Hrant Dink'in hayaliydi, şimdi de kitap oldu

Hrant Dink'in hayaliydi, şimdi de kitap oldu

Hrant Dink'in hayaliydi, şimdi de kitap oldu ABC GAZETESİ-Türkiye, 'Çözüm Süreci' olarak adlandırılan dönemle birlikte, devletin resmi yayın kuruluşu TRT üzerinden 'çok dilli yayınlar'ile tanışmış oldu. AKP'nin demokratikleşme süreci olarak öne sürdüğü dönemde...

ABC GAZETESİ-Türkiye, 'Çözüm Süreci' olarak adlandırılan dönemle birlikte, devletin resmi yayın kuruluşu TRT üzerinden 'çok dilli yayınlar'ile tanışmış oldu. AKP'nin demokratikleşme süreci olarak öne sürdüğü dönemde önce Kürtçe yayın yapan Radyo 6, ardından Türkiye'nin Sesi Radyosu yayınları kapsamında Ermenice yayınlara başlandı.
Ancak TRT'nin çok dilli yayın anlayışına medya çevrelerince 'göstermelik' tanımı yapıldı. Tam bu süreçte karanlık bir suikastle aramızdan ayrılan Hrant Dink'in  'en büyük hayalim' dediği Ermenice Radyo, katledilişinden 2 yıl sonra Ermeni Gençler tarafından yayına başlamıştı...

'DÜNYANIN TÜM SESLERİ BİRLEŞİN'

Dünyanın tüm sesleri birleşin.' Nor (Yeni) Radyo yaklaşık yedi yıldır bu sloganla yayınlarını sürdürüyor. Hrant Dink'in 'en büyük hayalim' dediği Ermenice Radyo fikrinden hareketle yola çıkan gençlerin hayata geçirdiği Nor Radyo, kitap oldu.  

Nor Radyo Batı Ermenicesi, Doğu Ermenicesi, Kürtçe, Lazca ve Hemşince programların yanı sıra geçmiş yıllarda Rumca, Çeçence, Adigece, Zazaca, Gürcüce ve Pomakça yayınlar da yapmıştı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Dr. Figen Algül'ün hazırladığı kitap, Perşembe gününden itibaren kitapçı raflarında yerini alacak. Algül kitabının hikayesini ABC Gazetesi okurlarına anlattı. 

NOR RADYO'NUN HİKAYESİ...

Kitap için hazırlanan basın bülteninde Nor Radyo'nun hikayesi, "Hrant Dink’in hayaliydi Ermenice Radyo… Ancak bu hayalini gerçekleştiremeden katledildi. Bir grup Ermeni genç onun ikinci ölüm yıldönümünde, 17 Ocak 2009’da Nor Zartonk’un Tütün Deposunda düzenlediği anma etkinliğini canlı olarak yayınlayarak Dink’in yarım kalan projesini hayata geçirdiler" ifadeleriyle anlatılıyor. 

figen-algul.jpg

Dr. Figen Algül
Nor Radyo Dr. Algül'ün aynı zamanda doktora tezi konusuydu. Daha sonra Nor Radyo'yu kitap haline getiren Algül, 'Daha demokratik bir toplum için karşıt kamusallığın sesinin duyulmasına ihtiyaç vardır' diyerek Nor Radyo örneğinin demokrasinin gelişimi bakımından önemine vurgu yapıyor.
'TRT OBJEKTİFLİKTEN UZAK'

'Çok kültürlü ve çok dilli yayıncılığın yapıldığı Nor Radyo modeli ülkemizde demokrasinin gelişmesi açısından teşvik edilmelidir' diyen Algül araştırmasında TRT'nin çok dilli yayınlarını sorduğu görüşmecilerin devlet yayınlarını taraflı ve objektif olmaktan uzak olduğunu ifade ettiklerini belirtti. Kitapta açılım sürecinde ortaya çıkan TRT Şeş örneğinin de eleştirisi yapılıyor. 

topluluk.jpg

Kitabı hazırlama sürecinde Nor Radyo Genel Yayın Yönetmeni, yayın kurulu üyeleri ve programcılarıyla konuşan Algül'ün aktarımına göre, TRT, Türkiyeli Ermenilerin Batı Ermenicesi konuşmasına rağmen, TRT'nin Doğu Ermenicesi ile yayın yaptığını ifade ediyor. 

'ÇOK DİLLİ YAYINCILIK ALTERNATİF OLMALI'

Algül, Türkiyeli Ermenilerin bu uygulamaya olumsuz yaklaştığı sonucuna vardığı çalışmasında, Çok dilli yayıncılığın alternatif olması gerektiğinin üzerine basarak, "TRT'nin çok dilli yayınlarını "göstermelik" olduğunu, yayınların, devlet ideolojisini empoze ettiğini vurguluyor.
Sunuş yazısı Prof. Dr. Özden Cankaya tarafından kaleme alınan “Topluluk Medyası: ''Nor Radyo' Örneği'' isimli kitabın yayınevi ise Pales Yayınları. Dr. Figen Algül'ün çalışması Perşembe günü vitrinlerde yerini alacak.

"Hrant Dink'in hayaliydi, şimdi de kitap oldu" haberi, 29 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 29 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Hrant Dink'in hayaliydi, şimdi de kitap oldu haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hrant Dink'in hayaliydi, şimdi de kitap oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  2. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  3. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
  4. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
  5. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
  6. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
  7. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
  8. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  9. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
  10. 13:40 Tacikistan'da Moskova Saldırısıyla İlgili 9 Kişi Tutuklandı!
  11. 13:40 Madagaskar, Kasırga Felaketiyle Sarsıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti!
  12. 13:37 Rusya'da Asker Alma Süreci: Sonbaharda 130.000 Yeni Asker Göreve Alındı
  13. 13:29 Borsa günün ilk yarısında yükselirken, o hisseler belli oldu!
  14. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
  15. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
  16. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  17. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
  18. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
  19. 13:13 Seren Serengil kime oy vereceğini duyurdu: "Bak ben ne rahat söylüyorum çünkü kişiliğim var"
  20. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
Kültür Sanat Haberleri