Erdoğan: Lozan'ı zafer diye yutturdular

Erdoğan: Lozan'ı zafer diye yutturdular

Erdoğan: Lozan'ı zafer diye yutturdular Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27'inci muhtarlar toplantısında konuşuyor. Erdoğan, ''Lozan'ı bize zafer diye yutturdular, o anlaşmada masaya oturanlar bunlara sebebiyet verdi" ifadelerini kullandı. Erdoğan, iki ay önce Lozan...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27'inci muhtarlar toplantısında konuşuyor. Erdoğan, ''Lozan'ı bize zafer diye yutturdular, o anlaşmada masaya oturanlar bunlara sebebiyet verdi" ifadelerini kullandı. Erdoğan, iki ay önce Lozan Anlaşması'nın yıldönümünde yayınladığı mesajda "Lozan Antlaşması ile diplomasi ve uluslararası hukuk alanına taşınarak tescil edilmiştir. Bu anlaşma, yeni kurulan devletimizin tapusu niteliğindedir." demişti.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

15 Temmuz'da Türkiye örtülü bir işgal girişimine maruz kaldı. Millet bu toprakları onlara teslim etmedi. Sonuçları itibariyle benim milletim çok aziz bir millet, çok kararlı bir millet. Hani çılgın Türkler diyorlar ya işte öyle, 15 Temmuz Türk milletinin ikinci kurtuluş savaşıdır. 

15 Temmuz 1912'den 1923'e kadar geçen sürece 5'te bire düşen son toprakların işgali, teşebbüsüydü. Millet o toprakları bunlara teslim etmedi. 1920'de bize Sevr'i gösterdiler. 1923'te bize Lozan'a razı ettiler. Birileri bize Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştılar. 

'O MASAYA OTURANLAR ANLAŞMANIN HAKKINI VEREMEDİ'

Adalarımızı kaybettik. Orada hala camilerimiz var. O anlaşmada masaya oturanlar bunlara sebebiyet verdi. O masaya oturanlar o anlaşmanın hakkını veremediler. Şimdi onun sıkıntısını biz yaşıyoruz. Bu darbede başarılı olsaydı, herhalde Sevr'i aratacak bir anlaşmaya ortaya çıkacaklardı. 

Hani şair diyor ya "Yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan". İşte mesele bu. Kardeşlerim şunu hiçbir zaman unutmayın eğer lider taşın arkasına saklanmazsa millet de dağın arkasına saklanmaz. Gerçekten de biz o gece milletimizle yürüdük. İstanbul'da milletimiz havalimanını kuşatmasaydı, FETÖ'nün tankları bize de kan kustururdu. 


'MİLLETİN SABRINI ZORLAMAYIN'

Ne mutlu o kutlu makama ulaşan kardeşlerimize, ne mutlu gazilerimize. Bugüne kadar görüştüğümüz şehit yakınlarının vakur duruşları beni duygulandırdı. Şehitlerimizle ilgili öyle anektodlar duyuyoruz ki tüylerimiz diken diken oluyor. İstiklal marşımızda Akif merhum ne diyor "Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim: Bendimi çiğner, aşarım; Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım". O nedenle diyoruz ki bu milletin sabrını zorlamayın. 

'LOZANI ZAFER DİYE YUTTURMAYA ÇALIŞTILAR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27'inci muhtarlar toplantısında konuştu. Erdoğan, 15 Temmuz'un Türk milletinin ikinci kurtuluş savaşı olduğunu belirterek "1923'te Lozan'ı bize razı ettiler. Birileri de bize Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştılar. Her şey ortada. Bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozan'da verdik" dedi.

OHAL'in uzatılması

Bilindiği gibi ülkemizde MGK'nın tavsiyesi ve hükümetimizin kararı ve Meclisimizin onayıyla 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmişti. Bu konu çok önemli. Şu olağanüstü hal konusunu sağa sola çekmeye çalışanlar var. Şimdi ben sizi bununla etraflıca paylaşayım. Benim muhtarım bunu anlar ya o bize yeter. Ama birileri bir şeyi anlamıyor; atanmış kimdir, seçilmiş kimdir? Benim muhtarım seçilmiştir. Demokrasi noktasında benim muhtarımla aramda bir fark var mı? Yok. O da seçilmiş ben de seçilmişim.

 KHK, OHAL vs bu uygulamaların sadece terör örgütleriyle mücadelede sınırlı kalacağı ilk günden ifade edilmiştir. Biz çünkü 14- 15 sene önce geldiğimizde de OHAL vardı ama o zaman sokağa dahi çıkılamayan yerler vardı. Şimdi böyle yerler var mı? Yok. Rahat rahat sokağa çıkıyorsun, alışverişini yapıyorsun. 

Geçen iki ayı aşkın sürede OHAL terörle mücadelenin etkinliğini artırma amacıyla uygulandı. FETÖ ile ilgili mücadelede, diğer terör örgütleri ile ilgili mücadelede bizim hızımızı artırıyor. 3 aylık sürenin yeterli olmayacağı görülüyor. 3 ay daha uzaması MGK'da tavsiye edildi. Hükümetimiz de gerekli değerlendirmeleri yapacaktır. 

Ülkelere tepki

Fransa'da toplamda 1 yıllık OHAL ilan edildi. Dünyada kimse Fransa'ya bunu soruyor mu? Bizim görevimiz bu milletin can güvenliğini, mal güvenliğini korumaktır. O yüzden bize kimse takvim tayin etmesin. Yol haritasını bu hükümet belirler, bu ülkenin kurumları belirler. 

Hepsi bu darbenin başarılı olmasını bekliyordu, bize haberleri geldi. 

Ben buradaki muhtarlarıma sorsam olağanüstü halin uzatılmasına ne dersiniz desem? Bakın ittifakla kabul.

Ülkemizdeki olay Fransa'dan farklı olduğu gibi bir çok ülkeden farklı. Mesele ABD'den olay oluyor, bir kişi öldürülüyor. O eyalette olağanüstü hal ilan ediliyor. Yav bizdeki olay böyle değil ki.  

Bu olay tek taraflı değil. Tüm terör örgütleri beraber çalışıyor. Müttefik dediğimiz ülkeler aleyhimize çalışıyor. PKK'nın eylemlerinin artmasının tek nedeni vardır FETÖ üzerindeki ilgiyi dağıtmak. 

'SURİYE MESELESİ ARTIK YENİ BİR SAFHAYA GİRMEKTEDİR'

Ümran bebeğin halini gördünüz di mi. O darbeyi yemiş inşaatın içinden toz toprak kan revan içinde çıkışını gördünüz d mi. Bunlar ortada… Bu ülkede DEAŞ bahanesiyle yürütülen kanlı operasyonların bahanesi her geçen gün kayboluyor.

Bize ne dediler aman sabır. Gaziantep’te eğer DEAŞ terör örgütü o kına merasiminde 14 yaşındaki çocuğun vücudunda bombalar bağlamak Messi formasıyla bomba bağlamak suretiyle 56 kardeşimiz orada şehit oldu.

Hala utanmadan sıkılmadan bunları dile getirmeyeceksin. Bunları BM güvenlik konseyinde anlatmayacağız da nerede anlatacağız? Bunları bizim dışımızda anlatan yok ki… 3 milyon mülteciyi topraklarında iskan eden bizim dışımızda yok ki.

Bu kardeşlerimizi tekrar Suriye’ye göndereceğiz diyen bunlar değil miydi. Şimdi de kalkıp utanmadan sıkılmadan farklı şeyler söylüyorlar. Bunlar misafirperverliğin bu milletin ruhunda olduğunu bilmeyenler. Bu millet serer yere sofrasını evinde ne var ne yok döker ve onu komşusuyla misafiriyle paylaşır.

Suriye meselesi artık yeni bir safhaya girmektedir. Belirleyici unsur Suriye halkının birliği beraberliği olacaktır. Ilımlı muhaliflere dedik ki buyurun biz arkanızdayız. Ve böylece Cerablus’u DEAŞ’tan temizledik. Ardında Rai’de yaşayan halk DEAŞ’ın oradan da temizlenmesini bekledi. Rai’deki halk da evlerine girmeye başladı.

Suriye’de bizim ilk etapta 5 bin kilometrekare olarak öngördüğümüz güvenli bölge oluşturulabilirse yeni göç dalgaları önlenebilecektir. Bu alan genişledikçe göç ve mülteci sorunu kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Gayet insani gayet ahlaki bir temeli olan bu projenin hayata geçmesini istemeyenler ise rejim güçleri, DEAŞ, PYD ve YPG’dir.

'KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARINI ÇOK SEVERİM'

Tehdit oluşturacak olan terör koridorunu ortadan kaldırmakta kararlıyız. Ülkemize yönelik saldırılar çok farklı mecralar üzerinden yürütülüyor bunlardan biri de ekonomidir. Esasen Türkiye bu tehdit ile ilk kez karşılaşmıyor. Gayretli çalışmalarımız neticesinde bu taarruzları boşa çıkarttık. 2009’da o yıla mahsus bir küçülme yaşadık. Teğet geçti…

2013 yılında bu defa Gezi olaylarıyla ardından 17-25 aralık darbe girişimiyle, bu aynı zaman ne yazık ki polisin ve yargının içine sızmış olanların müşterek yaptığı operasyondu. Ve geçen yıl yaptığımız seçimlerden sonra terör olayları ve son olarak 15 Temmuz darbe girişimi ile sürekli teyakkuz halindeyiz.
Buna rağmen ekonomide hayati bir kırılma hamdolsun yaşamadık. 27 çeyrek biz hep büyüdük.

Darbe girişimi sonrası birileri yine kriz beklentisine girmişti ama hayal kırıklığına uğradılar. Siyasi saiklerle hareket ettiklerini bildiğimi kredi derecelendirme kuruluşları devreye girdi. Ben kredi derecelendirme kuruluşlarını çok severim. Onlar da beni sever. Bir CEO’ya ABD’de Bunlar sipariş üzerine not verirler dedim. Sanki benden intikam alırcasına ülkeye geldik hop notumuzu düşürdüler. Notumuzu düşürdüler de ne oldu? Hazine hemen bir piyasa yaptı dışarıdan içeriden büyük bir ilgi alaka hazinenin kağıtlarına oldu.

KILIÇDAROĞLU'NA BM GENEL KURULU CEVABI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel kurulunda yaptığı konuşmaya ilişkin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı eleştirilere sert cevap verdi. Kılıçdaroğlu’nun, “BM’de dünya liderlerine mi yoksa muhtarlara mı konuşuyorsun belli değil'' dediğini belirten Erdoğan, “Bilmiyor ki benim her muhtarım kendi mahallesinin lideridir. Bilmiyor ki benim her muhtarım bir dünya lideri seviyesinde bilgiye, birikime, kabiliyete, dirayete sahiptir, çünkü seçilmiştir. Muhtarı küçümseyen, halkı küçümseyen, ülkesini küçümseyen bir siyasi parti liderinin ne kendi partisine ne de bu millete hayrının dokunması mümkün müdür? Ondan sonra diyorlar ki ’14 yıldır bu ülkede iktidar niye değişmiyor?’ Ana muhalefetin her gün halka hakaret ettiği, halkı ve temsilcileri küçümsediği bir yerde iktidar nasıl değişecek. ''Kader gayrete aşıktır’ derler. Bunlarda gayret yok ama kaderlerine isyan hat safhada'' dedi. 



PKK

PKK'nın son dönemde saldırılarını artırmasının 2 sebebi var: FETÖ üzerindeki baskıyı azaltmak ve Suriye'de yürüttüğümüz operasyona yönelik dikkat dağıtmak. 

"DAEŞ'in çıktığı yerlere, PYD/YPG yerleşiyor"

Bizim dışımızda bunları dillendiren yok ki. Sonra bize BM'de neden dillendirdiğimizi soruyorlar. Bizim dışımızda, 3 milyon mülteciyi topraklarında iskan eden yok ki. Benim vatandaşım, benim milletim, kalkar, bir dilim ekmeği, bir tas çorbayı kardeşiyle paylaşır yeri geldiğinde. Bu millet böyle yetişti.

Bunların cebine parayı koy istediğin notu al

27. Muhtarlar Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notunu düşürmesine sert sözlerle tepki gösterdi: "İstediğiniz kadar düşürün, Türkiye yatırımlarına, kalkınmalarına, yükselmeye devam ediyor. Siz Türkiye'nin gerçeklerinden uzaksınız. Bunların cebine 3-5 kuruş para koy, istediğin notu al.
Kimmiş bunlar ya?! Ben bunu sanayicilerime, tüccarlarımıza da söylüyorum. Siz bir haykırın, sizin malınızı bu kuruluşlar mı satıyor? Dik durun, her şeyden önce siz Türksünüz" dedi.

"15 TEMMUZ TATİL OLACAK" 

20 Aralık’ta inşallah Avrasya tünelini açıyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşlarına tavsiyem buyursunlar gelsinler tünelden geçsinler.

Önümüzdeki sezon için çok daha ümitliyiz. Piyasada yaşanan durgunluğun ortadan kalkacağına inanıyorum.

Bir konu daha var ki az önce biraz değindim. Üzerinde fazla durmak istemiyorum. Farklı düşlünce dünyası içinde dolaşıyorum. Muhtarlarımıza olan saygımdan dolayı değinmeden geçemeyeceğim.

Geçen hafta BM genel kurulundaydım. Orada yaptığım konuşmada küresel ve bölgesel konulara değindim.

FETÖ terör örgütü ben 170 ülkede faaliyet gösteriyorum diyor. Bu FETÖ tehdidine ilişkin görüşlerimi de ifade ettim.

Baya da ilgi uyandırdı. Bundan önce de dünya 52ten büyüktür demiştim.

2. dünya savaşı sonrası oluşan bir BM yapısının artık aynı şekilde durmasının doğru olmadığını ifade ettim.

Bu 5 ülke bir şeye hayır dediği zaman bunu BM güvenlik konseyinden geçiremiyorsunuz. Dedik ki bu adalet değil. Her şey bu 5 daimi üyede. Bu 5 üye bizzat çıkıp demeli k, “artık dünya bu şartlarda yaşamıyor. Tüm ülkelerin haklarının korunduğu bir BM güvenlik konseyi kurulmalıdır.''

193 ülkenin de temsil edildiği bir BM güvenlik konseyi kurmalıyız. 1 milyar 700 milyon İslam dünyası bu hakkını aramıyor. Sadece Müslüman ülkeler değil başkaları da bunu düşünüyor ama korkuyor sesini çıkaramıyor.

Almanya, Hindistan, Japonya daimi üye olmak istiyor. E mübarek tamam o zaman hadi yüklenelim…

Bir siyasi parti genel başkanımız kalkıyor bir değerlendirme yapıyor: BM’de dünya liderlerine mi muhtarlara mı konuşuyorsun belli değil.

Bilmiyor ki benim her muhtarım kendi mahallesinin lideridir. Muhtarı küçümseyen halkı küçümseyen bir siyasi parti liderinin ne partisine ne de ülkesine hayrının dokunması beklenemez.

BM genel kuruluna hitap etmekten nasibini almamış bir kişinin değerlendirmesini kaale almaya gerek yok.

Her 15 Temmuz artık şehitlerimizi gazilerimizi anmak üzere o gün tatil edilecektir.

2 ayda ''Lozan tapudur’dan ''Lozan yutturmaca’ya…

Muhtarlar toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lozan Barış Anlaşması’nı değerlendirirken ''yutturmaca’ olduğunu söyledi. Ancak sadece iki ay önce Lozan’ın 93. yıldönümü nedeniyle yayınladığı 24 Temmuz mesajında şu ifadelere yer vermişti: “Bugün, Cumhuriyetimizin kurucu belgesi olan Lozan Barış Antlaşması’nın
imzalanmasının 93. yıldönümüdür. Aziz milletimizin inanç, cesaret ve fedakârlıkla elde ettiği zafer, Lozan Antlaşması ile diplomasi ve uluslararası hukuk alanına taşınarak tescil edilmiştir. Bu anlaşma, yeni kurulan devletimizin tapusu niteliğindedir. Lozan Antlaşması’nın içeriği, bu anlamda başta milli irade ve demokrasi olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olduğu temel ilkelerin değeri, bugünlerde çok daha iyi anlaşılmaktadır. Aziz milletimiz, kendi seçtiği temsilcileri eliyle kullandığı iradesine yöneltilen her türlü darbe teşebbüsüne karşı, kurtuluş mücadelesi ruhuyla, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde cevap vereceğini, yaşanan son hadiselerle bir kez daha göstermiştir. Milletimizin, farklı mihraklardan gelen ihanet girişimleri karşısındaki asil ve kararlı duruşu, önümüzdeki süreçte ülkemizin demokrasi, özgürlük ve kalkınma yolunda ilerleyeceğinin en açık delilidir. Aradan geçen 93 yılda Avrupa’nın en büyük 6., dünyanın en büyük 17. ekonomisi haline gelen Türkiye Cumhuriyetini, 2023 hedeflerini gerçekleştirmekten, 2053 ve 2071 vizyonu doğrultusunda ilerlemekten hiçbir güç ve odak alıkoyamayacaktır. Bu düşüncelerle, Lozan Barış Antlaşması’nın 93. yıldönümünde, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, anlaşmanın mimarı olan tüm devlet adamlarımızı rahmetle anıyorum.''

unnamed-(3)-022.jpg

"Erdoğan: Lozan'ı zafer diye yutturdular" haberi, 29 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 29 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Erdoğan: Lozan'ı zafer diye yutturdular haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan: Lozan'ı zafer diye yutturdular 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:18 Kayyumlar ‘gezi teknesi’ de almış: Van'da kayyumların geçmiş harcamaları ortaya çıktı
  2. 10:16 Bugün Ankara'da bazı yollar trafiğe kapalı olacak
  3. 09:51 Belediye başkanları Özgür Özel'den Erdoğan’ı ikna etmesini istedi
  4. 09:45 Yanardağda fotoğraf çekilirken volkana düşen kadın feci şekilde can verdi
  5. 09:41 Abdurrahman Dilipak: Çok komik bir rejimimiz var
  6. 09:36 Songül Karlı: İstediğim bir insan çıkmadı karşıma
  7. 09:31 Esteban Ocon: Güncellemelerle geliştik ama daha fazlasını bekliyorduk
  8. 09:22 AK Parti'den sosyal medya uyarısı: Paylaşım yaparken dikkatli olun
  9. 09:16 Bakan Yerlikaya duyurdu: Bir organize suç örgütü çökertildi: Elebaşı dahil 8 kişi gözaltına alındı
  10. 09:11 10haber yazarı Erdal Sağlam: Bahçeli'nin çıkışı 2002'deki koalisyonu bozma sürecini hatırlattı
  11. 09:06 Kolombiya'da hükümet ve ELN, müzakerelere yeniden başlıyor
  12. 09:01 Cinci hoca dehşeti: Sana cin musallat olmuş diyerek çocukları taciz ve tecavüz etmiş
  13. 08:54 Murat Ağırel: Ülkemizde de sıklıkla yaşanan bu yakalamalarda metamfetamin maskelenmeye çalışılıyor
  14. 08:48 Barış Yarkadaş: Mustafa Kemal’in askeri olmaktan onur duyduk
  15. 08:42 Türkiye'de satılan en ucuz Tesla modeline 814 bin TL zam yapıldı
  16. 08:37 Akli denge iddiasıyla ipler iyice gerildi: İbrahim Tatlıses açtı ağzını yumdu gözünü
  17. 08:32 Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında birbirine girdi
  18. 08:27 Ölen borçlusunun mezarını açtı, ateşe verip cesedi yakmak istedi
  19. 08:22 Diyanet'in gezi maliyeti dudak uçuklattı
  20. 08:17 Nuray Babacan: Cumhurbaşkanlığı ekibinin Akşener’in ekibiyle yakın ilişkide olduğu iddia edildi
Politika Haberleri