İslamcıların 31 yıllık hayali gerçek oluyor: Ege Üniversitesi'ne cami geliyor

İslamcıların 31 yıllık hayali gerçek oluyor: Ege Üniversitesi'ne cami geliyor

İslamcıların 31 yıllık hayali gerçek oluyor:... 61 yıllık tarihiyle, İzmir'in en eski ve en köklü üniversitesi olan Ege Üniversitesi’nde, laiklik ilkesini yok sayarak cami temeli için hafriyat çalışmalarına başlandı. Önümüzdeki günlerde cami inşaatı yükselmeye başlayacak. Çevre...

61 yıllık tarihiyle, İzmir'in en eski ve en köklü üniversitesi olan Ege Üniversitesi’nde, laiklik ilkesini yok sayarak cami temeli için hafriyat çalışmalarına başlandı. Önümüzdeki günlerde cami inşaatı yükselmeye başlayacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1 Haziran 2015’te çıkardığı imar planı değişikliğine göre, Hazine’ye ait Ege Üniversitesi’ne tahsisli olan 187 ada 29 parselin 4 bin 400 metrekarelik bölümü, üniversiteye tahsisli olmaktan çıkarılıp Diyanet İşleri Başkanlığı İzmir İl Müftülüğü’ne tahsis edildi. Ve yaratılan bu  alan, mülkiyeti Ege Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesine ait olan komşu parsellerin (191 ada 24 parsel ve  187 ada, 28 parsel) bir kısmı ile birlikte “yüksek öğretim alanı'' olmaktan çıkartılarak “ibadet yeri/cami'' alanına dönüştürüldü. Bu dönüşüm yapılırken görüşleri sorulan Ege Üniversitesi Rektörülüğü, Bornova ve İzmir Büyükşehir belediyeleri de "olumlu görüş" bildirdi.

31 YILLIK HİKAYE

soL'dan Ahmet Çınar'ın haberine göre, Ege Üniversitesine cami inşa edilmesi girişimlerinin tarihi 31 yıl önceye dayanıyor. 31 yıllık bu hikaye, aynı zamanda ülkedeki siyasi iklimin, ideolojik atmosferin dönüşümünün de hikayesi…

12 Eylül faşist darbesinden sonra, imam hatiplerin peş peşe açıldığı, türban sorununun bir ideolojik argüman olarak siyasi literatüre sokulduğu dönemde, 1985 yılında bazı öğrenci ve öğretim üyeleri “üniversite yerleşkesine cami'' talebini dile getirmeye başladılar. Başvurular ve girişimler sonucunda EÜ yerleşkesinin Osman Kibar Kavşağı girişindeki bölgede yer alan ve içinde itfaiye istasyonu ile su deposu bulunan belediye mülkiyetindeki 48 pafta 187 ada 28 parsel sayılı alanın “cami yeri ve sosyal tesis alanı'' olarak ayrılması için ANAP’lı Cengiz Bulut başkanlığındaki Bornova Belediye Meclisi 17 Haziran 1985'te karar aldı. Bu karar, ANAP’lı Burhan Özfatura başkanlığındaki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 14 Ekim 1985 tarihli onayı ile kesinleşti.

Ancak o yıllarda söz konusu araziye cami yapma girişimi gerçekleşemedi. 

LAİKLİK RAFA KALKINCA...

Yıllar sonra, AKP iktidarında laiklik ilkesinin tamamen rafa kaldırılması ve laikliğin adeta kriminalize edilmesi sonucu, çeşitli örgütlü hareketler sonucu EÜ yerleşkesine cami kampanyası yeniden ısıtıldı. Ancak AKP iktidarı, 1985’te cami için ayrılan yeri küçük görerek, daha geniş bir alanı cami alanı olarak ayırmak istedi.

Belediyeleri bypass ederek imar değişikliği yetkisini kendi uhdesine alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “mevcut cami yerinin büyütülerek kaydırılması talebini'' değerlendirdi. Söz konusu bölgede Hazine’ye ait Ege Üniversitesi’ne tahsisli 187 ada 29 parselin  4 bin 400 metrekarelik bölümünü, üniversiteye tahsisli olmaktan çıkarıp Diyanet İşleri Başkanlığı İzmir İl Müftülüğü’ne tahsis etti. Yaratılan bu alan, mülkiyeti Ege Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesine ait olan komşu parsellerin (191 ada 24 parsel ve  187 ada, 28 parsel) bir kısmı ile birlikte “yüksek öğretim alanı'' olmaktan çıkarılarak “ibadet yeri/cami'' alanına dönüştürüldü. Bu dönüşüm yapılırken görüşleri sorulan Ege Üniversitesi ile Bornova ve Büyükşehir Belediyeleri de olumlu görüş bildirdi.

İZMİR MÜFTÜ YARDIMCISI “DÖRT DEVLET ÜNİVERSİTESİNE CAMİ YAPACAĞIZ'' DEMİŞTİ

Nitekim geçtiğimiz Ocak ayında İzmir Müftü Yardımcısı Muharrem Gül, İzmir’deki dört kamu üniversitesine sırayla cami inşa edeceklerini, ilk temelin ise Ege Üniversitesi’ne atılacağını duyurmuştu. Müftü Yardımcısı Gül, bu açıklaması sırasında, “Bizim altın çağımız'' demeyi de ihmal etmemişti.

“ÜNİVERSİTEYE CAMİ İSTERİZ'' BAŞLATILMIŞTI!

Geçen yıl Aralık ayında Ege Üniversitesi yerleşkesi önünde “Üniversiteye cami isteriz'' kampanyası düzenlenmiş, çeşitli ayetler eşliğinde yerleşke içinde yürüyüş yapılmıştı.

temel_hafriyat_calismalari_1.jpg

CAMİ TEMELİ İÇİN HAFRİYAT BAŞLADI

Geçtiğimiz günlerde sessiz sedası Ege Üniversitesi yerleşkesi içinde cami temeli için hafriyat çalışmaları başladı.

Yerleşke girişinin Ankara otoyoluna bakan bölgesinde “eğitim ve araştırma yapılsın'' diye üniversitenin kullanımına bırakılmış 4 bin 400 metrekarelik arazi, Rektörlük, İzmir Büyükşehir ve Bornova belediyerinin “olumlu görüşü'' ile üniversiteden alınıp Diyanet’e verildi ve söz konusu arazide önce ağaçlar kesildi, ardından da iş makineleri girip hafriyat çalışmasına başladı. 

EÜ REKTÖRÜ, ERDOĞAN'IN BİRLİK VAKFI'NIN İZMİR ŞUBE BAŞKANI!

EÜ yerleşkesine cami inşa edilmesi projesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kurucusu olduğu Birlik Vakfı'nın İzmir Şube Başkanı Cüneyt Hoşcoşkun'un rektörlüğü döneminde hayat geçecek. 

"İslamcıların 31 yıllık hayali gerçek oluyor: Ege Üniversitesi'ne cami geliyor" haberi, 20 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 20 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İslamcıların 31 yıllık hayali gerçek oluyor: Ege Üniversitesi'ne cami geliyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İslamcıların 31 yıllık hayali gerçek oluyor: Ege Üniversitesi'ne cami geliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:09 CHP’li Oya Tekin’den Erdoğan’ın başdanışmanı Oktay Saral’a montajlı fotoğraf yanıtı
  2. 09:05 İzmir'de dehşet: Hastaneyi pompalı tüfekle bastı, 'Katliam yapacağım' dedi
  3. 08:55 Belediye kasası TÜGVA’ya açılmış: Vakıflara rant sağlanmış
  4. 08:51 Timur Soykan: Beşikten mezara vahşet
  5. 08:46 Renault iddialı: Yeni modeller satışları artıracak
  6. 08:41 Hülya Avşar'dan yıllar sonra Kaya Çilingiroğlu itirafı
  7. 08:38 Arif Pişkin “Gaddar”da Adnan Hoca’yı mı canlandıracak?
  8. 08:33 Bakan Bayraktar'dan net açıklama: Yaz saati uygulaması değişecek mi?
  9. 08:28 İstanbul Havalimanı’na "holding" ortak geldi
  10. 08:24 Fatih Erbakan'dan "Cumhur İttifakı'nda mısınız?" sorusuna yanıt geldi
  11. 08:16 Çadır skandalında ikinci perde: Kızılay çadırları askere diktirip satmış
  12. 08:13 AK Parti'nin kalesi: Yeşilay'ın Bilim Kurulu üyeleri tartışma yarattı
  13. 08:08 Cemil Çiçek: Şimdi partinin MR’ı çekiliyor sonra da gereğinin yapılması lazım
  14. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den Marmara ve Ege dahil birçok bölgeye toz uyarısı
  15. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  16. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  17. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  18. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  19. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  20. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
Gündem Haberleri