Hataylılar 2B arazisi satın alamayacak mı?

Hataylılar 2B arazisi satın alamayacak mı?

Hataylılar 2B arazisi satın alamayacak mı? CHP Hatay Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Av. Mevlüt Dudu, İskenderun’daki 2B arazilerinin rayiç değerinin üzerinde satışa çıkarılmasına tepki göstererek, “Amaç, köylünün bu arazileri almasını engellemek mi? 2B Yasası,...

CHP Hatay Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Av. Mevlüt Dudu, İskenderun’daki 2B arazilerinin rayiç değerinin üzerinde satışa çıkarılmasına tepki göstererek, “Amaç, köylünün bu arazileri almasını engellemek mi? 2B Yasası, öncelikle orman köylüsünün kalkındırılmasını amaçlıyor. Hükümet, görevini kötüye kullanıyor'' diye tepki gösterdi.

Dudu, termik santrallara kül depolama sahası yapılması için yatırımcıların önünü açmak üzere 2B arazilerine fahiş rayiç bedelleri konduğu yönünde duyumlar aldıklarını ifade etti.

Dudu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Dudu, önergesinde, Hatay’ın İskenderun İlçesine bağlı Amanoslar Dağı eteğine 15 kilometre mesafede olan Akarca Köyü sakinlerinin zilyetliğinde bulunan köy ve yayla arazilerinin; 6292 sayılı 2B Yasası kapsamında satışa çıkarıldığını anımsattı.

Ne yazık ki bu köy ve yayla arazilerinin, 2B Yasası’nın gerekçesine aykırı olarak 300 yıldır aynı yerde yaşayan Akarca Köylülerinin satın alamayacağı değerden ve gerçek rayiç rakamlara uymayacak şekilde satışa çıkarıldığını vurgulayan Dudu, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

1)Mahalle statüsü kazanan İskenderun’un Akarca Köyü ile Amanoslar Dağının Zirvesindeki Peynirlik Esenbek Yaylaları, 2-B kapsamında satışa çıkarılmıştır. Ne var ki satış fiyatları, asgari ücretle geçinen ve emekli olan kişilerden oluşan köylülerin satın alamayacağı değerden belirlenmiştir. Akarca Köyü arazileri metrekaresi 30-60 TL, yayla arazileri metrekaresi 10-15 liradan satışa çıkarılmıştır. Bu satış fiyatları, alım gücü çok düşük olan köylüleri derinden üzmüştür. Söz konusu satış rakamları kim tarafından hangi yöntemle belirlenmiştir?

2)Akarca Köyü’ne yakın Bitişik Köyü’nde araziler metrekaresi 4 TL, yaylalar 2 TL üzerinden satılarak, tapu verilmektedir. Hal böyle iken Akarca Köyü’ndeki fahiş orandaki bu satış rakamlarını nasıl açıklıyorsunuz?

3)İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Bilgin, 28 Ocak 2016 tarihinde Akarca Mahallesi, Kaledibi Mahallesi ve Bitişik Mahallesi kıraç arazilerine metrekaresi 0.27, taban arazilerine 0.48 TL, sulak arazilerine 0.65 TL üzerinden rayiç değer biçildiğini bildirmiştir. Belediye 1 (Bir) TL altında rayiç bedel belirlerken, Akarca Köyü 2-B arazilerine metrekaresi 30-60 TL tutarında değer biçilmesini nasıl açıklıyorsunuz?

4)Akarca Köyü 2-B arazilerine gerçek rayiç değerin üzerinde değer biçilmesi, 6292 sayılı yasanın gerekçesine de aykırıdır. Yasanın gerekçesinde, “orman içindeki ve bitişiğindeki köyler halkının kalkındırılması, 2B arazilerinden öncelikle köyler halkının yararlandırılması'' ifadesi yer almaktadır. Mevcut durum, yasanın ruhuna ve gerekçesine aykırı değil midir?

5)Akarca Köyü civarında; İskenderun’daki çok sayıdaki termik santral için Kül Depolama Sahası düşünüldüğü, bu nedenle gerçek rayiç bedellerin üzerinde arazi satış rakamları belirlenerek köylülerin önünün kapatıldığı, termik santral girişimcilerinin 2B arazilerinden yararlandırılmak suretiyle önünün açıldığı yönünde duyumlar alınmaktadır. Akarca Köyü Bölgesi’nde Kül Depolama Sahası konusunda bir proje var mıdır?

"Hataylılar 2B arazisi satın alamayacak mı?" haberi, 07 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 07 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Hataylılar 2B arazisi satın alamayacak mı? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hataylılar 2B arazisi satın alamayacak mı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Gündem Haberleri