FETÖ gazetelerini BİK'te kim korudu?

FETÖ gazetelerini BİK'te kim korudu?

FETÖ gazetelerini BİK'te kim korudu? CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, FETÖ yapılanmasının Basın İlan Kurumu’nda 15 Temmuz darbe girişiminden sonra dahi korunduğu iddialarını TBMM gündemine taşıdı.''HAKSIZ KAZANÇ İDDİALARI’Zaman Gazetesi eski İmtiyaz...

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, FETÖ yapılanmasının Basın İlan Kurumu’nda 15 Temmuz darbe girişiminden sonra dahi korunduğu iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

''HAKSIZ KAZANÇ İDDİALARI’
Zaman Gazetesi eski İmtiyaz Sahibi ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Alaeddin Kaya’ya ait gazetelerin yıllarca Basın İlan Kurumu’ndan haksız kazanç elde ettiği iddiaları TBMM’ye taşındı. 

Yarkadaş'ın TBMM'ye sunduğu önerge şu şekilde: 

"Zaman Gazetesi eski İmtiyaz Sahibi ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Alaeddin Kaya ile ilgili birçok iddia kamuoyuna yansımıştır. Kamuoyuna yansıyan iddiaların üzerine yeterince gidilmediği, Basın İlan Kurumu’nda FETÖ yapılanmasının 15 Temmuz darbe girişiminden sonra dahi korunduğu ise bu iddialardan bazılarıdır. 

İddialar arasında yer alan bazı hususlar ise şu şekildedir: 

- Alaeddin Kaya, 28 Şubat döneminde Zaman gazetesinin kapatılması durumunda onun yerini almak üzere Belde ve Olay gazetelerini kurmuştur. Kaya’nın Zaman’ın yedeği olarak kurduğu bu gazetelerin dağıtılmadıkları halde yıllarca Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam parası aldığı belirtilmektedir. 

- BİK’in yaptığı bir denetimde iki gazetenin de basılmadığı ve naylon gazeteler olduğu anlaşılmasına rağmen BİK yöneticilerinin devreye girmesiyle olay kapatılmıştır.

- 2012 yılında Belde ve Olay gazetelerine Basın İlan Kurumu tarafından tiraj denetimi yapıldığı, denetim ekibinin kuruma bildirilen tirajdaki kadar gazetenin basılmasını istediği, ancak matbaanın 1000 adet gazeteyi bile basamadığı halde denetim sırasında tutulan tutanakların geçersiz bırakılarak sahte tutanaklarla olayın kapatıldığı iddia edilmektedir.

- Bu denetimin ardından iki gazetenin 15 Nisan 2014 itibariyle “Belde'' bünyesinde birleşmiştir. Basın İlan Kurumu 2014 faaliyet raporuna göre Kaya’nın imtiyaz sahibi olduğu Belde gazetesi de adını Mayıs 2014’deki BİK Genel Kurul toplantısında alınan kararla “Yedigün'' olarak değiştirmiştir.

- Yedigün'ün künyesinde Alaeddin Kaya’nın yer almamasına rağmen hülle yoluyla gazetesini elinde tuttuğu, gazetenin 2014 yılında BİK’ten aldığı ilan gelirlerinin tutarı 1 milyon 230 bin TL, 2015 yılında da BİK’ten 1 milyon 203 bin TL resmi ilan ve reklam geliri elde ettiği

- Zaman, Bugün gibi gazeteler art arda kapatılırken Yedigün gazetesi bu furyanın dışında kalmıştır. Üstelik gazetenin ilan geliri alması 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra da devam etmiştir. Oysa FETÖ'den aranan Alaeddin Kaya'nın imtiyaz sahibi olduğu Belde gazetesi ile Olay gazetesinin birleşerek Yedigün'e dönüştüğü Basın İlan Kurumu kayıtlarında da olduğu

- Aralık 2015’de aralarında Alaeddin Kaya’nın da olduğu çok sayıda cemaatçi gazeteci hakkında yakalama kararı çıkarıldıktan sonra dahi Yedigün’e resmi ilan ve reklam parası aktarılmaya devam ettiği

- Kurum yöneticileri, Alaeddin Kaya’nın Balıkesir’in Edremit ilçesinde yakalanmasından sadece 1 gün önce, 18 Ağustos 2016 tarihinde Kaya’nın gizli sahibi olduğu Yedigün gazetesinin ilanını 2016/194 sayılı Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü kararı ile kesmiştir. Kayıtlarda bu işlem için de “yok sayılma'' denilmiştir.

- "FETÖ'nün kara kutusu" olarak bilinen ve 20 Ağustos'ta Balıkesir'de yakalanan eski Zaman Gazetesi'nin sahibi Alaeddin Kaya, 2 Eylül'de tutuklanmıştır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 15 Temmuz darbe girişiminden önce mahkemeye sunduğu "FETÖ çatı iddianamesinde" Kaya'nın FETÖ'nün yöneticilerinden biri olduğu, çevresinde Yahudi Alâeddin olarak bilindiği belirtilerek "Gülen ile MOSSAD arasındaki diyaloğu sağlayan kişi olduğu" ileri sürülmüştür.

Bu çerçevede;

1- Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan geliri elde eden Ankara gazetelerinden Belde ve Olay gazeteleri hangi tarihte Yedigün gazetesi adı altında birleşmiştir? Buna neden ihtiyaç duyulmuştur?

2- Bu gazetelerin sahibi kimdir? FETÖ ile bir bağlantısı var mıdır?

3- Bu gazetelerin sahibi Basın İlan Kurumu’nda üst düzey yöneticilik (Genel Kurul Üyeliği, Yönetim Kurulu Üyeliği) yapmış mıdır? Hangi görevde hangi tarihler arasında bulunmuştur?

4- 17/25 Aralık süreci ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Belde, Olay ve Yedigün gazetelerine BİK tarafından resmi ilan ve reklam parası aktarılmış mıdır?

5- 17/25 Aralık süreci ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Belde, Olay ve Yedigün gazetelerine aktarılan resmi ilan miktarı ne kadardır? Bu paranın aktarılmasında hangi yetkililerin imzası vardır?

6- Yedigün gazetesi, 18 Ağustos 2016 tarih ve 2016/194 sayılı Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü kararıyla - resmi ilanları kesilerek - yeni yayın sayılmıştır. Bu kararın içeriği nedir? Bu gazeteye aktarılan milyonlarca liralık kamu kaynağı birden bire neden kesilmiştir?

7- Basın İlan Kurumu denetim ekipleri Belde, Olay ve Yedigün gazetesini geçmişte denetlemiş midir? Gizlenen denetim raporu var mıdır?

8- Basında yer alan iddialara göre Basın İlan Kurumu’nda halen daha FETÖ’cü bir yapının bulunduğu ve yapıya dokunulmadığı ifade edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?"

"FETÖ gazetelerini BİK'te kim korudu?" haberi, 23 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 23 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan FETÖ gazetelerini BİK'te kim korudu? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. FETÖ gazetelerini BİK'te kim korudu? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  2. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  3. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  4. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  5. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  6. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  7. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  8. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  9. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  10. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  11. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  12. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  13. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  14. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  15. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  16. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  17. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  18. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  19. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  20. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
Otomotiv Haberleri