Fırat Kalkanı'na El Kaide'nin destek kararı alması kafaları karıştırdı; Fırat kalkanı kime kalkan?

Fırat Kalkanı'na El Kaide'nin destek kararı alması kafaları karıştırdı; Fırat kalkanı kime kalkan?

Fırat Kalkanı'na El Kaide'nin destek kararı ... Suriye’de faaliyet gösteren en güçlü cihatçı gruplardan biri olan Ahrar El Şam, Fırat Kalkanı’nın 28. gününde yayınladığı fetva ile savaşçılarına, Türkiye’nin yürüttüğü operasyona destek verme çağrısında...

Suriye’de faaliyet gösteren en güçlü cihatçı gruplardan biri olan Ahrar El Şam, Fırat Kalkanı’nın 28. gününde yayınladığı fetva ile savaşçılarına, Türkiye’nin yürüttüğü operasyona destek verme çağrısında bulundu.

El Kaide lideri Eymen El Zevahiri'nin kişisel temsilcisi tarafından kurulan Ahrar El Şam’ın dört kişiden oluşan fetva meclisi tarafından imzalanan bildiriye göre Fırat Kalkanı’na destek kararı iki gerekçe ile alındı.

Bunlardan birincisi ''Tasvip edilemez eylemleriyle İslam inancını karalayıp, Suriye devrimini sırtından hançerleyen’ IŞİD’e karşı savaşmak ve onun egemenliğine son vermek.

Ahrar El Şam, Fırat Kalkanı harekâtına katılmasının ikinci gerekçesi olarak da ''Suriye devriminin düşmanı’ olarak tanımladıkları PKK, PYD gibi örgütlerin IŞİD’den temizlenen yerleri almasına engel olmak olarak açıkladı. Fetvada “PKK, PYD’nin Tel Abyad ve Menbic gibi yerlerde halkımıza yaptıkları unutulmamalı. Sünni Arapları ve diğer bölge sakinlerine musallat olup ölümlere, zorunlu göçe ve yıkıma neden oldular'' denilerek, "Bunların bir daha yaşanmasına izin veremeyiz" ifadesi kullanıldı.

Ahrar, IŞİD'in eski bir müttefiği olsa da sahada kimi zaman hala eş zamanlı hareket etmeye devam ediyor. Örgüt ayrıca El Kaide'nin Suriye kolu olan ve kısa süre önce "ideolojimizi değil ismimizi değiştiriyoruz" diyerek Batı'dan gelen siah desteğini devam ettirebilme adına, Kaide liderinin de izniyle "örgütten ayrılan" Nusra Cephesi'nin de en büyük müttefiği. Suriye ordussuna karşı kurulan ve Türkiye, ABD, Katar, Suudi Arabistan başta olmak üzere Batı'nın desteklediği Fetih Ordusu isimli cihatçı çetenin de en önemli ikinci gücü. 

Ayrıca Ahrar'ın Suriye'de IŞİD'den sonra en fazla katliam yapan örgüt olduğu da bilinenler arasında.

"AMERİKA'NIN ROLÜ NET DEĞİL"

Ahrar El Şam’ın açıklamasında kımızı harflerle yazılan bir dip not ''Fetvanın yalnızca Türk Ordusu ile yapılacak koordineli operasyonlar’ ile ilgili olduğunun altını çiziyor. Fetvada, Amerikan askerlerinin geçtiğimiz günlerde Çobanbey’e girmesi ve bölgedeki bazı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının onlara duyduğu tepki sonucu bölgeden ayrılmaları hatırlatılarak "Konu tam olarak açığa kavuşmuş değil. Ayrıntılar belirgin hale geldiğinde, bu konuyla ilgili olarak, ayrıca bir fetva yayınlanacaktır" ifadesi kullanıldı.

Suriye’de Aralık 2011 yılında bu yana faaliyet gösteren Ahrar El Şam’ın 20 binden fazla savaşçısı olduğu tahmin ediliyor. Ahrar El Şam, başından beri IŞİD ile savaşan bir muhalif grup oldu. Eylül 2014 IŞİD’in Ahrar El Şam komuta toplantısını hedef alan bombalı araç saldırısında grubun kurucusu Hasan Abbud ve Ahrar’ın neredeyse tüm komuta kademesi öldü.

Aldığı bu ağır darbeye rağmen yeniden toparlanan grup Suriye’nin en büyük silahlı cihatçı güçlerinden birisi olarak tanımlanıyor. Halep çevresindeki çatışmalarda, eski adı Nusra Cephesi olan Feth El Şam Cephesi ile işbirliği yapsa da ABD, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin terör listesinde yer almıyor.

"Fırat Kalkanı'na El Kaide'nin destek kararı alması kafaları karıştırdı; Fırat kalkanı kime kalkan?" haberi, 21 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Fırat Kalkanı'na El Kaide'nin destek kararı alması kafaları karıştırdı; Fırat kalkanı kime kalkan? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fırat Kalkanı'na El Kaide'nin destek kararı alması kafaları karıştırdı; Fırat kalkanı kime kalkan? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  2. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  3. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  4. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  5. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  6. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  7. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  8. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  9. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  10. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  11. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  12. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  13. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  14. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  15. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  16. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  17. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  18. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  19. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  20. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
Dünya Haberleri