Etyen Mahçupyan'dan başkanlık uyarısı

Etyen Mahçupyan'dan başkanlık uyarısı

Etyen Mahçupyan'dan başkanlık uyarısı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eski başdanışmanı gazeteci-yazar Etyen Mahçupyan, "Eğer AKP denge/denetleme sistemine haiz bir başkanlık sistemini özgürlükçü ve ademi merkeziyetçi bir anayasa ile birleştirirse, CHP yine kaybeden...

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eski başdanışmanı gazeteci-yazar Etyen Mahçupyan, "Eğer AKP denge/denetleme sistemine haiz bir başkanlık sistemini özgürlükçü ve ademi merkeziyetçi bir anayasa ile birleştirirse, CHP yine kaybeden taraf olur. Ama AKP, CHP’ninbeklediği üzere, ''ne pahasına olursa olsun başkanlık’ derse bu kez kaybeden AKP olur." dedi. 

Etyen Mahçupyan, serbestiyet.com'da yayınlanan yazısında Anayasa Komisyonu'nda yer alan partilerin tutumunu değerlendirdi."CHP Komisyon’dan niçin çekildi?" başlıklı yazısıyla partilerin tutumlarını eleştiren Mahçupyan, CHP’nin komisyondan ayrılma kararının AKP’yi içerde yalnızlaştırma politikası olduğunu savundu. 

İşte Etyen Mahçupyan’ın 'CHP Komisyon'dan niçin çekildi?' başlıklı yazısı:

"CHP’nin Komisyon’dan ayrılma nedeni olarak başkanlık sistemini de işaret etmesi ve bunu ''kırmızı çizgi’ olarak ilan etmesi önümüzdeki dönemde AKP’nin köşeye sıkışmasını hedefliyor. Oysa daha birkaç hafta önce Kılıçdaroğlu başkanlık sistemini de tartışmaya hazır olduklarını söylemekteydi.

Cumhuriyet Halk Partisinin Meclis’teki dört partiyi bir araya getiren yeni anayasa çalışmasını kadük etmesi beklenen bir durum değildi. Bu çalışmanın sonuç vermesi beklenmiyordu ama daha çalışmaya başlamadan dağılması şaşırtıcı oldu. Bilindiği üzere söz konusu komisyonda her partiden üç kişi bulunuyordu ve ilk buluşmalarında çalışma usullerine karar verirken ''oy birliği’ kuralını tercih etmişlerdi. Bu tercih zaten komisyondan herhangi bir sonuç çıkmayacağının habercisiydi. AKP ve HDP’nin komisyonun karar almasında çoğunluk kuralını tercih ettiklerinin işaretleri vardı. MHP’nin ise oy birliğini tercih edeceğini öngörmek zor değildi. Bu durumda eğer CHP çoğunluk kuralını savunursa MHP komisyonu terk edebilir CHP’yi zor durumda bırakabilirdi. Buna karşılık oy birliğinde ısrar ederse, komisyonun çalışmasını isteyen AKP ve HDP buna ''evet’ demek durumunda kalacaktı.

Diğer bir deyişle oy birliği kuralı zaten CHP’nin istemediği hiçbir şeyin yeni anayasaya girmemesini garanti ediyor, çalışmayı bloke etme imkanı veriyordu. O halde acaba CHPresmi adıyla ''Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmaya başlamasına bile izin vermeyen son çıkışını niye yaptı? Gerekçe olarak söylenenler epeyce mizahi. Anayasa çalışma komisyonundaki CHP’lilerin sözcülüğünü yapan üyenin dediğine göre bunun ''Darbelerden Arındırma Komisyonu’ olacağını düşünmüşler: “Biz bu süreci anayasa ile birlikte bir darbe hukukunda arınma süreci olarak algıladık.'' Buna göre “temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran bütün alt mevzuatı da eş zamanlı ele alacak bir anayasa çalışması'' yapılacağını hayal etmişler. Yani meğerse CHP şu an var olan anayasanın ve tüm mevzuatın tek tek ele alınıp ''darbe hukukundan’ arındırılması için masaya gelmiş.

Bir an için bu açıklamanın samimi olduğunu kabul edelim. Belki de CHP’liler bu konuya fazla yoğunlaşamadılar, Suriye ile uğraşmaktan ötürü iç siyasetteki tartışmayı takip edemediler. Ancak Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na önkoşul olarak öne sürdükleri madde insanın aklını karıştırıyor. Çünkü CHP halen var olan Anayasa’nın dibacesindeki Türk milliyetçiliği ve Atatürkçülük vurgusunun aynen kalmasını istiyor. Oysa ''darbe hukuku’ denen her şey zaten bu iki kavramdan güç alıyor ve vesayet rejimini meşru kılıyor. Eğer sistemin darbe hukukundan temizlenmesi isteniyorsa yapılacak ilk iş dibacenin ele alınması ve asıl onun ''temizlenmesi’.

Peki, zaten çıkmaza girmesi kaçınılmaz olan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu, çıkmaza sokma yeteneğine de sahip olan CHP niçin daha baştan kadük etmek istedi? Bunun siyaseten tek bir anlamı var: AKP’nin öngörüsü Komisyon’un fazla yol almadan altı ay sonra dağılacağı ve iktidarın halkın önüne yeni bir anayasa koyma meşruiyetine sahip olacağıydı. O durumda AKP’nin anayasasının halktan onay alma ihtimali de yüksek olacaktı. Dolayısıyla CHP bu süreci şimdi başlatmak ve AKP’yi kendi alternatifini üretmek zorunda bırakmış oldu. CHP’nin Komisyon’dan ayrılma nedeni olarak başkanlık sistemini de işaret etmesi ve bunu ''kırmızı çizgi’ olarak ilan etmesi önümüzdeki dönemde AKP’nin köşeye sıkışmasını hedefliyor. Oysa daha birkaç hafta önce Kılıçdaroğlu başkanlık sistemini de tartışmaya hazır olduklarını söylemekteydi.

Görünen o ki CHP dışarıda sıkışan iktidarı içerde de yalnızlaştırarak yanlışa sevk etmenin peşinde. Eğer AKP denge/denetleme sistemine haiz bir başkanlık sistemini özgürlükçü ve ademi merkeziyetçi bir anayasa ile birleştirirse, CHP yine kaybeden taraf olur. Ama AKP,CHP’nin beklediği üzere, ''ne pahasına olursa olsun başkanlık’ derse bu kez kaybeden AKPolur."

"Etyen Mahçupyan'dan başkanlık uyarısı" haberi, 22 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 22 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Etyen Mahçupyan'dan başkanlık uyarısı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Etyen Mahçupyan'dan başkanlık uyarısı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  2. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  3. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  4. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  5. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  6. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  7. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  8. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  9. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  10. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  11. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  12. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  13. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  14. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  15. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  16. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  17. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  18. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  19. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  20. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
Politika Haberleri