Hatay'a İstiklal Madalyası verilmesi için yasa teklifi

Hatay'a İstiklal Madalyası verilmesi için yasa teklifi

Hatay'a İstiklal Madalyası verilmesi için ya... CHP Hatay Milletvekili ve PM Üyesi Av. Mevlüt Dudu, Hatay’a Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyet’ine ilhak olma sürecinde gösterdiği kahramanca mücadele için İstiklal Madalyası verilmesi konusunda bir yasa teklifi hazırladı.GEREKÇEİstiklal...

CHP Hatay Milletvekili ve PM Üyesi Av. Mevlüt Dudu, Hatay’a Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyet’ine ilhak olma sürecinde gösterdiği kahramanca mücadele için İstiklal Madalyası verilmesi konusunda bir yasa teklifi hazırladı.

GEREKÇE

İstiklal Savaşımızda Hatay’ın çok özel ve önemli bir yeri bulunmaktadır.Atatürk’ün “Kırk asırlık Türk yurdu'' olarak tanımladığı Hatay, ulusal mücadele sürecinde düşmana karşı direnişi ile tarihteki yerini almıştır.

1918 yılında Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasının hemen arkasından işgale uğrayan Hatay, düşmana karşı ilk direnişin başladığı yerdir. Esasında Kurtuluş Savaşı’nın ilk kurşunu, İzmir’de değil, 19 Aralık 1918 tarihinde Hatay Dörtyol’da atılmıştır.

Milli Mücadele’de ilk kurşun, Hatay’ın Dörtyol İlçesi, Karakese Köyü yakınındaki Özerli Çayı kenarında Mehmet Kara ve Çete Arkadaşları tarafından Ermenilerin ağırlıkta olduğu Fransız Müfrezesi’ne karşı 19 Aralık 1918 tarihinde atılmıştır. Ulusal bilincin yayılması açısından dönüm noktası olan bu ilk kurşun, Hatay’da destansı direnişlere ilham olmuştur.

İlk kurşunu atan çete Mehmet Kara’nın kısa bir süre sonra ölmesiyle aynı çete içinde yer alan Karaçaylı Kara Hasan Paşa ile KuvayiMilliyeci Deli Ağa Hatay Milli Mücadelesinde etkin görev üstlenmiş ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve kurtarıcısı Mustafa Kemal Paşa ile tam bir dayanışma içinde yer almışlardır. Onların şanlı direnişi, Hatay’ı bir daha karşılaşmamak üzere düşman işgalinden kurtarmıştır.

Osmanlı Devleti’ni ortadan kaldıran Mondros Anlaşması’nın ardından Gazi Mustafa Kemal, “Bundan sonra Harb-i Kebir bitmiştir, Harb-i Sagir başlayacaktır'' demiştir. İşte İşgalci güçlere karşı mücadele ve direnişe işaret eden bu sözler Hatay’da tam manasıyla vücut bulmuştur. Atatürk;KuvayiMilliyeci Deli Ağa ile özel bir dostluk ve güven ilişkisi kurmuş,“Benim sadık dostlarım Dörtyol’dadır'' diyerek sağlığında üç kez Hatay’ı ziyaret etmiştir.

İşgal kuvveti Fransızların acımasız ve vahşi saldırılarına karşı Kuvayı Milliye ruhuyla direnen Hatay halkı cesur ve kahramanca savaşarak, Ulusal Mücadeledeki yerini almıştır. Hatay Milli Mücadelesi, Kurtuluş Savaşı ile sona ermemiş, Anavatan’a ilhak olunan 1939 yılına kadar ulusal ve uluslararası boyutta devam etmiştir. Atatürk’ün “40 asırlık Türk yurdu, ecnebi elinde kalamaz'' anlayışına tam destek veren Hatay halkı, yeni bir mücadele başlatmıştır. Hatay Devleti’nin kuruluşunun ardından oluşan Hatay’ın ilk Devlet Başkanı olanTayfur Sökmen öncülüğünde Hatay Millet Meclisi’nde 29 Haziran 1939 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’ne ilhak olmakararı oy birliği ile alınmıştır.

Teklif ile İstiklal Savaşı’nda ve Türkiye Cumhuriyeti’ne ilhak sürecinde şehir halkının gösterdiği destansı mücadele ile büyük kahramanlık gösteren Hatay ilimize İstiklal Madalyası verilmesi hususu Yüce Meclisin takdirlerine sunulmuştur. Hatay’a İstiklal Madalyası verilerek, taltifi gecikmiş bir hakkın teslimi olacak, madalya Hatay’ın manevi şahsında tüm Türkiye’ye verilmiş olacaktır.

HATAY’A İSTİKLALMADALYASI VERİLMESİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-Kurtuluş Savaşı esnasında verdiği destansı mücadele ile büyük kahramanlık gösteren Hatay’a İstiklal Madalyası verilmiştir.

MADDE 2-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanunun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1- Madde metni ile Hatay’a İstiklal Madalyası verilmesi amaçlanmıştır.

Madde 2-  Yürürlük maddesidir.

Madde 3- Yürütme maddesidir.

"Hatay'a İstiklal Madalyası verilmesi için yasa teklifi" haberi, 15 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 15 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Hatay'a İstiklal Madalyası verilmesi için yasa teklifi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hatay'a İstiklal Madalyası verilmesi için yasa teklifi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  7. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  8. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  9. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  10. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  11. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  12. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  13. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  14. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  15. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  16. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  17. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  18. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  19. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  20. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
Politika Haberleri