İMO tehlikeye dikkat çekti: Olası İstanbul depreminde iki milyon insan evsiz kalacak

İMO tehlikeye dikkat çekti: Olası İstanbul depreminde iki milyon insan evsiz kalacak

İMO tehlikeye dikkat çekti: Olası İstanbul d... İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, olası bir İstanbul depreminde şehirdeki yapıların yüzde 25’inin oturulamaz duruma geleceğini ve en az iki milyon insanın evsiz kalacağını söyledi.İnşaat...

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, olası bir İstanbul depreminde şehirdeki yapıların yüzde 25’inin oturulamaz duruma geleceğini ve en az iki milyon insanın evsiz kalacağını söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul şubesinin Karaköy’deki yönetim binasında bir basın toplantısı düzenleyen Gökçe, Marmara depreminin er veya geç yaşanacağını söyleyerek, “İstanbul depreminin 7 ve üzeri büyüklükte olacağını, İstanbul’da en az 50 bin binanın önemli ölçüde hasar göreceğini, depremin büyüklüğüne ve ivmesine, gece veya gündüz olmasına ve yönüne bağlı olarak da, 50 binle 150 bin arasında ölüm ortaya çıkaracağını, bugüne kadar yapılan çalışmalar ortaya koyuyor'' diye konuştu.

''Deprem gerçeği unutturuldu’

Olası bir depremde İstanbul’daki yapıların oturulamaz duruma geleceğini aktaran Gökçe, insanların toplanacakları ve çadır kuracakları boş alanlara ihtiyacı olduğunu söyledi.

17-agustos-deprem5.jpg

Esas sorunun depremde değil, yöneticilerde ve deprem güvenlikli yapı stokunun yaratılmamış olmasında olduğunu söyleyen Gökçe,“Halen yapı stokunu bir kenara bırakmışız, depremin kendisiyle uğraşıyoruz. Depremin ''ne zaman, hangi saatte ve büyüklüğünün ne olacağını’ öğrenmeye çalışıyoruz. 17 Ağustos depreminin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen, ne yazık ki mekan ve çevre güvenliği olan bir yapılaşma düzeni ülkemizde halen oluşturulamadı. Aradan geçen 17 yılda, çok şey söylendi. Çok şeyler yazıldı. Fakat uygulamada deprem gerçeğiyle yüzleşilemedi. Hatta deprem gerçeği kimi zaman unutuldu veya bilinçli olarak unutturuldu. Kimi zaman da deprem kullanılarak, akıl ve bilim dışı işler yapıldı'' diye konuştu.

''Ormanlar ve su havzaları imara açılıp kullanıldı’

Gökçe, İstanbul’da dolgu alanları ve dere yataklarının imara açıldığını, olmayacak birçok yere alışveriş merkezleri ve gökdelenler yapıldığını söyledi.

Gökçe şöyle devam etti: “99 depreminden sonra demiştik ki,''Deprem güvenliği olmayan bu yapıların, kısa bir sürede deprem güvenlikli bir hale getirilmesini istemek haksızlıktır’. Ne yapılması gerek? 20-25 yıllık bir plan yapmak gerekir. ''İstanbul’un bütün altyapısının yenilenmesi için de bir şans olabilir’ demiştik.''İstanbul’daki yapıları 20-25 yıl içerisinde yenilemek mümkündür’demiştik. ''Ama bunun için bir planlamaya ihtiyaç var’ demiştik. Bir yıl, üç yıl, bunu planlarsın, kalan sürede de bunu yaparsın. Ama ne yazık ki varolan yapı stokuyla ilgilenilmedi. Yeni bir İstanbul yaratma adına ormanlarımız ve su havzalarımız imara açılıp kullanıldı'' dedi.

17-agustos-deprem3.jpg

''İstanbul’un hava alma kanalları askeri alanlar ve mezarlıklar’

İstanbul’un 540 bin hektar alana sahip olduğunu söyleyen Gökçe, bunun 56 bin hektarlık kısmını askeri alanların oluşturduğunu kaydetti.

Gökçe sözlerini şöyle bitirdi: “2000 sonrası dönemde, kent merkezinde bulunan kamu mülkiyetindeki tüm alanlar, plan tadilleriyle yapılaştı. Yerlerine AVM ve gökdelenler yapıldı. 15 Temmuz darbe girişimine kadar askeri alanların dönüştürülmesiyle ilgili görüşlerin olduğunu zaten biliyoruz. Birçok askeri alan dönüştürüldü, yapılaşmaya açıldı. Bu askeri alanların boşaltılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Çünkü İstanbul’un artık hava alma kanalları askeri alanlar ve mezarlıklar olarak kaldı.''

"İMO tehlikeye dikkat çekti: Olası İstanbul depreminde iki milyon insan evsiz kalacak" haberi, 15 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 15 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. 3. Sayfa kategorisi altında bulunan İMO tehlikeye dikkat çekti: Olası İstanbul depreminde iki milyon insan evsiz kalacak haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İMO tehlikeye dikkat çekti: Olası İstanbul depreminde iki milyon insan evsiz kalacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. 3. Sayfa konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:30 30 Mart günlük burç yorumları!
  2. 18:26 Adana'da Bit Pazarından Satın Aldığı Montun İçinden Çıkan Not ve Para, Duygusal Anlar Yarattı
  3. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  4. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  5. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  6. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  7. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  8. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  9. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  10. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  11. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  12. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  13. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  14. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  15. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  16. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  17. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  18. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  19. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  20. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
3. Sayfa Haberleri