İstanbul Erkek Lisesi'ndeki Noel yasağına Almanya'da tepki

İstanbul Erkek Lisesi'ndeki Noel yasağına Almanya'da tepki

İstanbul Erkek Lisesi'ndeki Noel yasağına Al... Alman basınında çıkan haberlere göre, İstanbul Lisesi yönetimi okulun Almanca bölümüne gönderdiği mail ile derslerde Noel konusunun işlenmesini yasakladı. Noel adetlerinin aktarılmaması ve Noel’e dair şarkıların söylenmemesi...

Alman basınında çıkan haberlere göre, İstanbul Lisesi yönetimi okulun Almanca bölümüne gönderdiği mail ile derslerde Noel konusunun işlenmesini yasakladı. Noel adetlerinin aktarılmaması ve Noel’e dair şarkıların söylenmemesi istenildi. Ayrıca, Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda her yıl geleneksel olarak yapılan Noel kutlamalarına okul korosunun katılması da engellendi.

ALMANYA: KARAR ÜZÜNTÜ VERİCİ
Söz konusu haberler üzerine İstanbul Lisesi yönetiminin aldığı kararı sürpriz ve üzüntü verici olarak nitelendiren Alman Hükümeti, konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “İstanbul Lisesi yönetiminin aldığı sürpriz kararı anlayamıyoruz'' denildi. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında,'' Uzun bir Türk-Alman geleneği geçmişine sahip olan okulda, Noel öncesinde kültürlerarası değişime bu yıl ara verilmiş olması üzüntü verici'' ifadeleri yer aldı. Konunun Türk makamlarıyla irtibata geçilerek değerlendirileceği de kaydedildi.

SİYASİLER DE TEPKİLİ

Eski Savunma Bakanı ve CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkanvekili Franz Josef Jung, Almanya’nın İstanbul Lisesi’ne mali katkı sunduğunu hatırlatarak, ders içeriğinin belirlenmesinde de söz sahibi olması gerektiğini savundu. Noel’in Alman ve Hristiyan kültüründen ayrılamayacağını kaydeden Jung, “Geleneklerin yaşatılmasının yasaklanması kabul edilemez'' dedi.

CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer ise kararı “din özgürlüğünün ihlali'' olarak nitelendirdi. Scheuer, “Atılan adım Erdoğan Türkiyesi’nin Avrupa ile tüm köprüleri attığını kanıtlıyor'' diye konuştu.

OKULA MADDİ YARDIMIN KESİLMESİ İSTENDİ

Kararın kabul edilemez olduğunu söyleyen Yeşiller Partisi Dış Politika Sözcüsü Omid Nouripour da Alman Hükümetinin konuyu Türk Hükümetiyle görüşmesini, gerekirse okula yapılan maddi desteği kesmesini istedi.

Almanya, İstanbul Erkek Lisesi ve Alman Lisesi’nde görev yapan 80 dolayında öğretmeni finanse ediyor. Öğretmenlerden 35’i İstanbul Lisesi’nde görev yapıyor.

Almanya’nın gönderdiği öğretmenlerin, 1957 tarihinde iki ülke arasında imzalanan kültür anlaşmasında yer alan, “Taraflar, diğer memleketin kültür zenginlikleri hakkında bilgi vermek hususunda karşılıklı yardımda bulunmaya gayret sarf edeceklerdir'' ifadesi uyarınca görev yaptıkları belirtiliyor.

LİSEDEN AÇIKLAMA: İSTEYEN KATILABİLİR

İstanbul Erkek Lisesi'nden söz konusu iddialara ilişkin olarak yapılan açıklama şöyle:

"Alman basınında yer alan İstanbul Erkek Lisesinde Alman öğretmenlerin dini bayramları olan Noel hakkında bazı yasaklamaların yapıldığına dair yorumlar gerçeği yansıtmayan bir algı operasyonunun malzemesi haline dönüştürülmek istenmektedir. Bir asrı geçmiş Türk-Alman işbirliği ve yarım asırdır süre gelen eğitim anlaşmalarının önemi ve iki ülke için kazanımı unutulmamalıdır.

Son haftalarda yoğunlaşmak kaydıyla Alman öğretmenlerin derslerde -müfredatta öngörülmeyen bir biçimde- Noel ve Hıristiyanlık ile ilgili metinleri işlerken dışardan bakıldığında manipülasyona yol açacak söylemlere girildiğine ve öğrencilerin sorularına öğretmenler tarafından cevap verilmediğine dair bilgiler tarafımıza ulaşınca, okul idaremiz zaman kaybetmeden Alman Bölüm Başkanlığıyla bir toplantı düzenleyip bilgi istemiş, ayrıca bu tür söylentilere mahal verilmemesi, iki ülke arasındaki dikkate değer eğitim işbirliklerinin bozulmasına yol açabileceği belirtilerek, konuya hassasiyet gösterilmesi gerektiği önemle hatırlatılmıştır.

İstanbul Almanya Başkonsolosluğunun düzenlediği Noel konseri; ilk kez İlahiyat kökenli Alman Eski Bölüm Başkanı Michael Schopp zamanında başlatılmış, gönüllü olan Alman Lisesi, Avusturya Lisesi ve İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinden oluşan bir koroyla son 7-8 yıldır konsoloslukta kutlanılmaktadır.

Günümüzdeki Alman Bölüm Başkanının da dini içerikli olan bu konseri desteklemediğini ve laik bir eğitimden yana olduğunu belirttiği idari toplantımızda “istekli her öğrencinin velisinin izniyle konsere katılabileceği açık bir şekilde belirtilmiş, MEB mevzuatınca alınacak izin ve saatler içerisinde etkinliğin yapılabileceği net bir dille ifade edilmiştir.'' Ancak ilgili konser sorumlu Alman öğretmenler tarafından sebebi tarafımızca da anlaşılamayan bir gerekçeyle iptal edilmiştir. Okul yönetiminin yasağı veya engellemesinin söz konusu olmadığı, etkinliğin okul dışında akşam saatinde planlanmış olmasıyla da anlaşılmaktadır.

1000 yıllık bir tarihe sahip milletimizin farklı inanç ve düşüncelere gösterdiği saygı, hem Avrupa hem de tüm dünya tarafından kabul edilmekte, İstanbul’u fetheden komutanın İstanbul Rumlarına karşı yayımladığı özgürlük ve inanç hürriyeti fermanı hala tarihteki parıltılı yerini korumaktadır.

Okul içerisinde Alman ve Türk öğretmenlerin, tüm öğrenci ve personelimizin en doğal hakkı olan inanç özgürlüğünü kısıtlayan hiçbir yasaklama söz konusu değildir ve olamaz. Alman Bölüm Başkanı ile yapılan toplantıdan sadece saatler sonra Almanya basını tarafından aranan okulumuz, olayları büyük bir hassasiyetle takip etmektedir. Yaratılan bu provokasyonların kime hizmet ettiği sorgulanmalıdır. Türk-Alman ilişkilerine hizmet etmediği ise aşikârdır. İlgili kamuoyuna saygılarımızla ilan olunur"


 

">

"İstanbul Erkek Lisesi'ndeki Noel yasağına Almanya'da tepki" haberi, 19 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 19 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İstanbul Erkek Lisesi'ndeki Noel yasağına Almanya'da tepki haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbul Erkek Lisesi'ndeki Noel yasağına Almanya'da tepki 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Dünya Haberleri