IŞİD'i yok etmeyip Suriye'ye sevk edecekler!

IŞİD'i yok etmeyip Suriye'ye sevk edecekler!

IŞİD'i yok etmeyip Suriye'ye sevk edecekler! Peşmerge ve Irak kaynaklarından edinilen bilgilere göre Irak ordusu ve peşmerge güçleri, Irak’ın kuzeyindeki Musul kentinin alınması için büyük bir operasyona hazırlanıyor. 2014 yılının haziran ayında IŞİD tarafından işgal...

Peşmerge ve Irak kaynaklarından edinilen bilgilere göre Irak ordusu ve peşmerge güçleri, Irak’ın kuzeyindeki Musul kentinin alınması için büyük bir operasyona hazırlanıyor. 2014 yılının haziran ayında IŞİD tarafından işgal edilen Musul kentinin alınması için yapılacak operasyon kapsamında ABD önderliğindeki koalisyon güçleri, hava ve lojistik desteği veriyor. Fransa savaş uçakları da operasyonda aktif olarak hava desteğinde bulunacak.

IŞİD'İN SURİYE'YE KAÇMASI İÇİN BİR YOL AÇILACAK

Koalisyon uçakları operasyon öncesi Musul kent merkezindeki IŞİD mevzilerini yoğun bir şekilde bombalarken, IŞİD'in Musul'dan Suriye'ye kaçması için bir yol açacağı ve bu yoldan kaçanlara bir müdahale olmayacağı öğrenildi. Operasyonda 5200 ABD askeri görev alacak. Almanya, Fransa, Kanada ve İtalya askerleri de operasyon kapsamında Erbil'e gelirken, askerlerin operasyonda daha çok teknik boyutlu ve koalisyon uçaklarıyla koordinasyon içinde çalışacakları öğrenildi.

IRAK ORDUSU SEVKİYAT YAPIYOR

Operasyon nedeniyle son hazırlıklarını yapan Irak ordusu, zırhlı araç ve tanklardan oluşan 300 araçlık bir konvoyla Musul Barajı’na ve Musul’un güneyine büyük bir askeri sevkiyat yapıyor.

OPERASYON 3 AŞAMALI OLACAK

Operasyon 3 aşamalı olacak ve ilk aşamada Musul’un çevresinin tamamının alınması hedeflenecek. Diğer aşama ise kentin kenar mahallelerinin alınması ve son aşama ise kent merkezinin alınması olacak. Peşmerge ile Irak ordusu ortak operasyon yapacak. Musul’un kuzeyi, doğusu, güneydoğusu ve batısı peşmergenin kontrolünde. Bu cepheler Musul kent merkezinden sadece 25 kilometre uzaklıkta. Musul'un güneyi ise Irak ordusunun elinde bulunuyor.

KAÇACAK SİVİLLER İÇİN 5 KAMP YAPILIYOR

Musul'dan büyük bir göç beklenirken, 1 milyon civarında insanın göç edeceği tahmin ediliyor. Göç edecek siviller için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi 5 kamp kuruyor. Irak hükümeti ise kasabası çevresinde bir kamp kuruyor. Musul operasyonu hazırlıkları içerisinde yer alan ve Musul'a hakim olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul sözcüsü Said Mamuzini, Sputnik'e önemli açıklamalarda bulundu. Musul operasyonu hazırlıklarının son aşamaya geldiğini ve operasyonun yakın zamanda başlayacağını belirten Mamuzini, şöyle konuştu: “Irak ordusu ve peşmerge güçleri son hazırlıklarını yapıyorlar. Musul sınırına ağır silah sevkiyatı yapıyorlar.  Almanya  operasyon nedeniyle peşmergeye Milano silahları verdi. Bu silahlar güçlü silahlardır. Fransa ve Amerika da peşmergeye silah yardımında bulundular. Fransa uçakları operasyonda aktif olarak yer alacak. Musul operasyonu 3 aşamalı olacak. İlk aşama Musul çevresindeki köylerin alınması olacak. İkinci aşama Musul'a giriş yapılarak kenar mahallelerin alınması olacak. Üçüncü aşamada ise Musul tamamının alınması hedeflenecek."

''MUSUL'DA 7 BİN IŞİD MİLİTANI VAR’

IŞİD'in Musul'dan Suriye'ye kaçması için bir yolun açık bırakılacağına dikkat çeken Mamuzini, şöyle devam etti: "IŞİD'in Suriye ve Telafer'e kaçması için bir yol açık bırakılacak. Bu yolda kaçanlara müdahale olmayacak. IŞİD şimdi Musul'da hendekler kazıyorı ve bombalı tuzaklar kuruyor. Musul'da 7 bin civarında IŞİD militanı bulunuyor. Musul IŞİD'ten çabuk alınır çünkü IŞİD'in Musul'da eski gücü kalmadı." Musul'dan büyük bir göç dalgasının yaşanabileceği uyarısında bulunan Mamuzini, "Musul'da bir milyon üç yüz bin insan yaşıyor. Bir milyon insan Musul'dan göç edebilir. Kürdistan ve Irak hükümeti göç nedeniyle hazırlık yapıyor. Kürdistan hükümeti göç edecek insanlar için 5 kamp kuruyor. Erbil'de, Duhok'ta, Zaho'da, Şexan, Hazır ve Mahmur'da kamp kuruldu" dedi. Operasyonun siyasi boyutunun da çok önemli olduğuna vurgu yapan Mamuzini, "Operasyonun siyasi boyutu konusunda sorunlar var. Şimdi onlar çözülmeye çalışılıyor. ABD, Türkiye ve Irak hükümeti ile görüşerek sorunu çözmeye çalışıyor.  Musul'un alınmasından sonra sorun çıkabilir" diye konuştu.

 

"IŞİD'i yok etmeyip Suriye'ye sevk edecekler!" haberi, 13 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 13 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan IŞİD'i yok etmeyip Suriye'ye sevk edecekler! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. IŞİD'i yok etmeyip Suriye'ye sevk edecekler! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Dünya Haberleri