin Türkiye’ye gönderdiği Büyükelçinin görüşlerinin de alındığı kaydediliyor. Email 2016 yılının 17 Ocak tarihinde gönderilmiş. Göze çarpan bölümleri şunlar:

Erdoğan Kendisine Aykırı Hiçbir Görüşe Göz Açtırmıyor

Başbakan Erdoğan Türkiye’yi daha İslami bir yöne soktu ve bağımsız gazeteciler, muhalif politikacılar ve askerler de dahil kendi görüşlerine karşı herkesin üstüne bindi.

Haziran’daki seçimlerdeki gerilemeden sonra ulusal güvenlik ve popüzlim kartını oynarak birçok muhafazakar oy ile kazandığı Kasım seçimlerinden sonra cesaretlenmiş hissediyor. PKK ile barış müzakerelerini bitirdi ve sadece onların değil genel olarak Kürtlerin üstüne gitmeye başladı.

Bazı uzmanlar ve eski Büyükelçiler Erdoğan’ın ülkeyi iç savaşın eşiğine sürdüğüne inanıyor.

Onun ve bizim önceliklerimiz farklı. Bizimki Suriye’de ve Irak’da IŞİD ile savaşmak. Onunki ise PKK ile ve Suriye, Türkiye veya Irak’da bağımsız Kürt devleti tehdidi ile savaşmak.

Erdoğan İzole

Şimdi Erdoğan sınırlarında kaos ve çatışmalarla karşı karşıya. Yerinde bir şekilde İran, Rus, Suriye ve Kürt ekseninden korkuyor. Bu korku Türkiye’nin yavaşlayan ekonomik büyümesi ve büyük cari açık, NATO üyeliğiyle bize daha çok ağırlık kazandırıyor. İsrail ile ilişkileri düzeltme nedenlerinden biri de Erdoğan’ın izole olması.

Türkiye sınırlarında daha çok iş yapmak (IŞİD ile olan sınırı kapatmak) zor çünkü o sınırlardan IŞİD yanlısı yabancı savaşçılar yanında Esad karşıtı ve IŞİD karşıtı savaşçılar da geçiyor.

Türkiye'nin Sorunlarından Avantaj Sağlamalı

Erdoğan ABD’nin Türkiye’ye olan ihtiyacının Türkiye’nin ABD’ye ihtiyacından fazla olduğuna inanıyor. Bunu değiştirmek için toplantıdaki bazıları sertleşerek bu inanışının yanlış olduğunu göstermeliyiz dedi. Ama çoğunluk Türkiye’nin onu ABD’ye daha yakınlaştıran ekonomik sorunlarından ve güvenlik tehditlerinden avantaj sağlama yollarına bakılması gerektiğine inandı.

Kissinger: Erdoğan'ın Batı Yanlısı Olmasını Beklemek Fantezi

Bazı akademisyenler Erdoğan’ın Batı yanlılığından daha otoriter, İslami yöne çevrilmesi nedeninin AB ile üyelik müzakerelerinin bitmesi olduğuna inanıyor.

Hepimiz AB için müzakereleri yeniden başlatmak için zor bir zaman olduğunun farkındayız ama bazı fasılların açılması ve bunun da daha sonra artabileceğine inandık. Kissinger Erdoğan’ın oldukça İslami olduğundan dolayı onun Batı yanlısı olabileceğini düşünmenin bir fantazi olduğuna inanıyor ama ortak güvenlik endişlerine bina edilen bazı alanlarda çalışabileceğini kaydetti.

İslam’a daha da keskin bir dönüş yaşanmasına rağmen Türkiye bölgedeki daha Batılı ve daha demokratik Müslüman devlet olmaya devam ediyor.

Erdoğan her zamankinden daha zayıf olduğundan bazı ağırlığımız var
Stratejik ortaklık zor olacağından dolayı Türkiye ile alışverişe dayalı bir ilişki aramalıyız. Türkiye ile NATO ilişkileini aktifleştirmenin yollarına bakmalıyız. Erdoğan bölgedeki durumundan dolayı her zamankinden daha zayıf olduğundan dolayı bizim bazı ağırlığımız var. (İlhan Tanır / diplomacyhdnwashington.blogspot.com.tr - )

"'Erdoğan her zamankinden zayıf'" haberi, 08 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 'Erdoğan her zamankinden zayıf' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Erdoğan her zamankinden zayıf' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:57 Saç Derisi Sorunlarına Doğal Çözümler: Sağlıklı Saçlar İçin Yöntemler!
  2. 14:53 Kayıp Klimt Tablosu: Viyana'da Açık Artırmada 32 Milyon Dolara Satıldı
  3. 14:52 Fenerbahçe, Beşiktaş derbisi için hazırlıklara devam ediyor
  4. 14:49 Ekrem İmamoğlu: "Kanal İstanbul projesi ihanettir"
  5. 14:48 Martı Katliamı: Yalancı Veba Alarmı Şehri Sarsıyor! İnsan Sağlığı Tehlikede!
  6. 14:47 Unlubitlerin Yaydığı Virüs, Batı Afrika'daki Kakao Üretimini Tehdit Ediyor
  7. 14:45 Arizona Mahkemesi, 2020 Seçimine Müdahale Davası: Giuliani ve Meadows Dahil 18 Kişiye Dava Açıldı
  8. 14:38 Galatasaray'ın Transfer Hareketi: Davy Klaassen İle Anlaşma Sağlandı!
  9. 14:34 Ankara'yı Yarın Yağmur ve Rüzgar Kasıp Kavuracak! Şiddetli Fırtınaya Karşı Hazırlıklı Olun!
  10. 14:33 Küresel Isınma Avrupa'da Sivrisinek Kaynaklı Hastalıkları Artırıyor: Uzmanlar Uyarıyor
  11. 14:29 Çocukluk İstismarı ve Beyin: Yapay Zeka İncelemesi, Travmanın Genç Beyinleri Nasıl Etkiliyor?
  12. 14:25 Orta Akdeniz'de Düzensiz Göç: 23 Nisan Kazasıyla Ölü Sayısı 510'a Yükseldi
  13. 14:22 ABD'nin Asya'daki Stratejik Hareketi: USS George Washington Japonya'ya Yola Çıktı
  14. 14:18 Mangalın Vazgeçilmezi: Enfes Mangal Sosu Tarifi!
  15. 14:16 TC Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  16. 14:11 Süper Lig'de Heyecan Dorukta: 34. Hafta Mücadeleleri Başlıyor!
  17. 14:08 ABD Stokları Düşerken Brent Petrol Fiyatları Yükselişte
  18. 13:58 TFF, Euro 2024'ü takip etmek isteyen vatandaşlara Schengen uyarısında bulundu
  19. 13:53 İzmir'de Çöl Tozu Bulutu: Görüş Mesafesi Azalırken Hava Kalitesi Değişiyor
  20. 13:53 Getir, o ülkede faaliyetlerini durdurma kararı aldı!
Politika Haberleri