İkinci 'Süper Salı'dan da Trump galip çıktı!

İkinci 'Süper Salı'dan da Trump galip çıktı!

İkinci 'Süper Salı'dan da Trump galip çıktı! ABD’de beş eyalette yapılan ön seçimlerde Demokrat Parti’den eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Parti’den ise iş adamı Donald Trump zaferleriyle dikkati çekti. ABD’nin 45’inci liderini belirleyecek başkanlık...

ABD’de beş eyalette yapılan ön seçimlerde Demokrat Parti’den eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Parti’den ise iş adamı Donald Trump zaferleriyle dikkati çekti. 

ABD’nin 45’inci liderini belirleyecek başkanlık seçimlerinde partilerin başkan adaylarının netlik kazanacağı ön seçim sürecinde ikinci “Süper Salı'' heyecanı yaşandı. Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerin başkan aday adayları Florida, Ohio, Illinios, Missouri ve Kuzey Carolina eyaletlerinde delegelerin desteğini aradı. 

Sonucu en çok merak edilen eyaletlerin başında gelen Florida’daki yarışı Demokratlarda Hillary Clinton kazandı. Clinton, ilk sonuçlara göre rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders’ı yüzde 64 oy desteğiyle geride bıraktı.

Clinton, Florida’nın ardından Ohio, Kuzey Carolina ve Illinois eyaletlerinde de kazandı. Ohio’da yüzde 56 ile gülen Clinton, Kuzey Carolina’da partililerin yüzde 54’ünün, Illinois de ise yüzde 51’inin desteğini aldı. Clinton, 1 Şubat’ta başlayan ön seçim sürecinde kazandığı eyalet sayısını 17’ye çıkardı.

000-8f1x7,g1ax6elcm0-k_byhpilovq.jpg
“Süper Salı''da, Demokrat Parti’den Clinton 4 eyalette kazandı. 

Demokratların diğer aday adayı Vermont Senatörü Bernie Sanders bu seçimlerde henüz bir başarı elde edemedi. Missouri’deki yarışta Clinton’la başa baş çekişmesi devam eden Sanders’ın ilk sonuçlara göre Clinton’ın binde 2 puan gerisinde olduğu görülüyor. Eyaletteki oyların sayımının ilerleyen saatlerde tamamlanması bekleniyor. 

Bugünkü sonuçlarla Sanders’la arasındaki delege farkını iyice açan Clinton, (467’si süper delege) toplam bin 561 delegeye ulaşmış durumda. Buna karşılık Sanders (26’sı süper delege) toplam 800 delegenin desteğini aldı. Partinin adaylığını kazanabilmesi için ikiliden birinin 2 bin 383 delegeyi hanesine yazdırması gerekiyor.

TRUMP, RUBIO’NUN MEMLEKETİNDE DE KAZANDI

Cumhuriyetçi Parti kanadında yapılan ön seçimlerde ise Florida ve Ohio büyük önem arz ediyordu. Bu iki eyalette seçimi kazanan aday adayının tüm delegeleri alacağı (winner-take-all) yerler olduğu için hem Donald Trump hem de rakipleri açısından hayati derecede önem taşıyordu. Partinin Temmuz ayında yapılacak kurultayına Florida 99, Ohio ise 66 delege gönderecek.

000-8s6m1,mlm_kcecpkczuywk9h2w9a.jpg

Emlak zengini Donald Trump, Florida’daki kritik yarışı önde tamamladı. Oyların yüzde 45’ini alan Trump, böylece eyaletteki 99 delegeyi hanesine kaydettirdi. Trump’ı yüzde 27 ile Rubio, yüzde 17 ile Teksas Senatörü Ted Cruz ve yüzde 6 ile John Kasich takip etti.

Memleketi Florida’daki yarışta Trump’ın gerisinde kalan Marco Rubio, bu sonucun ardından seçim kampanyasını askıya aldığını duyurdu.

Trump, Florida’nın yanı sıra Kuzey Carolina ve Illinois eyaletlerinde de kazandı. Bu sonuçlarla ön seçimi kazandığı eyalet sayısını 18’e yükselten Trump, 621 delegeye ulaşmış oldu. 

Trump, Missouri eyaletinde ise Teksas Senatörü Ted Cruz ile büyük bir çekişme içinde. Oyların yüzde 99’unun sayıldığı eyalette Trump, binde 2 puanlık farkla yarışı Cruz’un önünde götürüyor. Missiouri’de Trump’ın mı yoksa Cruz’un mu güleceği ilerleyen saatlerde netlik kazancak.

KASICH, İLK BAŞARISINI MEMLEKETİNDE KAZANDI
Cumhuriyetçi Parti’de Ohio’daki ön seçimi ise eyaletin valisi John Kasich önde bitirdi.

Bugüne kadar yapılan ön seçimlerde ilk kez galip gelen Kasich, partililerin yüzde 47’sinin desteğini aldı. Kasich, bu sonuçla eyaletteki 66 delegeyi hanesine yazdırdı. Bu sonuç bir anlamda Kasich’in yarışta kalmasını sağladı.

"İkinci 'Süper Salı'dan da Trump galip çıktı!" haberi, 16 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 16 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İkinci 'Süper Salı'dan da Trump galip çıktı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İkinci 'Süper Salı'dan da Trump galip çıktı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Dünya Haberleri