Haftanın Kitabı: Çatışmanın Anatomisi

Haftanın Kitabı: Çatışmanın Anatomisi

Haftanın Kitabı: Çatışmanın Anatomisi ABC Kitap'a ulaşmak için iletişimabcgazetesikitap@gmail.com-------------------------------------------ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini...

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim
[email protected]
-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini oluşturdular.

Bursalı, Gülen Cemaatinin Erdoğan''a üç büyük atak yaptığını dile getiriyor ve “2. Şike Yasası'', “MİT’e Operasyon'' ve “Yolsuzluk Operasyonu'' ataklarının röntgenini çekiyor. Burada önemli olan, “2. Şike Yasası'' ile çatışmanın geri dönülmez bir noktaya geldiğini Bursalı''nın daha o günden saptamasıdır!

Peki Gülen''in ataklarının hedefi neydi, hangi mekanizmaları harekete geçirdi, nasıl sonuçlandı? Cemaatin bu üç atağını Erdoğan''ın nasıl karşıladığı, hangi mekanizmalarla barikat kurduğu, bu büyük çatışmanın devlet aygıtı içerisinde nasıl cereyan ettiği de gözler önüne seriliyor.

Yani aslında bir çatışmayı okurken, devletin nasıl parsellendiğini de anlamış oluyoruz.

HAFTANIN KİTABI

catisma-anatomi.jpg

Orhan Bursalı
ÇATIŞMANIN ANATOMİSİ
Kırmızı Kedi Yayınları

Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı, AKP iktidarı ile Gülen Cemaati arasındaki büyük kopuşu ilk dile getiren gazeteci. Yaşananlar, kısa sürede Bursalı'nın analizlerini doğruladı ve sonrası biliniyor… Türkiye, "Allah onların evlerine ateşler salsın, yuvalarını yıksın…" bedduaları ile "İnlerine gireceğiz inlerine…" tehditleri arasına sıkıştı.

Çatışmanın Anatomisi, Mavi Marmara baskınından Şike Yasası'na, Oslo'daki MİT-PKK görüşmelerinden 17-25 Aralık operasyonlarına dek uzanan gelişmelerin arka planını yorumluyor. Orhan Bursalı, Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ne istediler de vermedik?" itirafının ardındaki gerçekleri ve Cemaat'in iktidar hamlelerini gözler önüne seriyor.

Mehmet Ali Güller, Aydınlık Gazatesi’nde 30 Kasım 2014 tarihinde Orhan Bursalı’nın “Çatışmanın Anatomisi'' adlı kitabına ilişkin şöyle yazmıştı;

“Erdoğan ile Fethullah Gülen''in kopuşa gittiğini ilk dile getiren gazetecilerde biri, Orhan Bursalı''dır.Cumhuriyet''teki 6 Haziran 2010 tarihli makalesinde şöyle diyordu Bursalı: “Gülen, AKP ile giderek yol ayrımına gelecektir! Kaderleri farklıdır ve herkes kendi kaderini kendi çizmektedir.''

Bursalı, o günden itibaren AKP-Cemaat çatışmasına odaklandı: Çatışmanın nedenlerini araştırdı, kaynağını sorguladı, nereye evrileceğini inceledi. Ve ortaya “Çatışma’nın Atatomisi'' isimli kitap çıktı.

GÜLEN’İN 3 ATAĞI

Bursalı, Gülen Cemaatinin Erdoğan''a üç büyük atak yaptığını dile getiriyor ve “2. Şike Yasası'', “MİT’e Operasyon'' ve “Yolsuzluk Operasyonu'' ataklarının röntgenini çekiyor. Burada önemli olan, “2. Şike Yasası'' ile çatışmanın geri dönülmez bir noktaya geldiğini Bursalı''nın daha o günden saptamasıdır!

Peki Gülen''in ataklarının hedefi neydi, hangi mekanizmaları harekete geçirdi, nasıl sonuçlandı? Cemaatin bu üç atağını Erdoğan''ın nasıl karşıladığı, hangi mekanizmalarla barikat kurduğu, bu büyük çatışmanın devlet aygıtı içerisinde nasıl cereyan ettiği de gözler önüne seriliyor.

Yani aslında bir çatışmayı okurken, devletin nasıl parsellendiğini de anlamış oluyoruz.

Orhan Bursalı, çatışmanın kaynağının anlaşılması için kuvvetlerin ABD’yle ilişkisinin de fotoğrafını da çekiyor. Gülen''in ABD’yle ilişkisi, küresel girişimciliği, ABD’nin Ilımlı İslam projesinin neresinde yer aldığı, 50 ABD eyaletinde nasıl örgütlendiği, ABD Kongresi’nde nasıl etkili hale gelebildiği gibi çok önemli konular, “Çatışmanın Anatomisi''nde aydınlanıyor.

Bursalı bu en önemli savaş alanında da kavgayı inceliyor. Ve ortaya şu gerçek çıkıyor. Gülen ordu içinde 35 yıldır örgütleniyor ve 12 Eylül rejimi kendisine bu konuda altın fırsatlar yarattı!''

Orhan Bursalı, 24 Temmuz 2016’da yani iki gün önce,  Cumhuriyet Gazatesi’ndeki köşesinde  yaşanılan Cemaat darbesine ilişkin gözlemlerini yazarken “Çatışmanın Anatomisi''ne değinmeden edemiyor. Bursalı köşesine şöyle bir girişle başlıyor;

“Cemaatin RTE’ye karşı bir askeri darbe düzenleyebileceğini yazdım. Tarih 20 Mart 2012. Bir ay önce Cemaat yargı yoluyla MİT / Hakan Fidan üzerinden RTE’ye saldırmıştı. MİT olayından hemen önce de, “Gülen- RTE amansız kapışacaklar'' demiştim. Bütün bu kapışma, Çatışmanın Anatomisi kitabımda belgelenmişti. Ordu üzerine çok iyi bir bölüm var kitapta.. O kitabı okuyanlara, Gülen’in bu son askeri saldırısıyla son barutu atması beklenen bir şeydi… Hiç alçakgönüllü olmadan, 4 yıl önceki yazıyı sunuyorum..''

Bursalı’nın akıl süzgecinden geçirilmiş sağlam gözlemlerinin geleceği görmesindeki rolü açık. Bize kalan “Çatışmanın Anatomisi''ni okumak.

340 s. İstanbul 2014

"Haftanın Kitabı: Çatışmanın Anatomisi" haberi, 27 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 27 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Haftanın Kitabı: Çatışmanın Anatomisi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Haftanın Kitabı: Çatışmanın Anatomisi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
  2. 08:53 Fiyat yarı yarıya düştü: Yeni Tesla Model Y Türkiye'de satışta
  3. 08:46 İzzet Yıldızhan, 23 yıllık eşiyle ilk kez ortaya çıktı
  4. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  5. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
  6. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  7. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
  8. 08:18 DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya tepki: Kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları inceleyin
  9. 08:11 Fehmi Koru: AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar
  10. 08:07 Murat Ağırel yazdı: ‘Belediyenin içinden geçmişler’
  11. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den çok sayıda kente kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
  12. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  13. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  14. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  15. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  16. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  17. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  18. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  19. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  20. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
ABC Kitap Haberleri