Hulusi Akar'ın ifadesinde cevap bekleyen sorular

Hulusi Akar'ın ifadesinde cevap bekleyen sorular

Hulusi Akar'ın ifadesinde cevap bekleyen sor... Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, darbe girişimini saat 17.00-18.00 sularında odasına gelen Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’den öğreniyor. Bu bilginin saat 16.00’da MİT’ten geldiği biliniyor. Darbeci askerlerin...

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, darbe girişimini saat 17.00-18.00 sularında odasına gelen Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’den öğreniyor. Bu bilginin saat 16.00’da MİT’ten geldiği biliniyor. Darbeci askerlerin kendisini rehin alma saati Akar’ın ifadesine göre 21.00’den sonra. Akar’ın odasına gelen AKP’li Şaban Dişli’nin kardeşi Tümgeneral Mehmet Dişli, darbe planından sözü açıyor ve “Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar, tugaylar yola çıktı. Biraz sonra göreceksiniz'' diyor. Akar, Dişli’ye tepki gösterse de ardından derdest ediliyor. Ancak Başbakanlığa, “Sen kal'' dediği Tümgeneral Dişli ile geliyor. Orgeneral Akın Öztürk’ü ise Akar, ilk kez rehin alındıktan sonra götürüldüğü Akıncılar Üssü’nde görüyor. Orgeneral Akar’ın 6 sayfalık ifadesi, geceye dair boşta kalan noktaları dolduramıyor. Sorular hâlâ geçerliliğini koruyor. 

İşte BirGün gazetesinin Akar'ın ifadesi ve 15 Temmuz gecesi yaşananlar hakkında sorduğu sorular:

MİT’ten saat 16.00’da gelen bilgi, 18.00’den sonra teyit ediliyor. Bu bilgiye karşın Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar nasıl oluyor da saat 21.00’den sonra rehin alınabiliyor?

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tanık sıfatıyla verdiği 6 sayfalık ifadenin ayrıntıları ortaya çıktı. Akar, ifadesinde, yaveri Yarbay Levent Türkkan’ın kendisini ''Komutanım sakin olun, vururum’ diyerek tehdit ettiğini kendisinin de buna ''Sık ulan’ diye karşılık verdiğini anlattı. Orgeneral Akar, Tümgeneral Mehmet Dişli’nin ise ''Komutanım operasyon başlıyor herkesi alacağız’ sözlerine ''Ne diyorsun ulan sen, ne operasyonu, sen manyak mısın, sakın ha’ şeklinde bağırdım’ dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, darbe girişiminin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği ifadede yaklaşık bir yıldır Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptığını anımsattı.

“Devletimizin bir süredir FETÖ/PDY ile yürüttüğü mücadele bizim de kurumsal olarak azami dikkat ve hassasiyetle içinde yer aldığımız bir mücadele olup bu yıl yapılacak Ağustos Şurası’nda silahlı kuvvetler içerisindeki bu yapının alacağı ağır darbenin hazırlıkları yapılmaktaydı'' değerlendirmesinde bulunan Orgeneral Akar, şöyle devam etti:

“Şu an geldiğimiz noktada bu terör örgütünün bunu muhtemelen öngörerek, hiç kimsenin belki de tahayyül edemeyeceği gözü dönmüşlük ve alçaklıkla sivil insanları katletme, TBMM’yi bombalama, kendi silah arkadaşları ve birliklerine taarruzda bulunma, emniyet birimlerini bombalama gibi akıl almaz eylemlere girişip, böyle bir darbe teşebbüsünde bulunduğunu düşünüyorum. Özellikle Güneydoğu’da bölücü terör örgütüne yönelik emniyet, valilikler, siyaset kurumu, adalet teşkilatı, istihbarat ve silahlı kuvvetler hepsi mükemmel bir koordinasyonla büyük bir titizlikle başarılı sonuçlar elde etmekteyken Türkiye Cumhuriyeti hükümetine yönelik tertiplenen bu alçak darbe teşebbüsüyle tarihimize kara bir leke sürülmüştür.''

“İstihbarat iletildi''

Orgeneral Akar, kalkışmanın başladığı 15 Temmuz’da saat 17.00-18.00 sıralarında makamında çalışırken, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in, yanına geldiğini ve kendisine MİT’ten gelen bilgi ile bu akşam içerisinde Kara Havacılık Okulu’ndan 3 helikopterin görevlendirilmesiyle bir faaliyet icra edileceği yönünde istihbaratı illettiğini kaydetti.

Orgeneral Akar, “Tam emin olmamakla birlikte muhtemelen saat 21.00’e doğru arkam kapıya dönük bir şekilde yuvarlak toplantı masasında çalışırken kapı çaldı. Ben ''Gir’ dedim ve hatta, ''Kimsin, bu saatte’ gibi bir şey de söyledim. Baktığımda karargahta görevli Tümgeneral Mehmet Dişli’nin geldiğini gördüm'' ifadelerine yer verdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Tümgeneral Mehmet Dişli’nin “Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar, tugaylar yola çıktı. Biraz sonra göreceksiniz'' gibi şeyler söylediğini belirterek, “Ben ilk önce anlamlandıramadım. Cümle içinde belki uçaklar demiş olabilir'' diye ifadesine ekledi.

Akar şunları söyledi: “O esnada Levent Türkkan’ın elinde tabanca ile ''Komutanım sakin olun, vururum, sıkarım’ gibi şeyler söylediğini işittim. Hatta ben bir iki adım daha atıp, kendisine ''Sık ulan’ diye bağırdım. Gözlerinde sıkmakla sıkmamak arasındaki robotik tereddüdü gördüm. Bu arada elimi sıkan kelepçeleri açmalarını istedim ve tahminen Mehmet Dişli’nin onayıyla bir komando bıçağı çıkarttılar. Kör bir bıçaktı ve askerlerden biri kelepçeyi kesmeye çalıştı. Fakat bir süre daha açamadılar. Hatta ben yine hiddetlendim, bağırdım. Tekrar ikinci kez uğraşıp, kelepçeyi kestiler. Bu şekilde beni, arkamda biri olacak şekilde oturtarak, etkisiz hale getirdiler.

Gülen ile görüştürürüz

(Akıncı 4. Ana Jet Üssü Komutanı) Hakan Evrim ''dilerseniz sizi kanaat önderimiz Fetullah Gülen ile görüştürürüz’ gibi bir şey söyledi. ''Ben kimse ile görüşmem’ diyerek tersledim. Ardından Akın Öztürk dışındakiler odayı terk ettiler.

Bu darbe teşebbüsünü planlayan ve uygulamaya koyanların bu örgüt mensupları olduğuna inanıyorum. Bu çılgınlığa girişmelerinde, Ağustos şurasına ilişkin yaptığımız kapsamlı, ciddi ve titiz çalışmalarda bu örgütün büyük bir darbe yiyeceğini anlamalarının en önemli etken olduğunu düşünüyorum.

Bana sözde bildiri metnini imzalamam ve okumamı istediklerinde elimi bile sürmedim. Hatta bana okuduklarında önemsiz ve alaycı bir şekilde dinledim. Hatta öyle ki bu olaylar bittikten sonra ben bu hainlerin oluşturduğu cuntaya verdikleri ismi Yurtseverler Birliği gibi aklımda kaldığı halde, Yurtta Sulh Konseyi olduğu ortadadır. Ruh halimdeki şiddetli kızgınlık ve hiddet hiç bitmedi. Anılan konseyin kimlerden oluştuğu konusunda bir şey söylemediler.''

***

Yanıtsız kalan sorular

15 Temmuz Darbe Girişimi’ne dair olup bitenleri aydınlığa kavuşturacak açıklamalar yapması beklenen Genelkurmay Başkanı Akar, tutanaklara geçen ifadesinde merak edilen sorulara açıklık getirmedi.

Genelkurmay’ın iki açıklamasında da cevapsız kalan sorular Akar’ın ifadesinde de aynı âkıbete uğradı.

1. Darbe girişiminin istihbaratı alındıktan sonra Akar, Genelkurmay Başkanlığı’ndaki makam odasında çalışmaya devam ederken neden Başbakan ve Cumhurbaşkanına haber vermedi?

2. Hava sahası uçuşlara kapatılma emri gönderildi ancak Hava Huvvetleri Komutanı Abidin Ünal’a haber verilmedi. Niçin?

3. Akar’ın ifadesinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile karargahta saat 18.00 sularında yapılan görüşmeye dair bir anlatım yok? Neden? 

4. Akar, yine ifadesinde Akın Öztürk için ''pozisyonuyla ilgili edindiği izlenime dair şüphe duyduğunu’ belirtti. Ancak TSK’den yapılan resmi
açıklamada Öztürk’ün arabulucu olarak görevlendirildiği ifade edilmişti? Çelişki nereden kaynaklanıyor?

5. Fethullah Gülen Cemaati’nin madem TSK içinde yapılandığı biliniyordu faaliyetleri neden yakından izlenmedi?

6. Darbe girişimiyle bu kadar büyük zarar veren yapının tasfiyesi için neden Yüksek Askeri Şura beklendi?

"Hulusi Akar'ın ifadesinde cevap bekleyen sorular" haberi, 26 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 26 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Hulusi Akar'ın ifadesinde cevap bekleyen sorular haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hulusi Akar'ın ifadesinde cevap bekleyen sorular 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  2. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  3. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  4. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  5. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  6. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  7. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  8. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  9. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  10. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  11. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  12. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  13. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  14. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  15. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  16. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  17. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  18. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  19. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  20. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
Gündem Haberleri