Hukukçular açıkladı; AKP darbesinin önüne nasıl geçilecek?

Hukukçular açıkladı; AKP darbesinin önüne nasıl geçilecek?

Hukukçular açıkladı; AKP darbesinin önüne na... ABC GAZETESİ-ORHAN ŞAHİN15 Temmuz Fethullahçı darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal, Hükümet'e Kanun Hükmünde Kararnameler ile sınırsız bir yetki tanıyor. Darbe girişiminin ardından çıkarılan KHK'larla...

ABC GAZETESİ-ORHAN ŞAHİN

15 Temmuz Fethullahçı darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal, Hükümet'e Kanun Hükmünde Kararnameler ile sınırsız bir yetki tanıyor. Darbe girişiminin ardından çıkarılan KHK'larla Cumhurbaşkanına Türk Silahlı Kuvvetleri'ne emir verme yetkisi tanındı. KHK'lara göre Cumhurbaşkanının emirleri yargıya taşınamayacak.  

OHAL döneminde KHK'lar yargıya taşınamıyor. Ancak hukukçular farklı bir görüş dile getirdi. Anayasa'nın 148'inci maddesinin ilk fıkrasının, olağanüstü hal ve sıkıyönetim kanun hükmünde kararnamelerinin yargısal denetim yolunu kapatmış olmasına rağmen, yine AYM'nin 10 Ocak 1991 ve 3 Temmuz 1991 tarihli kararları bu yasak büyük ölçüde aşıldı. 

YEKTA GÜNGÖR: AYKIRI KHK'LARA AYM YOLU AÇIK

Eski AYM Başkanı ve Sözcü gazetesi yazarı Yekta Güngör Özden bugün kaleme aldığı yazısında bu duruma işaret ederek, "Olağanüstü durum kararnamelerini sürekli uygulamalara uzanan kurallarla biçimlendirmek de hukuka uygun düşmüyor. Bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin 10.1.1991 günlü, Esas 1990/25, Karar 1991/1 no.lu kararıyla 3.7.1991 günlü, Esas 1991/6, Karar 1991/20 sayılı kararları gerekçeleri ve karşı oy yazılarıyla ilgililere ışık tutacak içeriktedir. Yeni kararnameler bu kararlara aykırı içerikler taşımaktadır" dedi. 
Yani Anayasa Mahkemesi'nin 1991 tarihli kararlarına aykırı olan KHK'lar muhalefet tarafından yargıya taşınabiliyor. 

ÖMER FARUK EMİNAĞAOĞLU AÇIKLAMIŞTI

Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu da daha önce AYM yolunun açık olduğunu iddia etmiş, KHK'ların 1991 yılındaki kararlarla hukuk devleti anlayışını öne çekerek yorumlandığını belirtmişti. 

Eminağaoğlu Olağanüstü Hal'in amaçlarını aşan KHK'ların AYM'ye nasıl taşınacağını şu şekilde açıklamıştı; "Anayasa'daki düzenleme uyarınca olağanüstü hal KHK'ları için Anayasa Mahkemesine başvurulamamaktadır. Anayasa Mahkemesi,  Anayasadaki bu düzenlemeyi geçmişte 1991 ve 1992 yılında verdiği kararlarda, hukuk devleti anlayışını öne çekerek yorumlamış, eğer olağanüstü hal KHK'sı yoluyla yapılan düzenleme, olağanüstü halin amaç ve sınırılarını aşmıyorsa, olağanüstü hal KHK'ları ile ilgili bu Anayasa hükmünün uygulanabileceğini ve yargı yolunun kapalı olduğunu ifade etmiştir"  

Eminağaoğlu, KHK kararlarının iptaline ilişkin emsal kararlara da işaret ederek "AYM, eğer olağanüstü hal KHK'larında, bu KHK'ların çıkarılabileceği koşullar aşılmış ise, çıkarılan bu KHK'ların iptal edileceğini 1991, 1992 ve de 2003 yılındaki 424, 425, 430 ve 285 sayılı KHK'lala ilgili iptal kararlarında açıkça ortaya koymuştur" uyarısını yaptı.

'YASALAŞMADAN AYM'YE TAŞINABİLİR' 

Eminağaoğlu'nun bir diğer dikkat çektiği başlık ise KHK'ların yasalaşmadan, yani Meclis'e gelmeden de AYM'ye taşınabileceği yönünde. Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü'ne 1996 yılında eklenen "128 inci madde uyarınca, bu KHK'ların, artık 30 gün içinde TBMM'de görüşülmesi ve karara bağlanması da gerekmektedir" düzenlemesinin yasalaşma öncesi AYM'ye başvuru yapılmasına engel oluşturmadığını ifade eden Eminağaoğlu, "Söz konusu KHK'lar bu süre içinde TBMM'de görüşülüp yasalaştıktan sonra, bu düzenlemeler aleyhine diğer yasalar gibi AYM'ne başvurulabileceği kuşkusuzdur. Bu hükme rağmen, söz konusu süre içinde görüşülmemeleri ve karara bağlanmamaları durumunda bu KHK'ların akıbetinin ne olacağı konusu düzenlenmemiştir. Öyle bir durumda da bu KHK'lar aleyhine AYM'ne başvurulduğunda iptal kararı verileceği açıktır"  diye konuştu. 

"Hukukçular açıkladı; AKP darbesinin önüne nasıl geçilecek?" haberi, 02 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 02 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Hukukçular açıkladı; AKP darbesinin önüne nasıl geçilecek? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hukukçular açıkladı; AKP darbesinin önüne nasıl geçilecek? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
  2. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  3. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
  4. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
  5. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
  6. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  7. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  8. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  9. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  10. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
  11. 11:56 Clinton ile Obama'nın da katıldığı etkinlikte Biden'a Gazze protestosu: "Kendinden utan, Joe Biden"
  12. 11:55 Son Dakika: Eros davasında Başsavcılıktan itiraz!
  13. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  14. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  15. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  16. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  17. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  18. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  19. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  20. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
Gündem Haberleri