Esrarengiz vekil o iddiası

Esrarengiz vekil o iddiası

Esrarengiz vekil o iddiası Anayasa değişikliği teklifinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde 5 gün geride kaldı. 18 maddelik teklifin 11 maddesi görüşülerek kabul edildi.Oylamalara ilk günden bu yana HDP milletvekilleri tutuklu milletvekillerini gerekçe...

Anayasa değişikliği teklifinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde 5 gün geride kaldı. 18 maddelik teklifin 11 maddesi görüşülerek kabul edildi.

Oylamalara ilk günden bu yana HDP milletvekilleri tutuklu milletvekillerini gerekçe göstererek katılmıyor. Meclis Başkanı İsmail Kahraman rahatsızlığı dolayısıyla Genel Kurulu yönetemezken Genel Kurulu yöneten AKP'li Meclis Başkanvekili de oy kullanamıyor. Bu durumda 489 milletvekilinin Genel Kurul’da bulunması gerekiyor. Ancak bugüne kadar geçen maddelerin oylama sonuçlarına bakıldığında en yüksek katılım 486 ile 4. madde de oldu. En az katılım ise 480 ile 2. madde oldu.

EN AZ OY CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİNE

Kabul edilen 11 maddenin tamamı 340’ın üzerinde kabul oyu aldı. En çok oy yargının bağımsızlığına “tarafsızlık'' ibaresinin eklendiği 1. maddede çıktı, bu madde 347 oy aldı. Teklifin en kritik maddeleri olan ve Cumhurbaşkanına partisiyle ilişki kurma imkanı getirerek yetkilerini düzenleyen 7 ve 8. madde ise 340 ile en az oyu aldı.

KABUL, RET, ÇEKİMSER VE BOŞ

Oylama sırasında milletvekillerine beyaz, yeşil, kırmızı olmak üzere üç yuvarlak pul veriliyor. Beyaz kabulü, kırmızı reddi, yeşil de çekimser oyu ifade ediyor. Yapılan oylamalarda tabii gözler teklifin geçmesi için 330 ve üzerinde çıkması gereken “kabul'' oylarına çevriliyor. Teklife bütünüyle karşı çıkan CHP milletvekilleri başta olmak üzere “Hayır'' oyları da sürpriz değil. Bazı maddelerde çekimser oy kullanan 1 ya da 2 milletvekili bulunurken üç pulu da kullanmayıp boş oy veren en az 2 milletvekili var.

ISRARLA GEÇERSİZ OY KULLANIYOR

Oylamalarda milletvekilinin tercihini pul renkleriyle ifade ettiği sonuçlarda “geçersiz'' oy kullanımı ise merak konusu. Divan üyesi milletvekillerinden edinilen bilgiye göre, geçersiz oy kullanan milletvekilleri üç pulu da zarfın içine koyuyor. Bu nedenle oy geçersiz olarak tasnif ediliyor. 11 maddenin tüm oylamalarında 1 milletvekili ısrarla üç pulu aynı zarfa koyarak geçersiz oy kullandı. Geçersiz oy bazı maddelerde ise 2’ye çıktı.

Israrla geçersiz oy kullanan milletvekili kulislerde merak konusu. Kim olduğuyla ilgili renkli espriler yapılıyor. Bazı CHP milletvekilleri “bu geçersiz oyu kullanan kesin Başbakan’dır'' yorumu yapıyor.

Bu yoruma göre Başbakan partisinin teklifine “evet'' derken, oturduğu koltuğun Başbakanlık makamının kaldırılmasına “hayır'' oyu veriyor. Bu kafa karışıklığı zarfa “çekimser'' oyun da atılmasına yol açıyor.

Gazeteduvar-Nergis Akkaya

"Esrarengiz vekil o iddiası" haberi, 14 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 14 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Esrarengiz vekil o iddiası haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Esrarengiz vekil o iddiası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:23 Sağlıklı ve Lezzetli: Yoğurtlu Brokoli Salatası Tarifi!
  2. 17:18 Nijerya'daki Hapishane Tahrip Oldu: Kaçaklar Yakalanıyor, Halk Uyarılıyor
  3. 17:09 Almanya'da Pandemi Döneminde Sağlık Harcamaları Yüzde 20 Arttı
  4. 17:05 Macron: Avrupa'nın Güçlenme Mücadelesi Geride Kalıyor, Ölüm Riskiyle Karşı Karşıya
  5. 17:00 İstanbul'da Hafta Sonu Güneşli Hava Bekleniyor
  6. 16:56 Meta'nın WhatsApp İle İlgili İddiaları: İsrail'in Hedef Belirleme Sisteminde Rolü mü Var?
  7. 16:52 Gazze'de Son 24 Saatte İsrail Saldırılarında 43 Filistinli Hayatını Kaybetti
  8. 16:45 Antalya'da Çöl Tozu Taşınımı: Görüş Mesafesi Azaldı
  9. 16:41 Kaspersky'den Telegram Kullanıcılarına Toncoin Dolandırıcılığı Uyarısı
  10. 16:36 Dunsborough'da 160 Balina Karaya Vurdu: 26 Hayvan Kurtarılamadı
  11. 16:10 Ekonomik Kriz Türkiye'de Çocuk İşçiliğini Artırıyor
  12. 16:08 Dikkat Edilmeli! Maske Takma Zorunluluğu Geri Dönebilir!
  13. 16:08 Sergen Yalçın İmzasını Attı! Yeni Takımı Resmen Açıklandı
  14. 16:08 Konut Piyasasında Son Dakika Gelişme! Fiyatlar Neden Düşüyor?
  15. 16:08 Yeşilçam'ın Efsanesi Kaza Geçirdi! Yoğun Bakıma Alındı
  16. 16:03 Karasu'da Köpeğin Ezilmesi Olayı: Sürücünün Düyarsızlığı Toplumsal Tepkiyle Karşılandı
  17. 16:00 Fenerbahçe - Beşiktaş Derbisinin Hakemi Belli Oldu: Volkan Bayarslan
  18. 15:52 Fenerbahçe Beko EuroLeague'de Monaco'yu Uzatmada Geçerek Seride 1-0 Öne Geçti
  19. 15:51 Belarus Lideri: Rusya-Ukrayna Barışı İçin İstanbul Anlaşması Önemli
  20. 15:45 Enerji Dönüşümünde Batarya Teknolojilerinin Yükselişi: IEA Raporu
Politika Haberleri