Haşim Kılıç: Yargı işgal altında

Haşim Kılıç: Yargı işgal altında

Haşim Kılıç: Yargı işgal altında Düşünce gurubu tarafından Gaziantep'te düzenlenen konferansta konuşan Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç, Cumhuriyet kurulduğundan beri yargının işgal altında olduğunu söyledi.Haşim Kılıç, yargının 2010 yılından...

Düşünce gurubu tarafından Gaziantep'te düzenlenen konferansta konuşan Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç, Cumhuriyet kurulduğundan beri yargının işgal altında olduğunu söyledi.

Haşim Kılıç, yargının 2010 yılından önce başka, 2010 yılından sonra başka güçlerin işgali altına girdiğini ileri sürdü. Kılıç, "Cumhuriyet kurulduğundan beri rejim krizi ile boğuşuyoruz. Her gün bir rejim değiştiriyoruz, Her gün bir rejim kuruyoruz. Böyle mi olmalıydı? Bence değil, aslında toplumların normal tabii bir takım sorunları vardır. Çünkü ebadını toplumlara baktığınız zaman çevre sorunu sorununu konuşuyor. Sağlık sorununu konuşuyor ve buna benzer daha üst düzey ile sorunları ile meşgul iken biz hala sorunumuzu halledemedik her gün rejimlerle uğraşıyoruz ve rejimin geleceği ile ilgili kaygılarla düşüncelerle büyük reflekslerle hayatımızı geçirmeye çalışıyoruz. Cumhuriyetin kurulduğu bugünden ve bugün de dahil, şu saat itibariyle söylüyorum, yargı işgal altındadır. Yargının işgal altında kalmasının tek şey işte o siyasi hedefleri gerçekleştirmek üzere yargının bir sopa olarak kullanılmasıdır. Yargı sopa olarak kullanılıyor polis sopa olarak kullanılıyor Şimdi bir de çok şükür maliye çıktı. Maliye sopası ile karşı karşıyayız. Siyasi rakiplerimizi bu sopalarla sopalayıp yok etmenin yollarını arıyoruz. Bir hukuk devletinde Bunlar konuşulur mu, bir hukuk devletinde bunları mı yaşamamız lazım" dedi.

Yargının 2010 yılında el değiştirdiğini savunan Kılıç, "Bence 2010 yılında Türkiye'nin makas değiştiği bir yıldır. Türkiye 2010 yılında çok ciddi bir makas değiştirmiştir ve o da 2010 yılında yapılan anayasa değişikliğidir bu anayasa değişikliği ile Aslında ülkemizde işte biraz önce söylediğimiz, bu oluşmuş olan hala ortadan kaldıracak birtakım çözümler önerilmişti. Özellikle askeri vesayetin ortadan kaldırılması, yargı vesayetine ortadan kaldırılması bunları Eğer çözebilseydik, biz bugün çok daha farklı noktalarda olacaktık. Ve bu amaçla Bunlar getirildi. Biz şunu dedik, 2010 da yapılan bu Anayasa değişikliğinde yargının yeni şekli yargının bağımsızlık günü olarak nitelendirilmiştir. Ama maalesef kurtulamadık. Daha önce bir başkasının işgalinde olan yargı, 2010 yılında bir başkasının işgaline girdi. Biz bu işgallerle bir yere varamayız. Eğer bu yargıyı tarafsız bağımsız gerçekten hakemlik yapabilecek bir noktaya getirebilirsek ayağa kalkabiliriz. Yargının ayağa kalkmadığı bir yerde hiç bir şey olmaz. Bugün yargı Türkiye, yargıdan düşmüştür. Yere kalkacağı yer ise, yine yargıdır. Bu yargının adam edilmesi lazım, bu yargının Daha doğrusu bağımsız ve tarafsız bir yargı haline getirilmesi lazımdır" şeklinde konuştu.

"YARGIDAKİ SEÇİMLERİN TAMAMEN ORTADAN KALKMASI GEREKİYOR"

Yargının siyasallaşmaktan kurtulması için yargıdaki seçimlerin kaldırılması gerektiğinin altını çizen Kılıç, "Avrupa ülkelerinde nasıl bir yargı varsa Türkiye'de de aynı yargının olması lazım. Hakimler Savcılar Kurulu 7 tane arkadaş seçiliyor. Bu 7 arkadaş başkalarını seçiyor. O, onu seçiyor, bu bunu seçiyor ve bir kısır döngü içerisinde ekip hiç değişmiyor. Hep aynı düşüncenin aynı dünyanın insanları görev alıyor. Bu böyle olmayacak denildi ve İtalya'nın sistemine çok daha bizim için uygun olacağını düşünerek hakimler savcılar Kurulu'nun bu şekilde oluşturalım denildi. Aşağıdaki hakimlerimize yani kürsü hakimliği yapan kardeşlerimize seçim yaptırmak suretiyle koruluğun büyük bir bölümü zannederim 10 kişiye kadar mevcuttur. Sakinleri tarafından seçilmek suretiyle yeni bir Hakimler Savcılar Kurulu oluşturuldu. Ama öyle bir kurul oluştu ki bir grubun teslim aldığı işgal ettiği bir HSYK oluştu. Arkasından biz tam tersi bir uygulama olacak diye beklerken bu sefer rengi değişik bir yeni vesayete karşı karşıya kaldık. Dolayısıyla biz bunu beceremedik ve benim geldiğim nokta itibariyle söylüyorum, eğer bugün yargının gerçekten ideolojik bir yargı değil, işgal edilmiş bir yargı değil, hakem bir yargı ile istiyorsak, bunun bir tek yolu vardır. Bu yargıdaki seçimlerin tamamının kaldırılması bu yargıyı siyasallaştıran bu yargıyı bu hale getiren bu hakimleri siyasal partilerin ve mensuplarının arkasında koşturan bu seçimler olmuştur" ifadelerini kullandı.

"HUKUK FAKÜLTELERİ TIP GİBİ UZUN YILLARA YAYILMALI"

Hukuk fakültesinin 4 sene olmasını eleştiren Kılıç, "4 senede hukuk okunur mu, burada doktor arkadaşlar var. Bu arkadaşlar altı sene okuyor ondan sonra uzmanlık sınavına geçiyor. Zannediyorum 31-32 yaşına geldiği zaman, ben uzman doktor oldum diye normal hayatına başlıyor. Ama bizim ülkemizde 22 yaşındaki bir delikanlıya kürsüye oturuyoruz ve Ceza Kanunumuzdaki en ağır cezanın verilmesini yetkisini eline veriyoruz. Böyle bir eğitimle öyle bir hakim adayı ile bizim bir yere varmamız mümkün değil. Hukuk fakültelerinin mutlaka, ama mutlaka Tıp fakültelerine benzer bir paralellik içerisinde, yeni bir sistem kurulması lazım bana göre en az 6 yıl olması gerekir. Arkasından uzmanlık için yeni bir sürece başlaması gerekir. Sürekli her aşamada, her kademede, her yükselişte mutlaka sınavların getirilmesi gerekir. Bunları getirirseniz belki ondan sonra biz bu yargı ulaşabiliriz" ifadelerine yer verdi.

"YARGIDA MAHALLE ZİHNİYETİNDEN KURTULMALIYIZ"

Kılıç, "İsterseniz siz bunu kullanabilirsiniz kötüye de kullanabilirsiniz iyiye de kullanabilirsiniz şimdi bizim sorunlarımız bu alanda çıkıyor yargıda da bu alanda çıkıyor. Yasamada da, yürütmede de bu alanda çıkıyor. Yasamada kanun çıkarırken çoğunluktaki arkadaşlarımız kendi mahallesinin insanlarının işine nasıl iyi gelir. nasıl iyi bir kanun çıkarırım bunun peşinde. Yürütmedeki arkadaş da, bunu uygularken kendi mahallemde ki insanı nasıl mutlu ederim. Bunu nasıl uygularım, on beşinde yargı mensubu daha bu subjektif alanı kullanırken, yine o da benim mahallemin insanı ederim, ben bunu nasıl yorumlarım derdi içerisindedir. Herkes kendi Mahallesinin sorunlarını bir başkasına anlatmaya çalışır. Oysa devletini çevresindeki insanların Mahallesi olmaz. Onların bir tane mahallesi vardır. O da Türkiye Cumhuriyetinin sınırlarıdır" diye konuştu.

"Haşim Kılıç: Yargı işgal altında" haberi, 06 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 06 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Haşim Kılıç: Yargı işgal altında haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Haşim Kılıç: Yargı işgal altında 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  2. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  3. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  4. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  5. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  6. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  7. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  8. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  9. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  10. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  11. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  12. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  13. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  14. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  15. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  16. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  17. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  18. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  19. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  20. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
Gündem Haberleri