'İstanbul'a ve tarihe ihanet!'

'İstanbul'a ve tarihe ihanet!'

'İstanbul'a ve tarihe ihanet!' İstanbul’un tarihi dokusunu rant uğruna talan edecek projelerin başında gelen ''Galataport'' olarak bilinen Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi’nin inşaatı devam ediyor.Projeyle birlikte, kültür varlığı olarak tescil edilmiş...

İstanbul’un tarihi dokusunu rant uğruna talan edecek projelerin başında gelen ''Galataport'' olarak bilinen Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi’nin inşaatı devam ediyor.

Projeyle birlikte, kültür varlığı olarak tescil edilmiş olan Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü binası, yolcu terminali ve Çinili Han otele dönüştürülüyor. Paket Postanesi mağaza ve restorana dönüştürülerek ranta açılıyor. “Galataport'' Karaköy Rıhtımı’ndan Mimar Sinan Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’ne kadar uzanan 1.2 kilometrelik sahil şeridini kapsıyor.

400 bin metrekarelik alanı kapsayan projeyle birlikte, kültür varlığı olarak tescilli binalar mağaza ve restorana dönüştürülecek. Kentsel sit alanı olan Beyoğlu, proje sonrasında insan ve yapı yoğunluğunu kaldıramayacak değerlere ulaşacak. Bölgenin var olan sorunları ise katlanarak artacak.

Galataport’un İstanbul’a yaşatacağı geri dönülmesi zor tahribatı kent hakları savunucusu ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ile konuştuk.

Galataport tehlikeli bir proje mi?
Alan Boğaz’ın giriş noktasında olduğu gibi kentsel ve tarihi doku nedeniyle de çok önemli. Ayrıca, zemin hassasiyeti nedeniyle de çok önemli, yani ciddi bir şekilde kültürel miras alanı. BaşbakanlığınYATIRIMCI  sitesinde Haydarpaşa ile birlikte Türkiye’nin en önemli projesi olarak Galataport geçiyor. Defalarca planlar yapıldı, defalarca karşı davalar açıldı. En son bir plan onaylandı o da koruma amaçlı plan diye geçen ve bugüne kadarki en ehveni şer planlardan biri oldu. İnsanlar çok farkında değil neler olup biteceğinden ama gerçekten son derece tehlikeler yaratacak, problemli bir proje onaylanmış oldu

Galataport’taki çalışmalar ne durumda?
Şu anda bir takım askılar ve iskeleler yapılıyor. Uzun bir süredir de zaten kapatma vardı. Burada yapılacak her şeyin kurul kararıyla yapılması gerekiyor. Kıyılarda da, kıyı kanunu hukuku içinde işler yapılır. Ancak ne yazık ki Mehmet Kutman’ın Kuşadası’nda kıyıda yaptığı bir alışveriş merkezi vardı. O zaman kıyı kanuna bir ''kurvaziyer madde’ eklendi. O madde Danıştay tarafından iptal edilmişti. Kutmanlar o zaman Ofer grubunun ortağıydı ve Galataport, Ofer’e pazarlanmak üzereydi. Madde ile birlikte kıyıya bir kurvaziyer gemisi bağlamak üzere arkasında istediğiniz yapabiliyorsunuz. Bu imara açabilmek için gerekli bir maddeydi, şimdi de Galataport’ta yapılanlar, o zaman söylediklerimizin ayan beyan açığa çıkmış halidir.

Karaköy meydanında çatlamalar olduğu söylendi, bu doğru mu?
Evet, Karaköy meydanında çatlamalar başladı. İşin en acıklı kısmı halkın kendi cebinden verdiği paralarla ilave edilen rıhtım kısmı tamamenOTEL  olacak. ''İstanbul’un kurvaziyer limana ihtiyacı var’ diyerek kıyamet kopardılar. Bu projeyi ''kamu yararı var’ diyerek geçirdiler, şimdi Paket Postanesi dahil, alanın hepsi otel oluyor. Zemin açısından son derecede sorunlu olan Karaköy’de 1’nci derece tarihi eser binaların altına otellerin ihtiyacı olan mutfak vb. bodrum katı inşa edilmeye kalkılıyor

Amaç sadece liman inşa etmek mi?
Yapılmak istenenin kurvaziyer limanla falan alakası yok, amaç başka. Kamuya verilen planlama yetkisi, şirketlere rant sağlamak için kötüye kullanıyor. YapılacakOTELLER  için literatürde olmayan ''yarı kamusal alan’ diye bir tanım getirdiler. Bu nasıl bir anlayıştır, bu suçtur ve kamuoyunu kandırmaktır. Burada imzası olan açıkça suç işlemektedir. Galataport’u ve yaşananları, ekonomik kalkınmayla, ilerlemeyle izah etmek mümkün değil.

Projenin altına imza atan isimler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Galataport, altından ciddi bir tarih yatan, bu kadar önemli bir kentin dokusunu tarumar eden bir projedir. Çünkü bütün bu eserler çok hassas bir zeminin üstünde. Buradaki rant bir başka, yani sermayenin buradan para kazanmasını bir kenara atarsak usulsüzlükler çok fazla. Planlama hukuku, planlanma kanunu, kıyı kanunu, kültür varlıklarını koruma yasası, mimari tanımlar, şehircilik ilkeleri, bilimsel etik bütün bunlar defalarca ters düz edildi. Kuruldaki meslek insanlarının ve üniversitedeki öğretim üyelerinin bu projeye onay verip imzalaması Galataport’un vereceği tahribattan bile fazla. Yani böyle bir proje için, ''Ben liman yapıyorum, buraya da halka açıyorum’ diyerek ticarete açıp, turistleri de bodrum kata sıkıştırmaları çok büyük kandırmacadır. Bunun altına imza atan meslektaşlarımız sadece İstanbul’a, tarihe, kültürel mirasa değil, bilime ve bilim etiğine de ihanet etmişlerdir.

Kaynak: Uğur Şahin- Birgün

"'İstanbul'a ve tarihe ihanet!'" haberi, 27 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 27 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'İstanbul'a ve tarihe ihanet!' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'İstanbul'a ve tarihe ihanet!' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  2. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  3. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  4. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  5. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  6. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  7. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  8. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  9. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  10. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  11. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  12. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  13. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  14. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  15. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  16. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  17. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  18. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  19. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  20. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
Gündem Haberleri