FED faizleri sabit tuttu!

FED faizleri sabit tuttu!

FED faizleri sabit tuttu! Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) iki günlük nisan toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yayınlanan karar metnine göre, FOMC üyeleri, gösterge faiz oranını yüzde 0,25-0,50 aralığında...

Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) iki günlük nisan toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yayınlanan karar metnine göre, FOMC üyeleri, gösterge faiz oranını yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tutma kararını 1'e karşı 9 oyla aldı.

Kansas City Fed Başkanı Esther George'un bir önceki toplantıda olduğu gibi muhalif tarafta yer aldığı belirtildi.

İŞ GÜCÜ PİYASASI İYİLEŞTİ, EKONOMİ YAVAŞLADI

FOMC'nin karar metninde, "FOMC’nin mart toplantısından bu yana alınan veriler, iş gücü piyasasının yavaşlayan ekonomik aktiviteye rağmen daha iyileştiğine işaret ediyor. Hane halkı harcamaları reel gelirler ve tüketici güveninin artmasına karşın zayıfladı. Yıl başından bu yana, konut sektörü iyileşirken, sabit yatırımlar ve net ihracat zayıf kalmaya devam etti" değerlendirmelerine yer verildi.

Öte yandan, enflasyonun kısmen enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyretmeyi sürdürdüğü kaydedilen metinde, enflasyon beklentilerinin de düşük kaldığına işaret edildi.

Karar metninde, ayrıca Fed’in tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşabilmek için kademeli bir faiz artış politikası izleneceği vurgulanırken, “Komite, ekonomik koşulların sadece kademeli faiz artışlarına imkan tanıyacağını öngörüyor, bu nedenle federal fonlama oranının bir süre daha uzun vadeli normallerinin altında kalması bekleniyor. Buna karşın, federal fonlama oranının izleyeceği gerçek yol, gelen verilere bağlı olacak.'' ifadeleri kullanıldı.

HAZİRAN İÇİN İPUCU YOK

FOMC karar metninde, ekonomiye yönelik risklere değinilmemesi, Fed'in gelecek faiz artırımlarının zamanlaması konusunda sessiz kalmayı tercih ettiği şeklinde yorumlandı.

Bazı uzmanlar, FOMC metnine "ekonomiye yönelik riskler dengede" türünde bir ifadenin eklenebileceği beklentisini taşıyordu. 

Bu arada, yayımlanan metinden, mart toplantısına ait bildiride yer alan "küresel gelişmeler risk teşkil ediyor" cümlesinin çıkarılması da dikkati çekti.

FOMC'nin bir sonraki toplantısı, 14-15 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Toplantı, Fed Başkanı Janet Yellen'in kararların açıklanmasını takiben basın konferansı düzenleyecek olması nedeniyle önem taşıyor. Ekonomistler, hazirana kadar gelecek verilerin, iş gücü piyasası ve enflasyonda istenen iyileşmeyi yansıtması ve yeni bir finansal dalgalanma yaşanmaması durumunda Fed'in bu toplantıda yeniden faiz artışına gidilebileceğini öngörüyor.

PİYASALAR, FOMC KARARINI FİYATLIYOR

Fed'in faizleri sabit tutma kararı öncesi satış ağırlıklı seyreden Dow Jones ve Standard and Poor's endeksleri, toplantının karar metnini takiben kayıplarını geri aldı. Nasdaq ise şu sıralar yüzde 0,9 değer kaybıyla işlem görüyor.

Diğer taraftan, kararlar öncesinde 1,1336 seviyesinde seyreden avro/dolar paritesi, bildirinin yayınlanmasının ardından önce 1,1348'e yükselse de daha sonra 1,1325'e geriledi. Dolar/TL paritesi ise uluslararası piyasalarda 2,8208 seviyelerinde denge arıyor.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, karar sonrasında 46,43 dolardan 46,83 dolara çıktı, ABD türü ham petrolün varil fiyatı da 44,73'ten 45,12 dolara yükseldi. Öte yandan, kararlar öncesinde 1,249 dolardan alıcı bulan altının onsu, bildiriyi takiben 1,246 dolar civarına geriledi.

"FED faizleri sabit tuttu!" haberi, 28 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 28 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan FED faizleri sabit tuttu! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. FED faizleri sabit tuttu! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:53 Fiyat yarı yarıya düştü: Yeni Tesla Model Y Türkiye'de satışta
  2. 08:46 İzzet Yıldızhan, 23 yıllık eşiyle ilk kez ortaya çıktı
  3. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  4. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
  5. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  6. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
  7. 08:18 DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya tepki: Kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları inceleyin
  8. 08:11 Fehmi Koru: AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar
  9. 08:07 Murat Ağırel yazdı: ‘Belediyenin içinden geçmişler’
  10. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den çok sayıda kente kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
  11. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  12. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  13. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  14. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  15. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  16. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  17. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  18. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  19. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  20. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
Ekonomi Haberleri