İHH'dan AKP'ye tepki: Gazze ablukası tanınıyor

İHH'dan AKP'ye tepki: Gazze ablukası tanınıyor

İHH'dan AKP'ye tepki: Gazze ablukası tanınıyor 2010 yılında Gazze'ye Özgürlük Filosu'na katılmak üzere İstanbul'dan hareket eden Mavi Marmara gemisi Gazze'yi dünya gündemine tekrar taşımıştı.2009 yılında yaşanan One Minute krizinden neredeyse 2 yıl sonra yola çıkan...

2010 yılında Gazze'ye Özgürlük Filosu'na katılmak üzere İstanbul'dan hareket eden Mavi Marmara gemisi Gazze'yi dünya gündemine tekrar taşımıştı.

2009 yılında yaşanan One Minute krizinden neredeyse 2 yıl sonra yola çıkan gemi sonrası Eylül 2011'den bu yana 2. Katip düzeyinde yürütülen Türkiye-İsrail ilişkileri son 5 aydır normalleşme seyri gösteriyordu.

İsrail Siyonist Birliği Partisi üyesi olan Milletvekili Ksenia Svetlova, beraberindeki heyet ile yıllar süren kriz sonrası Türkiye'ye ilk kez gelen İsrailli vekil olmuştu. Bu ilk üst düzey ziyaret sonrası bugün de Başbakan Yardımcısı Nihat Zeybekçi'den açıklama geldi. Zeybekçi "İsrail, işbirliği yapmamız gereken bir ülke" dedi.

İHH'DAN AÇIKLAMA

Mavi Marmara'da katılımcılarından 9 kişiyi şehit veren İHH İnsani Yardım Vakfı, hükümet ve İsrail arasındaki bu yakınlaşmayı onaylamadıklarına dair bir açıklama yaptı. "Anlaşmaya karşıyız" diyen İHH, resmi Twitter hesaplarından şu açıklamayı yaptı:

Türkiye ile İsrail anlaşması konusunda medyaya yansıyanları takip ediyor ve anlaşmada sona gelindiğine dair haberlere daha sık rastlıyoruz.

Türkiye ile İsrail arasında yapılacak bu anlaşmaya karşı olduğumuzu belirtmekle birlikte karşı çıkma gerekçelerimizi aşağıda sıralıyoruz:

1. Gazze Ablukası ve Mavi Marmara konusundaki duruşumuzda hiçbir değişiklik yoktur.

2. Gazze ablukası hukuksuzdur ve büyük bir insanlık suçudur. Bu hukuksuzluk bir an önce sonlandırılmalıdır.

3. Abluka bir yerin dışarıyla olan her türlü bağlantısının zorla kesilmesi ambargo ise ticari malların giriş çıkışının engellenmesi demektir

4. Abluka ile ambargo aynı şey değildir. Yapılan görüşmeler ambargonun değil ABLUKA'nın kaldırılması üzerine inşa edilmelidir.

5. Aştod Limanı üzerine kurgulanacak anlaşma ablukanın yumuşamasını değil, resmi olarak tanınmasını sağlar. Türkiye bu riske girmemelidir.

6. Haberlere yansıyan içerikteki bir anlaşma, durumu Gazze ablukasının resmen tanınacağı bir sürece götürecektir.

7. Anlaşma çerçevesinde en makul olan ve Gazze halkının yararına olacak seçenek giriş ve çıkışların Gazze Limanı'ndan yapılmasıdır.

8. Yine basına yansıdığı şekilde gerçekleşen bir anlaşma Gazze'deki sorunun insani yardıma indirgendiğini göstermektedir ki bu eksik bir yaklaşımdır.

9. Gazze'deki insani yardım sorunu, yaşanan sıkıntının sadece bir kısmıdır. Gazze'deki sorun temel olarak özgürlük odaklıdır. Gazze halkı da herkes gibi seyahat etme ve ticaret yapma özgürlüğüne sahip olmalıdır. Bu konuların gündeme alınması gerekmektedir.

10. Yürütülen görüşmelerde Mavi Marmara davalarının telaffuz bile edilmemesi görüşündeyiz. Davaların düşürülmesi, yürütülen görüşmelerin ve yapılması düşünülen anlaşmanın gizli veya açık hiçbir şekilde parçası olmamalıdır.

11. Tazminat konusundaki görüşümüz de gayet açıktır. İsrail lütuf değil ceza tazminatı ödemelidir ve bunun hukuki emsalleri mevcuttur.

12. Mahkemelerde çıkartılan yakalama kararı Interpol'e dahi gönderilemezken İsrail, İHH ve gemi katılımcılarını terör listesine almıştır.

13. Şunu da hatırlatmak isteriz ki tarih, İsrail'in hiçbir sözünü tutmadığını ve hiçbir uluslararası anlaşmaya sadık kalmadığını öğretmiştir.

"İHH'dan AKP'ye tepki: Gazze ablukası tanınıyor" haberi, 27 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 27 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İHH'dan AKP'ye tepki: Gazze ablukası tanınıyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İHH'dan AKP'ye tepki: Gazze ablukası tanınıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:17 Mehmet Tezkan: Istakoz çöküşün simgesi
  2. 09:53 Murat Muratoğlu: Önümüzdeki birkaç yıl Hint fakiri kıvamında bir yaşam bizi bekliyor
  3. 09:47 Dominik Livakovic'i ayrılık kararından vazgeçiren kişi ortaya çıktı
  4. 09:44 Selçuk Bayraktar’dan Hollandalı gazeteciye Kürtçe yanıt: Burası Türkiye
  5. 09:36 Genç kadının anlattıkları ünlü komedyeni şaşırttı: Hoşlandığım çocuğun babası bana yürüdü
  6. 09:31 Carlos Sainz: Daha fazla Avustralya gibi yarışlara ihtiyacımız var
  7. 09:19 Adnan Oktar'ın iki müridi, 'onurumuz zedelendi' dedi tazminat istedi
  8. 09:15 Sosyal medya fenomeni 1 aylık bebeği güneşle beslemeye çalışarak ölümüne neden oldu
  9. 09:10 Tanju Özcan açıkladı: Afrika’dan gelen öğrencilerin otobüs biletlerine astronomik bir zam yapacağız
  10. 09:04 Uğur Dündar'dan Babalık İddialarına DNA Yanıtı
  11. 09:00 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan Zharımbetov, İstanbul'da yakalandı
  12. 08:53 Timur Soykan: Yabancı baronun Türk ortakları
  13. 08:50 İsmailağa Cemaati’nin kullandığı camide mülteci yakalayan polis sürüldü
  14. 08:45 Fiyatlar artık uygun değil: Chery modellerine nisan zammı
  15. 08:41 Şarkıcı Nez'in isyanı: Aylardır aynı kostümü giyiyorum
  16. 08:36 Güçlü Mete’den doğum gününde Ceyda Düvenci’ye aşk ilanı
  17. 08:30 ''Erdoğan ile Şimşek arasındaki ipler, seçim öncesi kopma noktasına geldi"
  18. 08:27 AK Partili adayın Maldivler'de kaldığı otelin 5 gecelik fiyatı dudak uçuklattı
  19. 08:20 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu'nun "Ablamın babası da ünlü" dediği isim Uğur Dündar mı?
  20. 08:14 Nuray Babacan: Kulislerde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 40+1 formülü tartışılıyor
Gündem Haberleri