İşte 'FETÖ' sanıklarına istenen ceza

İşte 'FETÖ' sanıklarına istenen ceza

İşte 'FETÖ' sanıklarına istenen ceza DENİZLİ Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper aralarında 11'inci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın da bulunduğu 42'si tutuklu 60 şüpheli hakkında hazırlanan 15 Temmuz darbe girişiminin ilk iddianamesinin...

DENİZLİ Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper aralarında 11'inci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın da bulunduğu 42'si tutuklu 60 şüpheli hakkında hazırlanan 15 Temmuz darbe girişiminin ilk iddianamesinin Denizli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğini açıkladı. 20 klasör ve 143 sayfadan oluşan iddianamede şüpheliler hakkında, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmaya engellemeye teşebbüs, hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ve Fethullahçı Terör Örgütü'ne üye olma suçlarından üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'de hazırlanan ilk darbe iddianamesini düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Denizli Adalet Sarayı Konferans Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Başsavcı Alper, 15 Temmuz günü Fethullahçı Terör Örgütü tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan darbeye teşebbüs sırasında 11'inci Komando Tugay Komutanlığı'ndan çok sayıda askeri personelin Ankara'daki kalkışmayı desteklemek üzere Çardak Havaalanı'nı ele geçirmeye çalıştıklarını belirterek, yürütülen soruşturma sonucunda 42'si tutuklu, 15'i adli kontrol şartıyla serbest, 2'si tutuksuz yargılanmak üzere serbest ve 1'i aranan 60 kişi hakkında iddianame hazırlanarak Denizli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğini açıkladı. 

İKİ TABUR ASKER 2 GÜN ÖNCE NAKLEDİLMİŞ

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Alper, soruşturmada elde edilen delillere göre, önceki tatbikat uygulamalarına ve teamüllere aykırı olarak darbe girişiminden 2 gün önce, 13 Temmuz günü, Aydın Söke'deki askeri birlikten 2 tabur asker Denizli 11'inci Komando Tugay Komutanlığı'na nakledildiğini, 14-17 Temmuz tarihleri arasında eğitim tatbikatı planlandığını, 16 Temmuz cumartesi günü saat 02.30'da Çardak Havaalanı'nın ele geçirilmesinin öngörüldüğünü, havaalanında keşif yapıldığını, zorunlu olmasına rağmen Ege Ordu Komutanlığı ve güvenlik açısından Emniyet Müdürlüğü'ne bilgi verilmediğini, Harp Akademileri Komutanlığı'na atanan bir subayın tugay faaliyetlerine katıldığı ve gizli görüşmelerin yapıldığına ilişkin tespitlere ulaşıldığını söyledi. 

YILDIRIM ÖNCELİKLİ MESAJ 

Başsavcı Alper, soruşturmada 15 Temmuz darbe girişimini planlayan kendilerine 'Yurtta Sulh Konseyi' adını veren cuntacılar tarafından Denizli'ye yıldırım mesaj gönderildiğini belirterek, "Yurtta Sulh Konseyi adını veren cuntacılar tarafından yıldırım öncelikli mesajın gönderilmesiyle, harekat 23.00'e çekilerek, belirlenen askeri birlikler araçlarla ve azami hız sınırını da aşarak önceki tatbikatlardan daha fazla mühimmat ile Çardak Havaalanı'na intikale başlamış, tugayın çıkış kısımlarına zırhlı araçlar konuşlandırılmış, mülki amirliğin uyarıları dikkate alınmamıştır. Bunun üzerine hava alanının elektrikleri kesilmiş, uçaklara yol gösteren tavan isimli cihaz ve jeneratör çalışmaz hale getirilmiş, yakıt tankları boşaltılmış, pistler sivil araçlara kapatılmış, Hava Meydan Komutanlığı personeli de pasif direnişe geçmiştir. Böylece, Kayseri Erkilet Havaalanı'ndan Çardak semalarına gelen iki askeri uçak iniş yapamayarak ayrılmak zorunda kalmıştır. Ankara'daki askeri kalkışmaya destek olmak üzere hazırlanan askeri birlikler uçakların inememesi, vatandaşların yolları kapatması, ihtilal girişiminin hakim kaldığına ilişkin psikolojik ortam ve çözülmeyle 16 Temmuz sabah saatlerinde çatışma gelişmeden yakalanmıştır" dedi. 

SORUŞTURMA AÇILMAYAN ERLER, TANIK OLDU

İddianamenin 20 klasör ve 143 sayfadan oluştuğu öğrenilirken Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, subay ve astsubayların gözaltına alındığını, 57 şüphelinin soruşturma kapsamında sulh ceza hakimliğine sevk edildiğini, 53'ünün tutuklanarak İzmir F Tipi Cezaevi'ne gönderildiğini belirtti. Alper, 11 asteğmen ve 4 alt rütbeli subayın adli kontrol ile serbest bırakıldığını vurgularken, TSK İç Hizmet Kanununu gereğince karar yetkisi bulunmayan, sadece verilen emri yerine getiren, tatbikat olduğu düşüncesiyle silah kullanmayan askerlik görevini yerine getiren eratlar hakkında soruşturma açılmadığını, tanık olarak ifadelerine başvurulduğunu söyledi. 16 Temmuz günü 410 er ve erbaş gözaltına alınmıştı. 

ÜÇ KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, terör ve örgütlü suçlar bürosunca yürütülen soruşturma sonucunda, tamamı askeri rütbeli olan 42'si tutuklu, 15'i adli kontrol şartıyla serbest bırakılan, 1'i aranan ve 2'si tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalan toplam 60 şüpheli hakkında anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, Trükiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, Fethullahçı Terör Örgütüne üye olma suçlarından kamu davası açıldığını, iddianamenin Denizli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğini söyledi. Şüpheliler hakkında ilgili maddeler üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 15 yıla kadar hapis cezalarını öngörüyor. Şüpheliler arasında 11'inci Komanda Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır da bulunuyor.

"İşte 'FETÖ' sanıklarına istenen ceza" haberi, 10 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 10 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İşte 'FETÖ' sanıklarına istenen ceza haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İşte 'FETÖ' sanıklarına istenen ceza 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  5. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  6. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  7. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  8. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  9. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  10. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  11. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  12. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  13. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  14. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  15. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  16. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  17. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  18. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  19. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  20. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
Gündem Haberleri