Haftanın Kitabı: Mine Kırıkkanat’tan sürükleyici bir siyasi polisiye; ''Hiç Kimse’

Haftanın Kitabı: Mine Kırıkkanat’tan sürükleyici bir siyasi polisiye; ''Hiç Kimse’

Haftanın Kitabı: Mine Kırıkkanat’tan sürükle... ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim abcgazetesikitap@gmail.com-------------------------------------------ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar...

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim
 [email protected]
-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" kategorilerini oluşturdular.

Editörlerimizin bu hafta seçtiği 'Haftanın Kitabı' ise Mine Kırıkkanat’ın "Hiç Kimse" kitabı oldu.

Kırıkkanat’ın kitabında derin devlet sorgulanırken, tetikçiler de kendilerini sorguluyor. Romanın baş kişisi Türk istihbarat teşkilatından “Lejyoner'' kendisine “Hiç'' adını takar. Kendinden çok ailesini düşünerek bu görevi kabul eder. Hiç’in kendisi ölse de ailesinin güvence altında olacağını bilmesi, cinayetlerin işlenmesinde önemli bir etkendir.

Ancak Hiç’in kendisine sunulanların karşılığını ödemesi hiç de kolay olmayacaktır. Bir tür kendinden vazgeçmektir bu... Hiç, ellerini yıkama takıntısıyla adeta cinayetlerden ruhunu arındırmaya çalışır.

HAFTANIN KİTABI

hic-kimse-kitabi-mine-g-kirikkanat-front-1-001.jpg
Mine G. Kırıkkanat
'Hiç Kimse'
Kırmızı Kedi Yayınevi

Sevim CEBECİ

Anımsanacağı üzere, 9 Ocak 2013’te Paris’te biri üst düzey yönetici (Sakine Cansız) olan üç PKK’lı kadın militan uğradığı suikast sonucu öldürülmüştü. Mine G. Kırıkkanat işte bu gizemli siyasal cinayetleri, sürükleyici bir polisiye roman kurgusu ile edebiyat katında aydınlatıyor. Hem de yüksek edebiyat...

Mine G. Kırıkkanat’ın son kitabı olan “Hiç Kimse'' adlı romanı, önceki hafta Kırmızı Kedi Yayınları’ndan piyasaya çıktı.

Gerçek bir olaydan yola çıksa da, kitapta kendi kurgusunu oluşturuyor Kırıkkanat. Hikayenin sonunu bilsek de heyecanlı bir okuma serüvenine bizi katmayı başarıyor yazar. Akıcı diliyle, gereksiz ayrıntılardan arındırılmış duru bir metin olarak karışımıza çıkıyor “Hiç Kimse''.

Kırıkkanat’ın kitabında derin devlet sorgulanırken, tetikçiler de kendilerini sorguluyor. Romanın baş kişisi Türk istihbarat teşkilatından “Lejyoner'' kendisine “Hiç'' adını takar. Kendinden çok ailesini düşünerek bu görevi kabul eder. Hiç’in kendisi ölse de ailesinin güvence altında olacağını bilmesi, cinayetlerin işlenmesinde önemli bir etkendir.

Ancak Hiç’in kendisine sunulanların karşılığını ödemesi hiç de kolay olmayacaktır. Bir tür kendinden vazgeçmektir bu... Hiç, ellerini yıkama takıntısıyla adeta cinayetlerden ruhunu arındırmaya çalışır.

Hiç’in ağabey dediği hocası, eğitmeni K. da kendini sorgulamaktan vazgeçmez. Hiç, boynuz kulağı geçer misali K.’yı geçmiş ve K.’nın takdirini kazanmıştır. Buna karşın K.’nın Hiç’e ilişkin kafası karışıktır. Hiç’in küçük bir çocuğu bilerek öldürmesi ve kendini haklı görmesi, K’yı dehşete düşürse de ona yansıtmamaya çalışır. Kendi bir katil yaratmıştır, ancak sonuçları bu biçimde görmek onu ürkütür. Bir kez daha kendiyle çatışır.

KADIN SORUNU ÜZERİNDEN SİYASAL POLİSİYE

PKK’lı üç kadından biri olan Sarya, örgütün kurucularındandır ve örgütle arası artık açıktır. Ölüm tehdidini hisseder. Daha önce iftiraya uğrayarak örgütten ayrılmak zorunda kalan Kesire’ye yazdığı mektupta endişelerinden söz ederken, örgütün içindeki kadının durumunu da şöyle anlatır:

“Halkımızı, hem Türk devletinin boyunduruğu ve Yavuz artıklarının zulmünden hem de ataerkil kölelikten kurtarmak, bilinçlendirmek ve bağımsızlaştırmak amacıyla kurduğumuz Parti’de kadın zamanı değildi. Büyük umutlarla başlattığımız ve kan pahasına sürdürdüğümüz devrimde; kadını gerçekten bilinçlendirmenin, özgürleştirmenin, eşitlemenin zamanı hiç gelmedi.

“Devrimi Önderlik yapıyordu ve Önderlik erkekti.Biz kadınlara ancak ona itaat ettiğimiz ölçüde değer, eşitlik ve özgürlük veriliyordu...''

Kadının durumu Kürt ya da Türk olsun, Doğu toplumlarında hiç değişmiyor. Kadın her durumda kaderine terk ediliyor. Kadın sorununa değinilmesi romanda bir kadın duyarlılığını açıkça gösteriyor. Bu durum romanda önemli bir fark yaratıyor.

İSTİHBARATÇILAR ZAMANI

Yeniden hikayeye dönecek olursak; Lejyoner, yani Hiç iş başındadır. Kendisine  görev K. aracılığı ile iletilir. Eski öğrencisi ile biraraya gelen K. ayrıntıları verdikten sonra ayrılır. Lejyoner’e Sarya’nın şöförlüğünü yapan Sait yardımcı olacaktır. Sait de teşkilata muhbirlik edenlerden biridir ve sayesinde üç kadın polisiye romanlarına taş çıkartan bir suikasta kurban gider.

Bundan sonra olacaklar olayların siyasi perde arkasıdır. Derin devlet yalnıza Türkiye’de mi vardır? Avrupa’da derin devlet nasıl işler? Yazar bunları romanında yetkin bir anlatım kurguyla işliyor.

Fransız istihbarat teşkilatından Diego soruşturmanın içindedir. Bir Türk ile yani Ayşe’yle evli olması bu durumu açıklasa da daha önemlisi Ayşe’nin babasının İstihbarat teşkilatından emekli olmasıdır.

Bu arada K. ile Ayşe’nin arasındaki bağlantı, suikastın aydınlatılmasında bir rol oynayacak mıdır? Bu bağlantı nedir? İkilemde kalan Ayşe ne yapacaktır? Bundan sonraki hedef kimdir? Derin devlet bir kez daha işin içinde midir?

Bu soruların yanıtları elbette Kırıkkanat’ın “Hiç Kimse'' adlı kitabında... 

Bir polisiye roman tadında, siyasi arka planı incelikle kurgulanmış ve yetkin bir dille işlenmiş bir roman var karşımızda. Mine G. Kırıkkanat’ın “Hiç Kimse'' adlı romanını okumak sizi zenginleştirecektir.

Hiç Kimse, Mine G. Kırıkkanat, Kırmızı Kedi Yayınevi, İstanbul 2016, 188 s.

"Haftanın Kitabı: Mine Kırıkkanat’tan sürükleyici bir siyasi polisiye; ''Hiç Kimse’" haberi, 25 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 25 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Haftanın Kitabı: Mine Kırıkkanat’tan sürükleyici bir siyasi polisiye; ''Hiç Kimse’ haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Haftanın Kitabı: Mine Kırıkkanat’tan sürükleyici bir siyasi polisiye; ''Hiç Kimse’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  2. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  3. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  4. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  5. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  6. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  7. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  8. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  9. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  10. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  11. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  12. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  13. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  14. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  15. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
  16. 00:42 Kredi borcu olanlar dikkat etsinler! BDDK yakın takibe alacak
  17. 00:40 İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı'
  18. 00:39 Fatih Terim, Yunanistan'da çifte kupa hedefinde olduğunu açıkladı
  19. 00:39 Tesla'nın karı yılın ilk çeyreğinde sert bir düşüş yaşadı
  20. 00:35 Özgür Özel: "Ben erken seçimi en çok isteyecek kişiyim"
ABC Kitap Haberleri