'IŞİD'in, Türkiye'de en yoğun yapılandığı' şehri başsavcılık açıkladı

'IŞİD'in, Türkiye'de en yoğun yapılandığı' şehri başsavcılık açıkladı

'IŞİD'in, Türkiye'de en yoğun yapılandığı' ş... Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nca IŞİD yapılanmasına yönelik başlatılan soruşturma, 5 Haziran tarihinde HDP mitingine yapılan bombalı saldırının ardından yetkisizlik kararı ile Diyarbakır’a gönderildi. Şüpheliler...

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nca IŞİD yapılanmasına yönelik başlatılan soruşturma, 5 Haziran tarihinde HDP mitingine yapılan bombalı saldırının ardından yetkisizlik kararı ile Diyarbakır’a gönderildi. Şüpheliler Mustafa Demir, İlhami Balı, İsmail Korkmaz, Selçuk Budak, Sami Çakır ve Ökkeş Karabeyli hakkında hazırlanan soruşturma dosyası, HDP mitingine saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma ile birleştirilirken, yetkisizlik kararında IŞİD ile ilgili çarpıcı bilgilere yer verildi. Yetkisizlik kararında, şüphelilerin IŞİD terör örgütünün amaçları doğrultusunda Suriye’de silahlı faaliyetlerde bulunduğu, aralarında örgütsel bir hiyerarşi gerçekleştirmek suretiyle ast-üst ilişkisi kurdukları belirtildi.

Şüphelilerin internet üzerinden bağlantı kurularak terör örgütüne katılmaya ikna edilen kişilere sınırı illegal geçirmek suretiyle Suriye’de bulunan IŞİD kamplarına gönderdiğini vurgulayan savcı, aynı şekilde Suriye’de bulunan örgüt mensuplarının da Türkiye’ye geçirildiğini kaydetti. Şüphelilerin örgüte lojistik destek sağlamak için Türk ve yabancı plakalı araçları Suriye’ye geçirdiğini, IŞİD terör örgütü adına para transferi yaptığını, çatışmalarda yaralanan örgüt mensuplarını sınırdan geçirerek hastanelerde tedavi ettirdiğini kaydeden savcı, bu kişilerin aynı zamanda örgüte maddi destek sağlamak amacıyla para transferi yapmak suçunu işlediğini de belirtti. 6 şüphelinin örgüt mensuplarına kalacak yer temin ettiğini, günlük ihtiyaçlarını karşıladığını, kuryelere maaş ödediğini ve şiddet içeren eylem yaptırmak için keşif ve istihbarat faaliyeti yürüttüğünü belirten savcı, IŞİD terör örgütüne ait patlayıcı maddeleri taşımak ve saklamak şeklinde çeşitlilik ve süreklilik arz eden örgütsel eylemlerde bulunduklarını ifade etti.

İŞLENEN SUÇLAR GENELLİKLE BELLİ BİR MERKEZDEN PLANLANIYOR

Yoğunluklu olarak örgütün faaliyet alanı ve yapılanmasının Gaziantep’te olduğunu belirten savcı, şüphelilerin hiyerarşik ilişki içerisinde bu kent zerinde eylemleri gerçekleştirdiğini kaydetti. Faaliyet alanının Gaziantep ile sınırlı kalmadığını kaydeden savcı, değişik birçok yerde şüphelilerin örgüt adına faaliyet yürüttüğünü kaydetti. Cumhuriyet Savcısı, 5 Haziran günü Diyarbakır’da HDP mitingine yapılan bombalı saldırının faili olan Cafer kod adlı Orhan Gönder’in de Gazintep’te yakalandığını vurguladı. Orhan Gönder’in Gaziantep’e geldikten sonra telefonla Ebu Bekir kod adlı İlhami Balı’ya 4 kez şifreli mesaj attığını kaydeden savcı, İlhami Balı’nın ise bu şahsın Suriye’deki IŞİD kamplarına geçişini sağlamak için şüpheli Türkmen Ahmet kod adlı İsmail Korkmaz’a talimat verdiğini belirtti. Bunun üzerine İsmail Korkmaz’ın kendisine bağlı kuryelere talimat verdiğini vurgulayan savcı, haklarında ayrı soruşturma yürütülen şüpheliler Mustafa Kılınç ve Burhan Gök’ün bombalı saldırının faili Orhan Gönder’i Gaziantep’teki kiralık stüdyo daireye yerleştirdiğini belirtti. Orhan Gönder’in bu şekilde Suriye’deki örgüt kamplarına geçmeden önce şüpheliler tarafından saklandığını kaydeden savcı, örgüt faaliyetleri içerisinde işlenen suçların genellikle belli bir merkezden planlanarak uygulamaya sokulduğunu belirtti.

ÖRGÜT FAALİYETLERİ BELLİ BİR EYLEM ŞEKLİ VE YERLE SINIRLI DEĞİL

Örgüt üyelerinin iş bölümü gereğince suçun işlenmesinde rol aldığını ifade eden savcı, örgüt faaliyetlerinin belli bir eylem şekli ve yerle sınırlı olmadığını kaydetti. Terör örgütlerinin suçun işlenmesi yolunda güven, disiplin ve sıkı irtibata önem verdiğini ifade eden savcı, hiyerarşik düzene sahip yapılar olarak bu örgütlerin istihbarat, gizlilik, güvenlik ve denetim konularında duyarlı olduklarını belirtti. Bu özellikleri gösteren terör örgütlerinin, irtibat halinde olmadıkları, güvenilir bulmadıkları, denetlemedikleri kaynaklarla hareket etmeyeceği gerçeğine vurgu yapan savcı, gizlilik ve güvenlik kuralları ile hiyerarşiye uymayan kişilerin bu tür faaliyetlerine de izin verilmeyeceğini belirtti. Kararda HDP mitingine yapılan bombalı saldırıya dikkat çeken savcı, dosyanın Diyarbakır savcılığına gönderilmesine karar verildiğini kaydetti.

"'IŞİD'in, Türkiye'de en yoğun yapılandığı' şehri başsavcılık açıkladı" haberi, 07 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 07 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'IŞİD'in, Türkiye'de en yoğun yapılandığı' şehri başsavcılık açıkladı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'IŞİD'in, Türkiye'de en yoğun yapılandığı' şehri başsavcılık açıkladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  2. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  3. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  4. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  5. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  6. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  7. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  8. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  9. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  10. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  11. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  12. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  13. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  14. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  15. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  16. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  17. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  18. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  19. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  20. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
Gündem Haberleri