Haftanın Kitabı: "Baharat Ülkesi'nin Hazin Tarihi"

Haftanın Kitabı:

Haftanın Kitabı: "Baharat Ülkesi'nin Hazin T... ABC Kitap'a ulaşmak için iletişimabcgazetesikitap@gmail.com-------------------------------------------ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini...

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim
[email protected]
-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için, "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini oluşturdular.

Editörlerimiz bu hafta yaptıkları değerlendirmede,"Haftanın Kitabı" kategorisinde, Erendiz Atasü'nün "Baharat Ülkesi'nin Hazin Tarihi" kitabını seçti.

Erendiz Atasü, Türkiye tarihindeki kırılma anlarına dair ayrıntılı eserleriyle ince ince ördüğü edebiyatına Baharat Ülkesi'nin Hazin Tarihi'yle önemli bir tuğla daha koyuyor. Geçmişi, bugünü ve yarınıyla dünya tarihinde farklı isimlerle, defalarca karşımıza çıkan hayalî Baharat Ülkesi'nin "modernleşme" macerasını, akıllarda uzun süre yer edecek çarpıcı karakterlerle birlikte sunuyor.

HAFTANIN KİTABIbaharat-ulkesi-nin-hazin-tarihi40ce8cff19f3400a8d7dd760f1edc882.jpg

Erendiz Atasü
BAHARAT ÜLKESİ’NİN HAZİN TARİHİ
Can Yayınları

Erendiz Atasü, Türkiye tarihindeki kırılma anlarına dair ayrıntılı eserleriyle ince ince ördüğü edebiyatına Baharat Ülkesi'nin Hazin Tarihi'yle önemli bir tuğla daha koyuyor. Geçmişi, bugünü ve yarınıyla dünya tarihinde farklı isimlerle, defalarca karşımıza çıkan hayalî Baharat Ülkesi'nin "modernleşme" macerasını, akıllarda uzun süre yer edecek çarpıcı karakterlerle birlikte sunuyor.

Radikal Kitap ekinde, Bahar Çuhadar’ın Erendiz Atasü ile yaptığı söyleşinden kısa bir alıntı alırsak;

“Romanın başına düştüğünüz notta kişi ve olayların düş ürünü olduğunu belirtiyorsunuz. Yine de ''Baharat Ülkesi’nin çektiği devrim, modernleşme sancılarını bir noktadan sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sancılarıyla  paralel okuyor insan. Bu romanı tam da Türkiye’nin bu sancılı döneminde yazmış olmanız, hikâyenin yaratıcısı olarak ne ifade ediyor size?

Erendiz Atasü;
Herhalde yaşadığımızın bir yıkım süreci olduğuna dair bilincim çok keskin, izlenimim çok güçlü ve çok üzücü. O nedenle düş gücümde böyle bir kurgu belirdi. Türkiye’yi anlatayım diye çıkmadım yola. Zihnimde beliren olaylar ve kişiler kalemimden yol bulup bu romana aktı.

Yaşadığımız yıpranma süreci tüm insanlığa, hatta gezegenimize ait. Belki -umarım öyledir- geçici bir dönem bu, ama damgasını vurup öyle geçecek. Yalnızca bizim Kurtuluş Savaşı’mızdan ve Cumhuriyet devrimimizden yansımalar yok kitapta. Başka ülkelerden de var. Onun için düş ürünü bir ülkede geçiyor roman. Yirminci yüzyılda, Sovyet devriminin başını çektiği büyük devrimler yaşandı. ''Üçüncü dünya’ ülkeleri Mustafa Kemal, Gandi, Nelson Mandela ve yakınlarda yitirdiğimiz Castro gibi seçkin evlatlar yetiştirdi.
Hindistan’ı gördükten sonra hem ülke, hem Gandi zihnimi kurcaladı. Orada da soluğu kesilmiş bir devrim söz konusu. Şurası gerçek ki devrimler olmasaydı, insanlığın büyük kısmı içinde debelendiği maddi ve manevi sefaletten bir parçacık olsun kurtulamazdı. Ama devrimlerin de çıkmazları var... Atatürk’le Gandi –ki çok farklı karakterde insanlar- arası ama kendi başına ayakta durabilen bir karakter yaratabilme arzusu içimde tutku boyutuna yükseldi. Böyle bir kurgusal kişi, devrimlerin açmazını sorgulamaya yardımcı olabilirdi ve Cavahar Mehta doğdu.'' 

Kitaptan;

"Yeniden bir birlik kurulabilecek miydi? Bilmiyordu; kurulmasını diliyordu, sonucu göremeyeceğini biliyordu. Yeni bir barış dönemi, her şeyden önce insanlığın hoyratlığıyla hırpalanmış gezegen doğasının, bu şaşkın canlı soyuna yeni bir fırsat tanıyıp tanımayacağına bağlıydı. Barış yeniden kurulsa bile kusursuzluktan çok uzak olacak, çatışma döneminin bütün yara izlerini taşıyacaktı; bugüne dek kurulmuş bütün barışlar gibi." 

264 s. İstanbul 2016


"Haftanın Kitabı: "Baharat Ülkesi'nin Hazin Tarihi"" haberi, 12 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 12 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Haftanın Kitabı: "Baharat Ülkesi'nin Hazin Tarihi" haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Haftanın Kitabı: "Baharat Ülkesi'nin Hazin Tarihi" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:28 2024 Çin GP: Yılın ilk sprint yarışını Max Verstappen kazandı
  2. 09:25 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, bugün Türkiye'ye geliyor
  3. 09:18 Soldaki AK Parti'li İlçe Belediye Başkanı Sağdaki Almanya Başbakanı
  4. 09:15 Resmi Gazete'de yayımlandı: Prof. Dr. Ömer Çınar AYM üyesi seçildi
  5. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
  6. 08:53 Fiyat yarı yarıya düştü: Yeni Tesla Model Y Türkiye'de satışta
  7. 08:46 İzzet Yıldızhan, 23 yıllık eşiyle ilk kez ortaya çıktı
  8. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  9. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
  10. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  11. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
  12. 08:18 DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya tepki: Kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları inceleyin
  13. 08:11 Fehmi Koru: AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar
  14. 08:07 Murat Ağırel yazdı: ‘Belediyenin içinden geçmişler’
  15. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den çok sayıda kente kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
  16. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  17. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  18. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  19. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  20. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
ABC Kitap Haberleri