Gazetecilere 'Kötü IŞİD haberi yapmayın' talimatı!

Gazetecilere 'Kötü IŞİD haberi yapmayın' talimatı!

Gazetecilere 'Kötü IŞİD haberi yapmayın' tal... Ayrıca Valilik Basın Danışmanı'nın da üyesi olduğu bir Whatsapp grubu kurularak, gazetecilerden haberlerini haber merkezine geçmeden önce buradan onay almaları istendi.HDP Antep milletvekili Mahmut Toğrul, İçişleri Bakanı Efkan...

Ayrıca Valilik Basın Danışmanı'nın da üyesi olduğu bir Whatsapp grubu kurularak, gazetecilerden haberlerini haber merkezine geçmeden önce buradan onay almaları istendi.

HDP Antep milletvekili Mahmut Toğrul, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya konuyla ilgili bir soru önergesi verdi.

bianet’e konuşan Gaziantep Sabah gazetesinden Nurgün Balcıoğlu, basın çalışanlarının toplantıya “belediye başkanlarıyla kentin sorunlarını tartışacağız'' denilerek çağrıldığını ancak gazetecilere “Antep ile ilgili kötü bir şey yazarsanız şehre kimse gelmez, bizden mal almaz, hepimiz zarar ederiz'' denildiğini anlattı.

“Şehirde olan kötü şeyleri duyurmayalım''

Nurgün Balcıoğlu, 1 Haziran’da düzenlenen toplantıya Gaziantep Sabah gazetesinden bir muhabir gönderdiklerini söyledi ve yaşananları şöyle anlattı:

“Bize ''Belediye başkanlarıyla bir basın toplantısı düzenleyeceğiz, kentin sorunlarını basınla tartışacağız’ diye bir davet geldi. Biz de bir arkadaşımızı gönderdik.

“Toplantıya gidince tüm gazeteciler şaşırmış; Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanları, Cumhuriyet Başsavcısı, Emniyet Müdürü, Gaziantep Üniversitesi Rektörü, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı’nın da oradaymış.

“Gazetecilere şöyle şeyler söylenmiş: ''Şehirde olan kötü şeyleri duyurmayalım, Gaziantep bir terör kentiymiş gibi bir imaj yaratmayalım’, ''Hep patlama oldu, şurada IŞİD’ciler var, diye yazarsanız kimse gelmez, bizden mal almaz, kente turist gelmez’. Büyükşehir Belediye Başkanı 'İyi bir şey olunca az okura duyuruyorsunuz, kötü bir şey olunca çok okura duyuruyorsunuz' demiş; sanki iyi haberlerin üzerine 'okumayın' yazıyoruz...

“Üç saate yakın bir süre ne bir kamu yöneticisine, ne bir siyasetçiye yakışmayan konuşmalar yapmışlar. Kimse de sesini çıkartmamış.''

Valilik haberlere Whatsapp’ten onay veriyor

Balcıoğlu, bir de Whatsapp grubu kurulduğunu ancak kendisinin bu gruba katılmadığını söyledi.

“Bir de gazetecilere ''Bir olayı duyduğunuzda yazmayın, mutlaka bize onu bildirin, doğrulatın, biz onay verelim. Bir Whatsapp grubu kuralım, Valilik basın danışmanı da orada olsun’ dediler.

“Gazetecilik zamanla yarışmaktır. Bilinen görünen şeyi size niye soralım. Haberi kaynağından doğrulatabiliriz ama her seferinde izin almak gibi bir durum doğuyor. O grup bir onay mekanizması haline getirilmiş. Ben gruba dahil olmak istemedim ama bildiğim kadarıyla kullanıyorlar.''

"Valiliğin basın kuruluşlarına ültimatom verme yetkisi var mıdır?"

HDP Antep vekili Mahmut Toğrul, konuya ilişkin “IŞİD terör örgütüne karşı etkin mücadele etmek yerine sadece haberlerin yapılmaması noktasında bir hassasiyet gösterilmiştir'' değerlendirmesinde bulunurken, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya şu soruları yöneltti:

* 01 Haziran 2016 tarihinde yerel ve ulusal basınla toplantı yapılmış mıdır? Bu toplantının yapılma gerekçesi nedir?  Toplantıya kimler ne amaçla çağrılmıştır?

* Valilik bünyesinde kurulmuş olan Whatsapp grubunda kimler yer almaktadır? Whatsapp grubunda kaç basın temsilcisi ve kaç mülki idare amiri yer almaktadır?

* Halkın gerçekleri öğrenmesini saklamak ve basına bu yönlü talimatlar vermek  basına sansür değil midir? Basına böyle bir ayar verilmek istenmesi, gazeteciliğin meslek ahlak  kurallarını zedelememekte midir?

* Valiliğin basın kuruluşlarına ültimatom verme yetkisi var mıdır? Bu yetki Vali'lere kim tarafından verilmiştir? IŞİD terör örgütü ile aktif mücadele etmek yerine neden basına böyle bir ültimatom verilmiştir?

* Gaziantep'in imajını kurtarmak üzere basına ayar vermek ve haberleri akredite etmek yerine IŞİD terör örgütüne karşı daha kalıcı ve etkili önlemler alınması gerekmiyor mu?

* Gaziantep’te IŞİD gerçeğini saklayarak İŞİD terör örgütünün daha rahat hareket etmesini sağlanmış olmuyor mu?

* Gaziantep isminin bugün böyle anılıyor olmasının nedeni zamanında IŞİD terör örgütüne karşı  gerekli önlemlerin alınmamış olmasından kaynaklı değil midir? Bununla ilgili ne düşünmektesiniz?

* IŞİD ile ciddi bir mücadele yürütmeyen Vali'nin hassasiyetinin sadece haberlerin yapılmaması yada maniple edilerek yapılması noktasındaki gerekçesi nedir? 

Kanak: Çiçek Tahaoğlu- Bianet

"Gazetecilere 'Kötü IŞİD haberi yapmayın' talimatı!" haberi, 09 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 09 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Gazetecilere 'Kötü IŞİD haberi yapmayın' talimatı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gazetecilere 'Kötü IŞİD haberi yapmayın' talimatı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  2. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  3. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  4. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
  5. 04:37 Pastacıların sırrı ifşa oldu! Kek kabartmak bu kadar kolay!
  6. 04:35 Microsoft Store yeni güncellemeyi kullanıcılarına sundu
  7. 04:31 Elon Musk duyurdu: X artık ücretli olacak!
  8. 04:29 Telegram kurucusundan açıklama: Bir yıl içinde bir milyar kullanıcıya ulaşacak!
  9. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
  10. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
  11. 04:20 Yenilenen EQA ve EQB Türkiye’de!
  12. 04:13 Mükemmeliyetçilik: Başarının düşmanı mıdır yoksa dostu mu?
  13. 04:10 Hıdırellez’de neden yere nar atılır?
  14. 04:07 21 Nisan 21° Boğa burcunda Jüpiter ve Uranüs kavuşumunda devrim yaşayacak burçlar!
  15. 04:01 Bu sarma sırrını neredeyse kimse bilmiyor: En lezzetli sarmaların sırrı bir yemek kaşığında gizli!
  16. 04:01 Epic Games, iki oyunu ücretsiz olarak sunuyor! Fırsatı kaçırmayın: Son gün 25 Nisan!
  17. 03:59 İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarında en az 8 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi
  18. 03:25 Sürücünün yükü artıyor: Kaza yapan da yapmayan da ödeyecek!
  19. 03:22 Haftalık güzellik bakımı: Kına ve sirke
  20. 03:20 Meteorolojiden fırtına uyarısı: Bu gece başlıyor!
Otomotiv Haberleri