HES'lerle gelen katliam

HES'lerle gelen katliam

HES'lerle gelen katliam ALEV DOĞAN/ABC GAZETESİEnerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından enerji yatırımcısı şirketlere AKP’nin iktidara geldiği Kasım 2002’den bu yana HES projeleri için verdiği 919 üretim lisansı, çevre tahribatının...

ALEV DOĞAN/ABC GAZETESİ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından enerji yatırımcısı şirketlere AKP’nin iktidara geldiği Kasım 2002’den bu yana HES projeleri için verdiği 919 üretim lisansı, çevre tahribatının korkunç boyutlarını da gözler önüne sermiş oldu.

“Alternatif ve yenilebilir'' bir enerji türü olarak lanse edilse de, beraberinde çok büyük yıkımlar getiren HES’lerin, bitki ve hayvan çeşitliliğinin yok olmasına neden olmasının yanında pek çok zararı bulunmakta. HES’lere karşı mücadele veren insanları “vatan haini'' ilan eden, ülkenin gelişmesi önünde bir engel olarak tanımlayan iktidarın ve yandaş medyanın yalanlarının aksine, bilimsel ve istatistiki veriler HES’ler ile gelen yıkımı gözler önüne seriyor.

İnşaat sürecinde binlerce ağaç kesiliyor

HES’ler hem inşaat hem de işletme sürecinde, iki tip biçimde doğaya geri dönülemez zararlar verirken, yüzbinlerce ağacın kesilmesinden kaynaklı olarak hem iklim hem de bitki ve hayvan çeşitliliği değişmeye başlıyor. Nehrin sahip olduğu ekosistem tamamen bozulurken, nehrin denize ulaştığı yerdeki deltalar eriyor. Topraklarda tuzlanma gerçekleşiyor. Yer altı su kaynakları bozuluyor.
HES’lerin inşaat aşamasında doğaya verdiği zarara göz atacak olursak; HES’lerin inşaatı dik yamaçların tahribine yol açıyor ve erozyona ya da erozyon oluşma riskinin artışına neden oluyor. Üretilen enerjiyi taşıyacak iletim hatlarının kurulması için ormanlık alanlarda tıraşlama yapılıyor ve binlerce ağaç kesiliyor. Yasal mevzuat gereğince inşaat sırasında çıkan hafriyat atıklarının belirlenen alanlarda depolanması gerekirken, ulaşım masrafı, zaman kısıtlaması ve denetim mekanizmalarının eksikliği nedeniyle çoğu HES inşaatlarında hafriyat dere yataklarına dökülüyor,bu durum, dere yatağının dolmasına, sudaki çözünmüş oksijenin azalmasına, su sıcaklığının artışına, bunlara bağlı olarak sucul canlıların hayat kalitesinde ciddi düşüşe ve bazı durumlarda balık ölümlerine neden oluyor.

İşletim süreci ekosisteme büyük zarar veriyor

HES’in işletme sürecindeki zararları ise en az inşaat sürecindeki tahrifat kadar büyük. HES’ler elektrik üretimi için nehirlerdeki suyun büyük bir kısmını kullanırken, kullanım ile beraber suyun akış hızı değişimize bağlı olarak sudaki oksijen miktarı önemli ölçüde azalıyor. Sonuç olarak nehirler yer altı sularını besleyemiyor, toplu balık ölümleri görülmeye başlıyor, nehir ağızlarındaki deltaların ekosistemlerinde ciddi tahribatlar oluşuyor.

“Burası bizim yaşam alanımız''

HES projelerinin yoğunlaştığı bölgelerde ise halk bu adımın ne gibi felaketlere yol açacağının farkında ve derelerin özgür bir biçimde akması için mücadele veriyor. Çünkü HES demek, yaşam alanının geri dönülemez bir biçimde tahrip edilmesi demek. Artvin’in Ardanuç İlçesi Akarsu Köyü’nde yapımı planlanan Bulanık Hidroelektrik Santrali için enerji şirketine karşı mücadelesini sürdüren Kamile Kaya’ya kulak verecek olursak; “Halk burada HES istemiyor. Burası bizim yaşam alanımız. Tarım ve hayvancılık bu deredeki sular sayesinde yapılıyor. Dere bizim elimizden alınırsa buradaki yaşamımızda biter. Bizi göçe zorluyorlar ama biz mülteci olmak istemiyoruz. Onun için suyumuza ve yaşam alanımıza sahip çıkıyoruz''

"HES'lerle gelen katliam" haberi, 05 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 05 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan HES'lerle gelen katliam haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HES'lerle gelen katliam 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  2. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  3. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  4. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  5. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  6. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  7. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  8. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  9. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  10. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  11. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  12. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  13. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  14. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  15. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  16. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  17. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  18. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  19. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  20. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
Yaşam Haberleri