HDP’lilere sesleniyorum: Altan Tan’dan değil İmralı’dan hesap sorun!

HDP’lilere sesleniyorum: Altan Tan’dan değil İmralı’dan hesap sorun!

HDP’lilere sesleniyorum: Altan Tan’dan değil... HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın Ensar Vakfı’ndaki çocuk istismarı skandalı üzerine vakfı koruyucu sözlerle savunma çabası, kamuoyunda ve özellikle HDP çevrelerinde büyük tartışmalara yol açtı. HDP tabanındaki...

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın Ensar Vakfı’ndaki çocuk istismarı skandalı üzerine vakfı koruyucu sözlerle savunma çabası, kamuoyunda ve özellikle HDP çevrelerinde büyük tartışmalara yol açtı. HDP tabanındaki sosyalist ve liberal kanat, HDP’nin Kadın Meclisi ve HDP’li gençler eleştiri oklarını tamamen Altan Tan’ın üzerine çevirip, Altan Tan’ın partiden ihraç edilmesi için sosyal medyada çeşitli kampanyaları başlatmış bile.

Peki mesele sadece Altan Tan’ın şahsına indirgenebilecek bir mesele mi? Bahse konu cenah, Altan Tan’ın İslamcı kişiliğini daha önce de bilmiyor muydu? Veyahutta 2015 seçimleri evvelinde, Altan Tan aday gösterilmemişken, aniden gelen esrarengiz telefonların akabinde HDP yönetimi tarafından tekrar aday gösterilmesini neden eleştirmiyorlar? Aslında soruların cevabı oldukça basit; o da Kürt siyasetinin yıllardır liderlik veya kendilerinin tabiriyle önderlik kültü altında ezilmeye devam etmesi. Nasıl mı, biraz daha detaya inelim o zaman.

Altan Tan’ın geçmişi de geleceği de belli, ya sizin?

Altan Tan’ın siyasi vizyonunda ilk durağının Milli Görüş olduğu ve Refah Partisi döneminde parti içinde önemli kademelerde yer aldığını bilmeyen yoktur. Aynı zamanda Keçiören Belediye Başkanlığı döneminde İ.Melih Gökçek’e yardımcılık, İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde Tayyip Erdoğan’a danışmanlık yaptığı da yine kaynaklarda geçen önemli bilgilerden bazıları. Yani Altan Tan, İslamcı bir siyasi kökenden gelen aynı zamanda Kürt kimliğini de bu siyasi arenaya taşıyan bir isim. Bu bağlamda Kürt siyasi hareketinin muhafazakar Kürtleri çekim alanına alabilmek için yararlandığı bir isim olarak da siyasi hayatına 2000’li yıllardan sonra devam etmiş. Ta ki HDP kurulana kadar. HDP, kendisinden önceki muadil Kürt partilerinden farklı olarak bileşenlerini geniş kapsamlı tutmuş, böylelikle parti içerisinde liberal, sosyalist, özgürlükçü kesimler de yer almaya başlamıştı. Böyle bir süreçte HDP içerisinde muhafazakar kanat ile bahse konu kesimler arasında sürtüşme son zamanlarda süre giden bir olguydu aslında.

Altan Tan ise bu çatışmada muhafazakar Kürtlerin içerisinde en ''şahin’ figürlerden birisini temsil ediyordu. AKP’nin Güneydoğu’daki operasyonları esnasında Meclis’te ''başörtülü kuaför’ çalışmalı şeklinde önergelere imza atan Tan’ın bu ''aykırı’ görünen hareketleri HDP içindeki sosyalist ve liberal kanadın tepkisini çekmişti. İşte Ensar Vakfı tartışmaları bu süre giden çatışmanın ayyuka çıkmasına yol açtı sadece. Aslında bu çatışma sadece Tan’ın özelinde bir mevzu değil, bugün Hüda Kaya, Ayhan Bilgen, Adem Geveri, Nimetullah Erdoğmuş gibi İslami camiadan gelen çok sayıda vekile sahip bir siyasi oluşumdan bahsediyoruz. Esas mesele HDP’nin kendini nerede konumlandırdığı. Zira Altan Tan olayında kendisini ihraca davet edenler HDP’nin asla AKP gibi muhafazakar tandansı yüksek bir parti olduğunu kabullenmiyorlar veya kabullenmek istemiyorlar. Kabullenmek istemedikleri esas bir gerçek daha var; HDP’yi hem sağ hem sola yatırabilen PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın eseridir bu çatışma. Ve bu cenah eleştiri oklarını Öcalan’a yöneltmekten oldukça uzak hatta aciz bir konumda yer almakta ve günah keçisi olarak Altan Tan’ı seçmektedir.

Varsa Yüreğiniz, Hodri Meydan!

Altan Tan’ın savunmasında ''çakma Nişantaşılı sosyalistler’ diye isyan ettiği gruba günlerdir farklı kesitler halinde yayınladığım ''İmralı Notları’ kitabını okumalarını salık veriyorum. Öcalan’ın Altan Tan ve İslam meseleleri üzerinde nasıl hassasiyetle durduğunu belki anlayabilirler. Hoş, liberal-özgürlükçü platformlarda bu kitap ve İmralı tutanakları görmezden gelinmeye devam edilecektir, o yüzden biz kısaca önemli hususları özetlemeye çalışalım. 3 Nisan 2013’deki görüşmede Öcalan İslam’ı nasıl değerlendirdiği ve Hz.Muhammed’in nasıl bir devrimci olduğunu şu sözlerle Heyet’e aktarıyor;

“Ben İslamı bir kültür, mezhepleri de bu külltürün bir parçası olarak alıyorum. Bilimsel olarak yaklaşıyorum. İslam’ı yaşayan biri değilim ama kaba anti- dinci de değilim… Hz. Muhammed enteresan bir devrimcidir. Çok evlilik yapmış diyorlar ya, aslında çok evlilik değil, ortada kalmış olan kadınları alıyor yanına. Belki bir tür kendi örgütü gibi yaklaşıyor bu kadınlara. Yoksa sırf cinsellik olarak değerlendirmek yanlış olur.'' (İmralı Notları, sf.50-54)

İslam’a genel bakışı bu yönde Öcalan’ın. Peki Kürt siyasi hareketinde nasıl yer alacak? Öcalan’a göre Kürt siyasi hareketi kendisi gibi İslam’a sol jargonla bakmamalı; Şubat 2013’de Altan Tan’ın katıldığı toplantıda şu sözleri söyler Öcalan;

“İslam kirletildi, bugün Türkiye’de hat safhadadır, İslam’ın özü adalet, hukuk ve tasavvuftur (Altan Tan’a dönerek) kirlenmeyi önleyin. Sizi nasıl markaja aldılar biliyorsun. Kürtler dindardır. İlk dönemlerde namaz kılıyordum, 33 sure ezberlemiştim. Köyün imamı Müslüm hoca ''Sen böyle gidersen uçarsın’ diyordu. Kimse kusura bakmasın, ben İslam’a sol jargonla bakmam. Kürt halkının da dini inancı kuvvetlidir. 1969’da Kısakürek’in gizli bir toplantısına gittim.'' (İmralı Notları, sf.20).

Akabinde ''Kürtlerin yaşadığı Gizli İslam’dan bahseden Öcalan, Altan Tan’ın ''tarikatlar da örgütlendi’ ifadesine karşılık ''Geliştirin, benden daha iyi biliyorsun’ (sf.21) cevabını veriyor. Mayıs 2013’deki toplantıda ise bu geliştirmelerden bir örnek olarak Öcalan, Kutlu Doğum Haftasını işaret ediyor ve “Bundan sonra Kutlu Doğum Haftasını biz organize edeceğiz. Cuma namazı ekibimiz bunu yapabilir. Boş bıraktığınız her alana onlar doluşurlar. Biz beş hatiple bile kutlayabiliriz. Maksat sahiplenmek…'' (sf.72) diyerek HDP’nin çizeceği İslamcı politikanın bir örneğini ortaya koyuyor.

Bütün bu açıklamalar esasında Altan Tan’ın ve diğer muhafazakar Kürt siyasetçilerinin aslında senelerdir seyrettikleri çizginin hiç değişmediğini ama Öcalan tarafından pragmatist bir seyirle bu çizginin HDP içerisine yedirilmeye çalışıldığını görüyoruz. İlerleyen safhalarda Şubat 2014’deki görüşmede Altan Tan’ın görevini bizzat kendi ağzıyla açıklayan bir Öcalan var;

“Söyle Altan’a bu demokratik vurgusunu anlat. Babasının hatırasını unutmaması gerekiyor. Ajanlarla yan yana durmamalı. İslam ile ikiyüzlülerini birbirinden ayırmak için rol oynayacaktı. Halen de bunu yapabilir. Ben de Müslümanım, sağduyulu bir Müslümanım. Bizimki kültürel bir İslam’dır. Bu El Kaide ABD’de kuruldu. Cemaat ABD’de kuruldu. Bush Hristiyanlarca en büyük savaşını yapmak için Irak’a gitti. Bunlar iyice açığa çıkmalı. İhsan Eliaçık ve antikapitalistler doğru okuyorlar. Yapay İslam oluşturulmamalı. İslam’ı bunlardan kurtaracağız? Altan’a söyle, ben İslami renge karşı değilim. Altan Tan’ın tedbiri nedir? Onların hepsi ajan güçlerdir. Öcalan babanın anısı için bu ajanları teşhir etmeni bekliyor. Rantı, zalimi vb. teşhir et deyin.'' (sf.237).

Altan Tan yıllardır aynı dille benzer skandal açıklamaları yapmakta ve bundan hiçbir beis duymamaktadır. Bu açıdan Altan Tan’ın izlediği İslamcı çizginin ahlakiliğini sorgulayamayız elbet ama tutarlılığı oldukça açıktır. Burada tutarlı olmayan ise HDP içerisindeki liberal solcuların HDP’yi nasıl gördükleridir. Eğer HDP’nin İslamcı veya muhafazakar tutumundan bir rahatsızlık duyuyorlarsa adres Altan Tan değil, adres İmralı’dır. Öcalan, HDP içerisinde Altan Tan’ı muhafazakar Kürt seçmeni ikna için görevlendirmiş ve dolayısıyla HDP içerisinde dahi Altan Tan’ın eleştirilebilirliği veya sorgulanabilirliği oldukça güç duruma getirilmiştir. Bu cenahın yüreği varsa hodri meydan, Altan Tan’dan ve dahi HDP yönetiminden önce eleştirebiliyorlarsa HDP’yi bu noktaya taşıyan Öcalan’ı eleştirsinler!..

Çağlar Ezikoğlu

Aberystwyth Üniversitesi

Uluslararası Siyaset Departmanı

Araştırma Görevlisi ve Doktora Adayı

"HDP’lilere sesleniyorum: Altan Tan’dan değil İmralı’dan hesap sorun!" haberi, 17 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 17 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan HDP’lilere sesleniyorum: Altan Tan’dan değil İmralı’dan hesap sorun! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP’lilere sesleniyorum: Altan Tan’dan değil İmralı’dan hesap sorun! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:15 Türkiye'nin iş gündemi Beştepe'de: Çalışma Meclisi'nde neler konuşulacak?
  2. 14:15 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  3. 14:09 Albanese, Elon Musk'ı Twitter'daki Tutumu Nedeniyle Eleştirdi
  4. 14:06 Kayseri’den milli takıma 13 sporcu birden gitti!
  5. 14:06 Beşiktaş Transfer Çalışmaları: Nicolas Valentini İddiaları ve Boca Juniors'tan Açıklama
  6. 14:03 Duracell ve Doğa Koleji İş Birliğiyle Atık Pil Toplama Kampanyası: Battery Friend Forever
  7. 14:00 Cübbeli Ahmet'ten şeyh açıklaması geldi: İsmailağa Cemaati'nde 'Post'a kim oturacak?
  8. 13:59 Derbide Taraftar Dehşeti! O Yıldız Futbolcunun Başına Bıçak Denk Geldi!!
  9. 13:58 Hazine İki Tahvil İhalesiyle Toplamda 31.7 Milyar TL Borçlandı
  10. 13:50 Halil Umut Meler, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yer alacak!
  11. 13:31 Balıkesir'de Mahzen-31 Operasyonuyla 8 Şüpheli Yakalandı!
  12. 13:20 İsrail Ordusunun Batı Şeria'ya Baskını
  13. 13:16 Balıkesir'in Büyüleyici Köyleri: Doğanın ve Tarihin İç İçe Geçtiği Bir Tatil Deneyimi
  14. 13:13 Savaşın Masum Kurbanı: Gazze'de Bir Anne, Bir Bebek ve Yürek Burkan Dram
  15. 13:10 Netflix Türkiye'nin kararı şaşırttı: Ferzan Özpetek'in filmi neden yayınlanmadı?
  16. 13:09 Elektrikli Araçlar: Sektördeki Yükseliş ve Rekabetin Getirdiği Heyecan
  17. 13:08 Tasarruf çabaları boşa mı gidiyor? Kamuda kiralık araçlara ödenen rakamlar dudak uçuklattı
  18. 13:06 Doğal Şifa Deposu: Sarımsak ve Limon Kürüyle Sağlıklı Yaşam!
  19. 13:03 Türkiye ve Irak Arasında İmzalanan 26 Anlaşma: Bağdat Ziyaretinin Önemli Sonuçları
  20. 13:00 ABD'de Ölü Bulunan Yağmur Taktaş, Son Yolculuğuna Uğurlandı
ABC Kritik Haberleri