İBB yarımada planını neden saklıyor?

İBB yarımada planını neden saklıyor?

İBB yarımada planını neden saklıyor? İstanbul’un kalbi tarihi yarımadayı imara açan planın bir kısmının mahkeme kararıyla iptal edilmesinin ardından İstanbul 2. İdare Mahkemesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Fatih Belediyesi’ne “ne yaptıklarını''...

İstanbul’un kalbi tarihi yarımadayı imara açan planın bir kısmının mahkeme kararıyla iptal edilmesinin ardından İstanbul 2. İdare Mahkemesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Fatih Belediyesi’ne “ne yaptıklarını'' sordu. İBB mahkemeye gönderdiği resmi yazıda imar planı çalışmalarını başlattıklarını belirtti ancak imar planı çalışmaları hakkında bilgi ya da belge vermemeyi tercih etti.

Cumhuriyet'in haberine göre Mimarlar Odası, “Topkapı İETT Garaj Alanı’nın ticaret alanından çıkartılması, Sirkeci Tren İstasyonu’nun ise otel yapılmasının engellenmesi'' için büyük ölçekli koruma amaçlı uygulama planının iptali istemiyle dava açtı. İstanbul 1. İdare Mahkemesi 26 Mart 2015 tarihinde mimarları haklı bularak plana kısmen iptal kararı verdi. CHP’li 8 meclis üyesi de eski İstanbul’un kalbi “tarihi yarımada''yı ilgilendiren küçük ölçekli koruma amaçlı uygulama planının iptali istemiyle dava açtı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme 24 Nisan 2015’te 61 konu başlığından 37’sine yürütmeyi durdurma, 7’sine ise kısmen yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar kapsamında Avrasya Tünel Geçişi’nin bağlandığı Kennedy Caddesi, tarihi yarımada trafiğini yoğunlaştıracağı öngörülen ulaşım kararları, AVM ve otel yapılmasının önü açılan Topkapı İETT Garajı, Kumkapı Balık halinin marina olmasına ilişkin planlar yer aldı. Küçük ölçekli planı değerlendirmek üzere, 9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden 3 öğretim üyesi 286 sayfalık detaylı bir bilirkişi raporu hazırladı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporuna dayanarak verdiği kararda Topkapı İETT Garajı’nın bulunduğu alanın ticaret alanı yapılmasını durdurdu. Sirkeci Tren İstasyonu’nun da kültürel amaçlı kullanılması yönünde karar verdi. Bu kararlara Fatih Belediyesi’nin itirazı kabul edilerek yeniden görüşülmesine karar verildi.

SÜRE SONUNDA YANIT

Bu süreç devam ederken mahkeme 30 Haziran 2016’da aldığı ara kararda, İBB ve Fatih Belediyesi’ne bir yazı yollayarak “Topkapı İETT Garaj Alanı ve Sirkeci Tren İstasyonu Alanı’na ilişkin iptal edilen imar planlarında değişiklik olup olmadığını'' sordu. Mahkeme belediyelerin iptal kararının ardından ne yaptıkları hakkında bilgi-belge vermesini talep etti. Fatih Belediyesi plan hiyerarşisi açısından İBB’nin büyük ölçekli planları yapmasını beklediği belirtirken İBB, mahkemeye ilginç bir yanıt verdi. Büyük ölçekli imar planı çalışmalarına başladıklarını ifade eden İBB hangi çalışmalarını yaptığıyla ilgili belge ya da bilgi paylaşmadı. İBB’nin cevap yazısını 30 günlük sürenin sonunda (3 Ağustos 2016) mahkemeye yollaması dikkat çekti.

"İBB yarımada planını neden saklıyor?" haberi, 15 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 15 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İBB yarımada planını neden saklıyor? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İBB yarımada planını neden saklıyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  2. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  3. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  4. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  5. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  6. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  7. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  8. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  9. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  10. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  11. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  12. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  13. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  14. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
  15. 04:37 Pastacıların sırrı ifşa oldu! Kek kabartmak bu kadar kolay!
  16. 04:35 Microsoft Store yeni güncellemeyi kullanıcılarına sundu
  17. 04:31 Elon Musk duyurdu: X artık ücretli olacak!
  18. 04:29 Telegram kurucusundan açıklama: Bir yıl içinde bir milyar kullanıcıya ulaşacak!
  19. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
  20. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
Gündem Haberleri