FETÖ sanığı savcıya 'görevde kalsın' diyen HSYK üyeleri, FETÖ’den tutuklandı!

FETÖ sanığı savcıya 'görevde kalsın' diyen HSYK üyeleri, FETÖ’den tutuklandı!

FETÖ sanığı savcıya 'görevde kalsın' diyen H... 'FETÖ sorşturması' kapsamında Cumhuriyet'e operasyon yapan darbe girişimi sanığı Savcı Murat İnam için, 'görevinden uzaklaştırılmasın' oyu kullanan ve oy çokluğuyla savcılık yapmasını sağlayan iki HSYK üyesi, 'FETÖ...

'FETÖ sorşturması' kapsamında Cumhuriyet'e operasyon yapan darbe girişimi sanığı Savcı Murat İnam için, 'görevinden uzaklaştırılmasın' oyu kullanan ve oy çokluğuyla savcılık yapmasını sağlayan iki HSYK üyesi, 'FETÖ üyeliğinden' hapse atıldı.

OdaTV'den Barış Pehlivan'ın haberine göre, "FETÖ sorşturması" kapsamında Cumhuriyet'e operasyon yapan darbe girişimi sanığı Savcı Murat İnam için, "görevinden uzaklaştırılmasın'" oyu kullanan ve oy çokluğuyla savcılık yapmasını sağlayan iki HSYK üyesi, "FETÖ üyeliğinden" hapse atıldı ve meslekten ihraç edildi. Cumhuriyet Gazetesi’ne 15 Temmuz darbe girişimi soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Murat İnam’ın, "FETÖ üyeliği" dahil 10 ayrı suçlamadan sanık konumunda. Savcı İnam’ın Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde görülen davada bir kez ağırlaştırılmış müebbet, ayrıca bir kez müebbet ve ek olarak 67 yıl 3 aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyordu. Savcı İnam hakkında yurtdışına çıkış yasağı da konmuş, ancak tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti. 

"FETÖ sanığı" bir savcının, 15 Temmuz darbe girişimi operasyonu yapmasını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da eleştirmiş ve “Keşke böyle bir görevlendirme yapılmamış olsaydı, daha iyi olurdu, daha da doğru olurdu'' demişti. Meclis Genel Kurulu’nda konuşan Adalet Bakanı Bozdağ, sözlerine şöyle devam etmişti:

“Bununla (Savcı Murat İnam) ilgili FETÖ irtibatı, üyeliği ve iltisakına dair bir kanaat oluşmuş olsaydı, bugüne kadar bu kanaatla 3 bin 456 hakim ve savcının meslekte kalmalarının uygun olmadığına karar veren HSYK, bu konuda tereddüt etmezdi. Ben ona inanıyorum.''

MÜFETTİŞ RAPORU: HEPSİ MESLEKTEN ÇIKARILSIN

Savcı Murat İnam’ın sanık olduğu, Gülencilerin Selam Tevhid soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik suçlamaların yargı ayağını konu edinen davanın iddianamesinin temelini, HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın soruşturma raporu oluşturuyor. HSYK Başmüfettişi Mustafa Zengin ve HSYK Müfettişleri Hüseyin Turgut İmamgiller ile Tarık Demir’in hazırladığı rapor 7 Aralık 2015 tarihini taşıyor. HSYK Müfettişleri 1121 sayfalık raporlarını, Selam Tevhid soruşturmasında görev alan savcı ve hakimler için şu sözlerle bitiriyor: 

“FETÖ / Paralel Devlet Yapılanması kapsamında planlı ve sistematik bir şekilde yürütülen bir organizasyonun parçası olarak hareket ederek mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte eylemlerde bulundukları sonuç ve kanaatine varılmıştır.''

Aralarında Savcı Murat İnam’ın da olduğu HSYK müfettişleri, bu 54 savcı ve hakimin ismini teker teker yazıp, hepsi için “meslekten çıkarma cezası uygulanması ve kovuşturma yapılması gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır'' talebiyle bitiriyor.

SAVCI İNAM’I MESLEKTE TUTANLAR DARBE GİRİŞİMİNDEN HAPİSTE

Bu rapordan 3 gün sonra HSYK İkinci Dairesi, Başkan Mehmet Yılmaz ve 6 üyesiyle, 54 savcı ve hakim hakkında dava açılmasına izin verilip verilmeyeceğini görüşmek üzere toplandı. Söz konusu savcıların ve hakimlerin görevden uzaklaştırılması tekrar oylanacaktı. 10 Aralık 2015 tarihini taşıyan 756 sayfalık karara göre; 

1) 54 savcı ve hakim hakkında dava açılmasına izin verildi. 

2) Dava açılanlardan 49’unun görevden uzaklaştırılma süreleri oy çokluğuyla uzatıldı. 

3) Aralarında Savcı Murat İnam’ın da olduğu geri kalan 5 savcı ve hakimin görevden uzaklaştırılması talebi oy çokluğuyla reddedildi.

HSYK 2. Dairesi Başkan dahil 7 kişiden oluşuyor. HSYK üyesi Mustafa Kemal Özçelik ve Mahmut Şen tüm savcı ve hakimlerin görevde kalmasını istiyor, uzaklaştırmalara karşı çıkıyor. HSYK 2. Dairesi’nin görevden uzaklaştırma kararları bir nevi 2’ye 5 şeklinde, oy çokluğuyla alınıyor. 

Buna karşılık aralarında Savcı Murat İnam’ın da olduğu 5 savcı ve hakime sıra geldiğinde 49 savcı ve hakim için “görevden uzaklaştırılsın'' diyen HSYK üyeleri Ramazan Kaya ve Muharrem Özkaya da, 5 savcı ve hakim için oylarını “görevde kalsın''a çeviriyor. 

Aralarında HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, üyeler Taci Bayhan ve Hayriye Şirin Ünsel (tıpkı 14 Temmuz 2015'teki oturumda olduğu gibi) buna muhalefet ediyor. Üç isim, Savcı Murat İnam dahil 5 savcı ve hakimin de, diğerleri gibi “görevden uzaklaştırılması'' yönünde şerh koyuyor. Her ne kadar, dava açılması izni çıksa da savcı Murat İnam için, 3’e 4 oyla, yani 1 oy farkla “savcılığa devam etsin'' kararı çıkıyor. 

HSYK üyesi olan Mustafa Kemal Özçelik ve Mahmut Şen tüm savcı ve hakimlerin görevde kalmasını istiyor, uzaklaştırmalara karşı çıkıyor. Yani Savcı İnam’ın görevde kalmasını isteyenlerden 2 üye de Özçelik ve Şen. 

ÖZÇELİK VE ŞEN NEREDE?

Savcı İnam’ın görevde kalmasını isteyen Mustafa Kemal Özçelik ve Mahmut Şen şu an cezaevinde. İki HSYK üyesi de 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında "FETÖ üyesi olmak" suçundan tutuklandı. Ve 24 Ağustos 2016’da da meslekten ihraç edildiler. Bugün Savcı Murat İnam hala savcılık yapabiliyorsa, "FETÖ üyesi olmaktan" tutuklu olan ve ihraç edilen iki HSYK üyesi sayesindedir.

SAVCI MURAT İNAM’IN SAVUNMASI

Savcı Murat İnam 11 Eylül 2015’teki savunmasında, hakkındaki iddiaları yalanlıyor ve özetle şöyle diyordu: 

- Her zaman yasalar ve hukuk kuralları içerisinde görev yaptım. 

- Meslek hayatım boyunca vicdanımı hiçbir kişi, siyasi parti, kurum, grup, yapı, örgüt veya cemaate ipotek etmedim. 

- Paralel Devlet Yapılanması olarak adlandırılan bu yapı ile herhangi bir bağlantım ya da ilgim bulunmamaktadır. 

- Bu yapının hiçbir şekilde evlerinde, yurtlarında kalmadım; hiçbir yemeğine, toplantısına ya da faaliyetlerine katılmadım. 

- İkamet ettiğim lojmanın bağlı olduğu okulun fiziki şartlarının yetersiz olması ve sınıf mevcutlarının kalabalık olması nedeniyle, ilkokul 1. sınıf ikinci döneminden itibaren birçok devlet büyüğü gibi çocuğumu Fatih Koleji’ne gönderdim. Ancak Sayın Başbakan’ın (Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan), çocukların bu okullardan alınması konusundaki açıklamalarından sonra bu yapının gerçek yüzü ortaya çıkınca, çocuğumu bu okuldan alarak başka bir okula kaydettirdim. 

- Devletini ve milletini seven, hukuka bağlı vicdanı hür bir Cumhuriyet savcısı olarak meslek hayatım boyunca görev yaptım. Tarafıma isnat edilen suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum. 

5 MADDEDE ÖZET

Elimizdeki tablo şu: 

1) Savcı Murat İnam, Gülencilerin Selam Tevhid kumpası kapsamında usülsüz dinleme talebinde bulunduğu iddiasıyla yargılanıyor. Savcı İnam hakkındaki suçlamaları reddediyor. 

2) Hakkında "FETÖ üyeliği" dahil 10 ayrı suçlamadan ağırlaştırılmış müebbet dahil çok ağır cezalar isteniyor. Bunlara rağmen tutuksuz ve savcılık görevine devam ediyor. 

3) HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz ve iki üyenin, Savcı Murat İnam’ın görevde kalmasına karşı çıkması yetmiyor. "FETÖ üyeliği" suçlamasına rağmen savcılık görevine, HSYK’daki 1 oy farkla devam ediyor. 

4) “Görevine devam etsin, savcılıktan alınmasın'' diyen 2 HSYK üyesi ise "FETÖ üyeliğinden" tutuklanıyor ve meslekten ihraç ediliyor. Yani Adalet Bakanı Bozdağ’ın, HSYK’nın "FETÖ konusundaki kararlılığına" örnek gösterdiği ihraç edilen “3 bin 456'' savcı ve hakimin arasında, Savcı Murat İnam’ı oylarıyla “savcılıkta tutan'' iki "FETÖ sanığı" da var. 

5) Ve tüm bunların baş aktörü savcı, Adalet Bakanı’nın da haklı eleştirilerine rağmen, Cumhuriyet Gazetesi’ne darbe girişimi soruşturmasını yürütmeye devam ediyor. Böylesi bir soruşturmada da, Cumhuriyet'in yazarları ve yöneticileri tutuklanıyor. 

pehlivanicerik.jpgpehlivanicerik2.jpg

"FETÖ sanığı savcıya 'görevde kalsın' diyen HSYK üyeleri, FETÖ’den tutuklandı!" haberi, 12 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 12 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan FETÖ sanığı savcıya 'görevde kalsın' diyen HSYK üyeleri, FETÖ’den tutuklandı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. FETÖ sanığı savcıya 'görevde kalsın' diyen HSYK üyeleri, FETÖ’den tutuklandı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Gündem Haberleri