Erdoğan: Kim korkar kredi notunun inmesinden

Erdoğan: Kim korkar kredi notunun inmesinden

Erdoğan: Kim korkar kredi notunun inmesinden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bloomberg televizyon kanalına verdiği mülakatta, kredi derecelendirme kuruluşlarından not indirimi gelmesinden endişe duymadığını söyledi.Ancak tasarruf açığı olan Türkiye’de yabancı yatırımcı...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bloomberg televizyon kanalına verdiği mülakatta, kredi derecelendirme kuruluşlarından not indirimi gelmesinden endişe duymadığını söyledi.

Ancak tasarruf açığı olan Türkiye’de yabancı yatırımcı oldukça önem taşıyor. Yabancı yatırımcının bir ülkeye yatırım yaparken önemsediği konuların başında da kredi derecelendirme kuruluşlarının o ülke hakkındaki değerlendirmesi geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu genel görüşmeleri için gittiği New York’ta, Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Mickelthwait’e gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Derecelendirme kuruluşlarının hatalar yaptıklarını ve bu hataları kasıtlı olarak gerçekleştirdiklerini'' belirten Erdoğan, “Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmelerini hiç dikkate almıyorum'' dedi.

Faiz indirimi sürmeli

Öte yandan Erdoğan, faiz indirimlerinin devam etmesi ve indirimde bankaların Merkez Bankası’nı takip etmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan daha düşük faizlerin, daha düşük enflasyon getireceğini önermesini de yineledi.

Bu hafta yapılan faiz indiriminin “dikkatli ve dengeli'' olduğunu söyleyen Erdoğan, ABD, Japonya ve Avrupa’yı işaret ederek, düşük faizlerin enflasyonun 8 seviyesinin üzerine çıkmasını engellemeye yardımcı olacağını belirtti.

Faizlerin olabildiğince aşağıya gelmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, Merkez Bankası’nın da “FETÖ’cülerden temizlenmesi'' gerektiğini vurguladı.

''Kur kendini korudu’

Erdoğan “2013 yılından bu yana Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 40 oranında değer kaybetmesini nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusuna ise “Kurlarda bazılarının beklediği gibi aleyhte bir patlama olmadı. Darbe girişiminden sonra bile kurlar kendini korudu. Türkiye 29 çeyrektir büyüyor, mali disiplin sürüyor. Dolayısıyla yatırımcı ürkmedi'' yanıtını verdi.

''Bedelini öderler’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, John Micklethwait’in, “Yabancı yatırımcılar bilhassa Türkiye’de yapılan darbe girişimiyle ilgili endişeli. Basın özgürlüğü konusunda 120 gazeteci hapiste, bu konuyu nasıl yorumlarsınız? Terörist mi, yoksa basın özgürlüğü konusunda sorun mu var'' şeklindeki sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Verdiğiniz rakamlar doğru değil. ABD’de herhangi bir medya mensubu içeri alındığında ben kalkıp da ABD’nin yönetimini suçlayamam. Medya mensubu, darbe girişimini eğer yazılarıyla destekliyorsa bizim hukuk sistemimiz içinde bu suçtur. Bu suç olduğuna göre bunun bedelini ödemesi gerekir. Siyasetçi bunun bedelini ödüyor da medya mensubu mu ödemeyecek.''

Yatırım yapılabilir ülke olmak neden önemli?

Cari açığı yüksek olan Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yabancı kurumsal fonların bazıları, kendilerini sadece yatırım yapılabilir nota sahip ülkelere yatırımla sınırlandırıyor. Fonlar, genelde başlıca üç kredi derecelendirme kuruluşunun en az ikisinden yatırım yapılabilir not alan ülkeleri tercih ediyor. İstihdam artışı için gerekli olan doğrudan yabancı yatırım girişi yılın ilk yarısında 2.2 milyar dolara indi. Türkiye’de tasarruf oranı ise yüzde 14’lerde bulunuyor. Avrupa’da yüzde 21 olan bu oran, dünya genelinde ortalama yüzde 25’i buluyor.

"Erdoğan: Kim korkar kredi notunun inmesinden" haberi, 24 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Erdoğan: Kim korkar kredi notunun inmesinden haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan: Kim korkar kredi notunun inmesinden 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  2. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  3. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  4. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  5. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  6. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  7. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  8. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  9. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  10. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  11. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  12. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  13. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  14. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  15. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  16. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  17. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  18. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  19. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  20. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
Ekonomi Haberleri