HDP'nin Şirvan maden faciasına ilişkin raporunda çarpıcı iddialar!

HDP'nin Şirvan maden faciasına ilişkin raporunda çarpıcı iddialar!

HDP'nin Şirvan maden faciasına ilişkin rapor... Raporda, “Avukatların ve gözlemcilerin beyanına göre eksik soruşturma yürütüldüğüne dair kaygılar ciddi boyuttadır. Verilen beyanlar, savcılığın arama kurtarma faaliyeti devam ederken orada olmadığı ve delilleri toplamadığını,...

Raporda, “Avukatların ve gözlemcilerin beyanına göre eksik soruşturma yürütüldüğüne dair kaygılar ciddi boyuttadır. Verilen beyanlar, savcılığın arama kurtarma faaliyeti devam ederken orada olmadığı ve delilleri toplamadığını, kaybolan delilleri kayıt altına almadığını gösteriyor'' 

'Şirvan'da cenazeleri işçiler çıkarıyor'
29.11.2016 09:30 ÇALIŞMA YAŞAMI
Şirvan’daki maden faciasına ilişkin HDP heyetinin hazırladığı raporda  yer alıyor: Yetkililer kayıtsız kalınca

TWEET PAYLAŞ +
['Şirvan'da cenazeleri işçiler çıkarıyor']

HÜSEYİN ŞİMŞEK | @simsekhuseyinn
[email protected]

Siirt Şirvan’da Ciner Grubu’na ait Park Elektrik tarafından işletilen Madenköy Bakır Madeni’nde 17 Kasım’da yaşanan şev kaymasının ardından toprak altında kalan 16 işçiden 12’sinin cansız bedenine ulaşıldı, toprak altındaki 4 işçiye ulaşmak için çalışmalar sürüyor.

HDP Emek Komisyonu, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Emek Meclisi, HDK Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Meclisi uzman üyeleri ve milletvekillerinden oluşan heyet, yaşanan maden katliamına ilişkin ön rapor hazırladı. Raporda, delillerin toplanmadığı, bazı delillerin kaybolduğu ifade edilen raporda, zemin hareketlerini algılayan sistemin ya olay sırasında iptal edildiği ya da verilerin dikkate alınmadığı belirtildi.

Öte yandan, yetkililerin kayıtsızlığı karşısında arama kurtarma çalışmaları için mesai arkadaşları gönüllü olmuş. Çalışmayı yürüten işçilere, “Başıma bir şey gelirse sorumluluk bana ait'' diye kâğıt imzalatılmış olduğu da raporda yer alıyor.
Facianın ardından maden sahasında incelemelerde bulunan heyet tarafından hazırlanan raporda, şu tespitler yer alıyor:

-“Yaşanan faciayı incelemek, aileler ve işçilerle dayanışmak için gelenler, maden havzasına girer girmez askeri yetkililer yönetiminde asker ablukası ile yüz yüze gelmektedir. Heyetler bu askeri yapı tarafından sınırlandırılmaya ve belirlenmeye çalışılmaktadır. Aileler de silahların gölgesinde arama ve çıkarma çalışmasını izlemektedir. Devlet yetkililerinin ziyaretleri ile abluka daha da ağırlaşmaktadır.

-Gözlemci heyetlerin ziyaretleri esnasında şirket aleyhine konuşmaları durumunda işsizlikle tehdit edilen işçiler, ses kayıt cihazları ve telsizlerle dolaşan şirketin tuttuğu kişilerce baskı altına alınmaktadır.

ARAMA- KURTARMAYI İŞÇİLER YAPIYOR

-Maden faciasına dair en ciddi sorunlardan biri arama kurtarma konusu. İşçilerin ve ailelerin verdiği bilgiye göre; Park Elektrik AŞ arama, kurtarma, çıkarma konusunda sorumluluk üstlenmemiştir. AFAD’ın ise güvenli olmamasını gerekçe göstererek sahada kurtarma ve çıkarma çalışması yapmadığı tespit edilmiştir.

-Yetkililerin kayıtsızlığı karşısında mesai arkadaşları, kendi canlarını riske atarak arama, kurtarma, çıkarma çalışmalarını gönüllük temelinde yapıyor. Ancak gönüllülerin göçük altındaki cenazelere ulaşmasından sonra AFAD devreye giriyor.

ŞİRKET HALA KAR DERDİNDE

-İşçilerin cenazelere ulaşmak için kepçelerle çıkardıkları toprağı maden alanına atmaları engellenmiş, çıkan toprağı kamyonlarla maden sahası dışına taşımaları istenmiştir. Şirket yönetiminin o şartlarda bile üretim baskısı ve kâr hırsı ile davranması vahim bir durum.

-Yine iş makinelerinde çalışan gönüllü işçilere, herhangi bir kaza olması durumunda sorumluluğun kendilerinde olduğuna dair kâğıt imzalatılmıştır.

NEDENİ AŞIRI YAĞIŞ DEĞİL

-Şev kaymasının, aşırı yağışa bağlı olarak meydana geldiği yönünde bir emare tespit edilmemiştir.

-Sahada, yasal olarak izin verilen sınırların üzerinde olacak şekilde kademe yükseklikleri mevcut bulunmaktadır. Ayrıca, basamakların da son derece dar olarak oluşturulduğu mahaller mevcuttur.

-Zemin hareketlerine yönelik olarak, 6 dakikalık periyotlarla algılama yaptığı belirtilen sistemin, olay sırasında ya iptal edildiği ya da gelen uyarıların dikkate alınmadığı sonucuna ulaşılmaktadır.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI DENETLEMEMİŞ

-Vardiya sisteminin, 12 saat üzerinden 2 vardiya olacak şekilde oluşturulduğu beyan edilmiştir.

-Sahada son olarak Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) görevlilerinin inceleme yaptığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin ise son dönemde denetim için sahaya gelmediği yönünde beyanlar alınmıştır.

SORUŞTURMA SAĞLIKLI YÜRÜTÜLMÜYOR

-Avukatların ve gözlemcilerin beyanına göre, soruşturmanın eksik yürütüldüğüne dair kaygılar ciddi boyuttadır. Verilen beyanlar, savcılığın arama kurtarma faaliyeti devam ederken orada olmadığı ve delilleri toplamadığı, kaybolan delilleri kayıt altına almadığı şeklindedir.

-Meydana gelen şev kaymasının büyüklüğü dikkate alındığında, söz konusu maden ocağında işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden gerekli organizasyonun yapılmadığı anlaşılmaktadır.

- Kurtarma çalışmalarında görülen aksamalar ise acil durum planlarının uygulamaya dönük olacak şekilde oluşturulmadığını göstermektedir. Ciddi bir risk değerlendirmesi yapılmamıştır.

BU OCAKTA YASAYA UYULMAMAKTA

-İş Kanunu, asıl işlerin alt işverenlere verilmesini yasaklamıştır. Bu ocakta yasaya uyulmamakta, asıl işlerde alt işveren işçileri muvazaalı çalıştırılmaktadır. Bu durumun Çalışma Bakanlığınca değerlendirilmediği, herhangi bir yaptırım uygulanmadığı görülmektedir.

-Maden sahasında yapılan üretimin, gerek uygulama ve gerekse de projeye uygunluk yönünden sorunlar içerdiği, MİGEM yetkililerince bu durumun göz ardı edildiği anlaşılmaktadır."

BAKANLIKLAR FACİADAN SORUMLUDUR

Raporda şu ifadeler de yer alıyor: “Şimdi hükümet kendine sormalıdır, sıradaki facia nerede yaşanacaktır? Şirvan’da yaşanan facianın sorumlusu tek başına Ciner Grubu ve ona bağlı Park Elektrik değildir. Aynı zamanda uyguladığı neoliberal politikalar sonucunda emekçileri esnek, güvencesiz çalışma rejimine mahkûm eden; özelleştirmeyi, taşeronlaştırmayı, kiralık işçiliği, rödovans sitemini dayatan, gerekli kamusal denetimi yapmayan, çalışan örgütlenmesinin önünü kesen AKP hükümeti ve onun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve İçişleri Bakanı en başta sorumludurlar. “

"HDP'nin Şirvan maden faciasına ilişkin raporunda çarpıcı iddialar!" haberi, 29 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 29 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan HDP'nin Şirvan maden faciasına ilişkin raporunda çarpıcı iddialar! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP'nin Şirvan maden faciasına ilişkin raporunda çarpıcı iddialar! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Gündem Haberleri