Erdoğan neden uçuşa yasak bölge istiyor?

Erdoğan neden uçuşa yasak bölge istiyor?

Erdoğan neden uçuşa yasak bölge istiyor? Ömer ÖDEMİŞSuriye ordusu Şam, Hama ve Humus kent merkezlerinin çevresini cihatçı katillerden temizleyerek özgürleştirirken, Türkiye Cerablus batağında her gün biraz daha batıyor.TSK, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adı altında...

Ömer ÖDEMİŞ

Suriye ordusu Şam, Hama ve Humus kent merkezlerinin çevresini cihatçı katillerden temizleyerek özgürleştirirken, Türkiye Cerablus batağında her gün biraz daha batıyor.

TSK, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adı altında birleşen cihatçı-terörist örgütlerle ittifak halinde başlattığı “Fırat kalkanı'' operasyonunun 14. gününde iki tankını ve 3 askerini kaybetti. Suriye topraklarına Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) için girdiklerini bütün dünyaya duyuran AKP, 14 gün sonra 30 km ötede ilk kez IŞİD ile karşılaştı. Bu karşılaşmaya kadar olan süreçte nedense IŞİD Türk askerinin ve müttefiki cihatçı güçlerin karşısına çıkmayarak sınır bölgelerini boşaltıp, daha sıkı örgütlendiği bölgelere doğru çekildi. Çobanbey Köyü ilk sıcak temasın sağlandığı bölge oldu.

Türkiye sınırlarından IŞİD’ın temizlendiği açıklanırken, boşalan bölgelere IŞİD yerine yerleştirilen diğer cihatçı örgütler ise "ılımlı muhalifler" olarak meşrulaştırılmaya çalışılıyor. IŞİD'in terk ettiği Cerablus kasabasını ÖSO terör örgütüyle birlikte ele geçiren Türk ordusunun, darbe girişimi süreciyle zedelenen itibarı bir parça olsun toparlanmaya çalışıldı. Yoğun medya desteğiyle Türk tanklarının ÖSO katilleriyle birlikte ilerleyişi büyük bir kahramanlık eylemi diye verilerek, TSK'nın sarsılan itibarının onarılması için adımlar atıldı.

Suriye topraklarında 15 gün IŞİD ile karşılaşmayan  Türk Birlikleri ve ittifak yaptığı cihatçı terör örgütleri, operasyonun hedefinin IŞİD olduğunu ilan etse de her fırsatta PYD ve Kürt silahlı güçlerini de hedefleri arasında saymaktar geri durmadı. Oysa, iddialara göre Kürtler Suriye-Türkiye sınırı boyunca bir koridor oluşturmaya çalışıyordu ve AKP Hükümeti de bunu kendisine yönelik bir tehdit olarak görüyordu.

Fırat Kalkanı operasyonu 20. gününe girerken, IŞİD ile bir kez temas sağlandı. Kürt silahlı güçleri ile ise henüz ciddi çatışmaya girilmedi.

Cerablus-Azez arasında bulunan 90 kilometrelik alanda askeri güvenliğin sağlanacağı ve bu bölgenin ÖSO adı altında toplanan cihatçı güçler için güvenli bir alan olacağı ve bölgenin bu güçlerin denetimine bırakılacağı söyleniyor. Ki zaten Azez bu güçlerin kontrolünde. Yalnızca Azez’e bağlı kimi köylerde IŞİD ve Kürt silahlı grupları bulunuyor.

IŞİD'in uçağı mı var?

Erdoğan, girilen alanın uçuşa yasak bölge ilan edilmesi yönünde ciddi çabalar gösterdi. Ancak ABD ve Rusya ise bölgenin uçuşa kapatılmasını kabul etmedi. Bu iki ülke böyle bir tampon bölgenin gereksiz olduğunu açıkladı.

Erdoğan’ın IŞİD için başlatılan Cerablus operasyonun sonrasında sanki IŞİD’in elinde uçak varmış gibi, bölgenin uçuşa yasaklanmasını istemesi, gerçek hedefin IŞİD değil Suriye devleti olduğunu bir kez daha ortaya koyuyordu.

Erdoğan-AKP iktidarı fırsatçılık yaparak Suriye'de yeniden rol kapmaya çalışıyor. Düne kadar Rusya izin vermediği için Suriye sınırına uçak bile kaldıramayan, Suriye hava sahasında tamamen etkisizleşen Erdoğan yönetimi, Cerablus hamlesi ile yeniden "bölgede biz de varız" demeye çalışıyor. Ancak bu girişimin altını doldurması zor görünüyor.

Rusya ziyareti sonrasında, varılan kimi ön anlaşmalar ve yumuşama yönelimleri sonrasında, Suriye sahasındaki değişen dengelerle birlikte yeni bir hareket alanı bulan Türkiye, etkisini bölgede genişleterek var olmanın yollarını arıyor. Suriye yönetimi ile de görüşmelere başlandığı haberleri yayılırken, Türkiye’nin Moskova'da varılan ön anlaşmanın dışında bir misyon kazanması ise "imkansız" diye değerlendiriliyor

Cihatçı katiller nasıl 'ılımlı' muhalif yapıldı?

AKP yalana dayanan ikiyüzlü Suriye politikasını sürmeye çalışıyor. Bir taraftan Esad ile görüşme ve ilişkileri normalleştirme adımları atılmaya yönelirken, diğer taraftan IŞİD bahane edilerek Suriye sahasına girilip, cihatçı katillere destek veriliyor.

Bu katiller "IŞİD’e karşı savaşıyorlar" uydurması ile açıkça silahlandırılarak, bölgede kaybettikleri etkinliklerini yeniden kazanmaları için organize ediliyor. ÖSO çatısı altında toplanan ve aralarında Nusra cephesi gibi IŞİD ve El Kaide türevi cihatçı örgütlerin bulunduğu bu katilleri grubunun, Suriye sahasında kaybettikleri askeri ve siyasi gücün  yeniden kazanılmasına destek veriliyor. IŞİD hedefi bu güçlerin cihatçı karakterlerini gizlemek için kullanılıyor. Gerçekte IŞİD'den hiçbir farkları olmayan, bombalı saldırılarla masum sivilleri katleden, acımasızca kafa keserek infazlar yapan, girdikleri her alanda tekbir getirerek şeriat rejiminden yana olduklarını açıkça gösteren bu katiller gurubu “ılımlı muhalefet" diye yutturulmaya çalışılıyor. Dünya kamuoyu kandırılarak, teröre destek suçlamasından kurtulmaya, IŞID örtüsü kullanılarak, diğer cihatçı güçler sanki laik güçlermiş gibi sunuluyor.

IŞİD Rakka'da direnecek

Her alanda sıkışan ve bölgedeki hemen her güç ile çatışma halinde olan IŞİD, İslam Devletinin başkenti ilan ettiği Rakka kentinde dağınık olan tüm güçlerini topluyor. Öyle görülüyor ki örgüt, yaşam savaşını Rakka'da ve Musul'da verecek. Yaklaşık 4 yıldır elinde bulundurduğu Rakka kentinin altına bir Rakka kadar daha kent kurduğu söylenen IŞİD’in bu kentten sökülüp atılmasının ciddi bir askeri süreç olduğu ifade ediliyor. IŞİD'in elinde bulunan esirlere 4 yıldır sığınak kazdırarak geniş bir yer altı kentine ulaştığı biliniyor. Yer altı sığınaklarıyla tüm kenti donattığı ve askeri gücünü kısa sürede yer altına çekebilecek durumda olduğu da ayrıca belirtiliyor.

Yani Rakka kentinin yalnızca havadan vurularak alınması imkânsız gibi. IŞID, yeraltına 20 metreye varan derinlikteki sığınaklarını hava operasyonlarına karşı savunma amaçlı kullanarak ve kendisini zor bir kara çatışmasına hazırlıyor. IŞİD, Rakka kentine saldırı başlatıldığında başta Türkiye olmak üzere, dünyanın hemen her yerindeki hücrelerini harekete geçirerek hedefindeki ülkeleri cehenneme çevirmeyi planlıyor. İslam Devletinin başkentini korumak ve elinde tutmak için sert bir savaş vermeye ve bu savaşı dünyanın her ülkesine yaymaya hazırlanıyor.

Diğer taraftan, Rakka kentini IŞİD’den alabilecek tek güç ise Suriye ordusu müttefikleridir. Rakka ancak uzun soluklu hava ve kara operasyonu ile temizlenebilir. Suriye'de hemen her cephede IŞİD karşısında yenilmiş, darmadağın olmuş ÖSO ve türevi cihatçı örgütlerin bu kenti bırakın almayı, yanına yaklaşmaları bile imkânsız gibidir.

Suriye ordusu ilerliyor

Suriye ordu birlikleri ese Şam kırsalını önemli ölçüde IŞİD ve diğer şeriatçı teröristlerden temizledikten sonra askeri ağırlığını Halep ve Lazkiye kırsalına kaydırdı. Halep'te başlattığı ablukayı her geçen biraz daha daraltan Suriye ordusu ve müttefiklerinin kentin güneyindeki Ramuse bölgesini de kontrol altına aldığı açıklandı. 

Ayrıca Suriye ordusunun Lazkiye kırsalında stratejik bir hamle yaparak, GAB bölgesinde yeni bir cephe açtığı belirtiliyor. İdlib kentine doğru hareketlenme anlamına da gelen bu operasyonun hedefinin İdlib kentini de alarak bölgeyi tamamen cihatçı katilerden temizlemek olduğu anlaşılıyor. Suriye ordu birliklerinin ve müttefiklerinin İdlib sonrasında ise El Bal El Hava ve Azez bölgesine doğru hareketleneceği belirtiliyor.

Suriye vatan savunması savaşını kazanıyor.

"Erdoğan neden uçuşa yasak bölge istiyor?" haberi, 09 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 09 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Erdoğan neden uçuşa yasak bölge istiyor? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan neden uçuşa yasak bölge istiyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Dünya Haberleri