Kadın cezaevi banyosunda kamera!

Kadın cezaevi banyosunda kamera!

Kadın cezaevi banyosunda kamera! TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun işkence ve kötü muameleyle ilgili son toplantısında HDP Muş  Milletvekili Burcu Çelik Özkan cezaevlerinde yaşananları anlattı: Şırnak’ta uyuz vakası görmezden gelindi ve çocuklar...

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun işkence ve kötü muameleyle ilgili son toplantısında HDP Muş  Milletvekili Burcu Çelik Özkan cezaevlerinde yaşananları anlattı: Şırnak’ta uyuz vakası görmezden gelindi ve çocuklar bu nedenle çıkardıkları yangında öldü, Alanya’da kadınların banyo yaptıkları alanlara bile kamera yerleştirdi.

Duvar'dan Hülya Karabağlı'nın haberine göre, HDP’li Özkan’ın tutanaklara geçen konuşması şöyle:

''CEZAEVLERİNDE İŞKENCE VAR’

Türkiye’de işkence ilk defa 15 Temmuz sonrasında yaşanmadı değerli arkadaşlar. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde cezaevlerinde işkence zaten yaşanan… Ve Türkiye Cumhuriyeti AİHM’den, uluslararası mekanizmalardan da birçok yaptırım almış bir ülke fakat biz şunu vurguluyoruz: 15 Temmuz öncesinde de ağır insan hakları ihlalleri vardı, 15 Temmuz sonrasında da bu ihlaller artarak kronik bir hâle gelmiş hâlde devam ediyor. Şayet biz İnsan Hakları Komisyonu üyeleri olarak son bir yıl içerisinde bütün çalışmaları önümüze koyduğumuz anda gerçekten insan haklarına yönelik ne yaptığımızı, nasıl bir çalışma yürüttüğümüzü de ortaya koymuş oluruz. Alt komisyon, hatırladığım kadarıyla üç ziyaret gerçekleştirdi cezaevlerine; Tekirdağ, Bakırköy ve Kırıkkale, eksik kaldıysa düzeltebiliriz ve en son ziyaretimiz 16 Haziran tarihinde Kırıkkale’ye gerçekleştirildi. Biz bütün Komisyon üyeleri olarak, orada parti gruplarındaki üyeler olarak açık ihlalleri gözümüzle de görmüş insanlarız. Birlikte gördük; hasta tutsakları birlikte gördük, cezaevinde infaz memurlarının, yönetimin açık bir şekilde tutsaklara, tutuklu ve hükümlülere yönelik müdahaleleri, muamelelerini gözlerimizle gördük, raporlaştırdık, Komisyona ilettik ve gerçekten iletmekten öteye geçip çözüm noktasına geldiğimiz anda başta Komisyonumuz sessiz kaldı.

UYUZ, İSYAN, YANGIN, ÖLÜM…

Bugün Şırnak Cezaevi diye bir vaka var. Şırnak, altı aydır abluka altında olan bir şehir ve altı aydır abluka altında olan bu şehrin içerisinde yer alan Şırnak Cezaevinde insanlar… Bakın, değil görüşme vesaire, normal yaşam için gerekli olan ihtiyaçlardan bahsediyorum; su, yemek… Çünkü, lojistik yok orada. Altı ay boyunca şehir kapalı olduğu için Şırnak Cezaevinde bu anlamda hiçbir şekilde, lojistik anlamında, su, gıda, yemek, her türlü meselenin yasak olduğu, her türlü ihtiyacın yasaklandığı bir süreçten geçtik ve bugün konuşmamız gereken, Şırnak Cezaevinde iki çocuğun son bir haftada hayatını kaybettiği gerçekliği. Bunların neden hayatını kaybettiğini çok iyi biliyoruz.

Bakın, daha dün Sayın Başkana ilettim. Orada bir uyuz vakası var ve uyuz vakası idareye bildiriliyor fakat idare bunu görmezden geliyor ve gerekli önlemleri almıyor ve iki çocuk buna istinaden orada isyan çıkartıyorlar ve bu, basına cezaevinde sadece yangın olarak geçti. Hâlbuki orada mesele sadece basit bir yangın değildi ve bugün iki çocuğumuzu da kaybettik.

Adıyaman Cezaevinde de bugün itibarıyla uygulamalardan, insan hakları ihlallerinden, idarenin tavrından, orada yaşanan ağır ihlallerden kaynaklı bugün açlık grevi başlatılacağı bilgisi geldi. Mektuplar şu anda bizim elimizde, bugün bize ulaşmış bilgiler bunlar.

BANYODA KAMERA

Her cezaevinde, ayrım yapmıyorum, evet spesifik konular var; Ödemiş Cezaevi, Şakran Cezaevi… Alanya’da kadınların banyo yaptıkları alanlara bile yirmi dört saat kamera yerleştirdikleri gerçekliği. Onun dışında, Tekirdağ, özellikle F2, ziyaret gerçekleştirdiğimiz bir cezaevidir burası ve o gün dahi oradaki uygulamaların hangi noktada olduğu, ziyareti gerçekleştiren değerli üyeler tarafından tespit edilmiştir ki düşünün, OHAL sonrası, uygulamaların nasıl bir noktaya geldiğini, gerçekten merak ediyorum.

Önemli olan konulardan biri ve hepimizi bağlayan konulardan biri de infaz kurumlarındaki operasyonlardır. Fetullahçı terör örgütüyle mücadele adı altında, infaz kurumlarında, özellikle idari yapıda gerçekleştirilen operasyonlar oradaki insan haklarıyla ne yazık ki aynı zamana denk geliyor. Yani, oradaki kurumlardaki kişilerin bilinçli olarak ya da kasten tutuklu ve hükümlülere nasıl yönelmiş olduklarını şu anda ortaya koyamayız belki ama orada cezaevlerindeki operasyonlara da mutlaka dikkat çekmemiz gerektiğini ve bunun üzerinde durmamız gerektiğini tekrardan belirtmek gerekiyor.

"Kadın cezaevi banyosunda kamera!" haberi, 11 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 11 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kadın cezaevi banyosunda kamera! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kadın cezaevi banyosunda kamera! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:28 Metin Cihan: Maalesef, "İsrail ile ticareti kısıtlama" açıklaması gerçeği yansıtmıyor
  2. 11:23 2 milyar TL'lik borcu var: AK Parti'den CHP'ye geçen Sancaktepe Belelediyesi'nin binasına asıldı
  3. 11:19 Western filmlerinin yıldızı Clint Eastwood'dan yeni film geliyor
  4. 10:55 Fatih Altaylı: Uyuşturucu kaçakçılarına vatandaşlık satanların dediğine bak
  5. 10:50 Devlet Bahçeli: Millet nasıl karar verirse saygımız tamdır
  6. 10:45 Seçim sonrası ilk Kabine toplantısı bugün: Gündemde hangi başlıklar var?
  7. 10:39 Batırel'den tepki çeken sözler: Ankara, İstanbul ve İzmir tek bir çivi bile çakmayın
  8. 10:32 AK Parti'de değişim süreci başlıyor
  9. 10:26 Çıkan görüntüler canını sıktı: Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın'a dava açıyor
  10. 10:21 Mansur Yavaş Ankara’da 25 ilçenin 20’sinde Turgut Altınok’a fark attı
  11. 10:17 Mehmet Tezkan: Istakoz çöküşün simgesi
  12. 09:53 Murat Muratoğlu: Önümüzdeki birkaç yıl Hint fakiri kıvamında bir yaşam bizi bekliyor
  13. 09:47 Dominik Livakovic'i ayrılık kararından vazgeçiren kişi ortaya çıktı
  14. 09:44 Selçuk Bayraktar’dan Hollandalı gazeteciye Kürtçe yanıt: Burası Türkiye
  15. 09:36 Genç kadının anlattıkları ünlü komedyeni şaşırttı: Hoşlandığım çocuğun babası bana yürüdü
  16. 09:31 Carlos Sainz: Daha fazla Avustralya gibi yarışlara ihtiyacımız var
  17. 09:19 Adnan Oktar'ın iki müridi, 'onurumuz zedelendi' dedi tazminat istedi
  18. 09:15 Sosyal medya fenomeni 1 aylık bebeği güneşle beslemeye çalışarak ölümüne neden oldu
  19. 09:10 Tanju Özcan açıkladı: Afrika’dan gelen öğrencilerin otobüs biletlerine astronomik bir zam yapacağız
  20. 09:04 Uğur Dündar'dan Babalık İddialarına DNA Yanıtı
Gündem Haberleri