'İktidarı elimden sadece Allah alır' demişti, seçimle devrildi!

'İktidarı elimden sadece Allah alır' demişti, seçimle devrildi!

'İktidarı elimden sadece Allah alır' demişti...  Batı Afrika ülkesi Gambiya’da 1994 yılında darbeyle iktidara gelen, 2015’te ise ülkeyi bir İslam Cumhuriyeti'ne dönüştürdüğünü ilan eden Devlet Başkanı Jammeh, perşembe günü gerçekleştirilen seçimlerde emlak komisyoncusu...

 Batı Afrika ülkesi Gambiya’da 1994 yılında darbeyle iktidara gelen, 2015’te ise ülkeyi bir İslam Cumhuriyeti'ne dönüştürdüğünü ilan eden Devlet Başkanı Jammeh, perşembe günü gerçekleştirilen seçimlerde emlak komisyoncusu rakibi Adama Barrow’a kaybetti. Oyların 45.5'ini alan Barrow, yüzde 36.6 oy oranında kalan Jammeh’i geçerek Gambiya’nın yeni devlet başkanı oldu.

''ALIŞILMADIK DURUM’ NEDENİYLE SÜKÛNET ÇAĞRISI

Resmi açıklama ise Gambiya Seçim Komisyonu Başkanı Alieu Momar Njie’den geldi. “Bu seçimde Adama Barrow toplam 263 bin 515 oy aldı. Bu vesileyle Adama Barrow’un Gambiya Cumhuriyeti’ne başkan olarak hizmet etmek üzere seçildiğini duyuruyorum'' diyen Nije, ''alışılmadık bir durumun içine girilmesi nedeniyle’ ülkede sükûnet çağrısı yaptı.

GAMBİYA’DA MUTLULUK SELİ

Sonuçların açıklanmasının ardından başkent Banjul’da bir araya gelen Gambiyalılar, Barrow’un zaferini dans eserek kutladı. Bu arada sonuçların açıklamasından önce hem gösteri yasağı getirildi hem de internete erişim kapatıldı.

JAMMEH: İKTİDARI ELİMDEN SADECE ALLAH ALIR

Nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan eski İngiliz sömürgesi Gambiya’yı 22 yıldır yöneten Jammeh, “Allah izin verirse ülkeyi bir milyon yıl yönetmek istiyorum'' söylemişti. Jammeh bu hafta başında yaptığı bir açıklamada ise “Başkanlık ve iktidar Allah'ın elindedir ve sadece Allah onu benim elimden alabilir'' demişti.

2006 yılında bir darbe girişimini bastıran Jammeh, Kasım 2011’deki seçimlerde oyların yüzde 72’sini almıştı.

LAKABI 'AFRİKA KASABI'

Afrika'da Müslüman bir ülke olan Gambiya'da, 1994'de darbe ile yönetime gelen Jammeh, idam cezasını geri getirmiş, ülkedeki eşcinsellerin kafalarının kesilmesi emrini vermiş ve iktidar karşıtı gazetecilere ''Cehenneme gidin'' demişti.

MİSKETLE SEÇİM YAPIYORLARDI

Elinde asa ve tespih ile gezen Jammeh, daha önce de Gambia Askeri Polis Komutanlığı görevinde bulunmuştu. Nisan 2004'de gazetecilere ''Ya bize itaat edin ya da cehenneme gidin" diyen Jammeh, ''Gambiya inananların ülkesidir. Homoseksüellik günahtır ve hoş karşılanmaz. Yakalanan eşcinsellerin başı kesilecektir'' açıklaması yapmıştı. Jammeh, 2 milyon nüfuslu ülkede çalışanların daha fazla ibadet etmesi için, iş günü sayısını da 4'e indirdi. Ülkede Cuma-Cumartesi ve Pazar günleri tatil yapılıyor.

Darbe ile göreve gelen Jammeh daha sonra yapılan seçimleri de kazandı. Ülkede okuma yazma oranı yüzde 40 olduğu için seçimler, misketle yapılıyor. Halk, seçim sandığı yerine farklı renklerdeki su bidonlarına misket atıyor. Son seçimde de 3 aday için sarı, mavi ve yeşil bidon kullanıldı. Bidonların üzerinde adayın fotoğrafı da yer aldığı için, herkesin kime oy verdiği belli oluyor. Bu durum da halk üzerinde mevcut yönetimi desteklemeleri için baskı oluşturuyor.

"'İktidarı elimden sadece Allah alır' demişti, seçimle devrildi!" haberi, 03 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 03 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan 'İktidarı elimden sadece Allah alır' demişti, seçimle devrildi! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'İktidarı elimden sadece Allah alır' demişti, seçimle devrildi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Dünya Haberleri