Kemal Kılıçdaroğlu yazdı; 'Emek mücadelesi kapsayıcı olmalı'

Kemal Kılıçdaroğlu yazdı; 'Emek mücadelesi kapsayıcı olmalı'

Kemal Kılıçdaroğlu yazdı; 'Emek mücadelesi k... Sosyal demokrasinin, bugün yeni bir dönüşüme ihtiyaç duyduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bu dönüşüm salt işçi sınıfını değil, toplumun ezilen bütün kesimlerini kapsamalıdır. Çünkü bugün emek artık çok geniş...

Sosyal demokrasinin, bugün yeni bir dönüşüme ihtiyaç duyduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bu dönüşüm salt işçi sınıfını değil, toplumun ezilen bütün kesimlerini kapsamalıdır. Çünkü bugün emek artık çok geniş bir tanımlama konusudur. Fabrika çalışanlarından bilişim emekçilerine, plaza ve AVM çalışanlarından medya çalışanlarına yani hem mavi hem de beyaz yakalıların içinde bulundukları üretim süreci bu yeni emek olgusunun içindedir. Dolayısıyla hem emek kavramı hem de ona ilişkin tanımlamalar daha kapsamlı bir içerikte ele alınmak durumundadır'' dedi.

“EMEK MÜCADELESİ KAPSAYICI OLMALI''

Bütün bu süreçlerde ortaya çıkan geniş hak kayıplarını ortadan kaldırmak için yeni bir strateji geliştirmenin, dünya sosyal demokratlarının ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bu sorumluluk aynı zamanda çok yönlü bir mücadeleyi ortaya koymayı gerektirmektedir'' dedi.  Hali hazırda yaşanan kimlik eksenli çatışmaların da aslında emek mücadelesinin yeterince kapsayıcı olmamasından kaynaklandığını savunan CHP lideri, şunları kaydetti:

“Neo-liberal politikaların Avrupa’da ve tüm dünyada emek alanını ve elde edilen kazanımları, örgütlülüğü dağıtması bugün dünyanın içinde bulunduğu siyasal ve ekonomik krizlerin nedenidir. Sosyal demokrasinin beşiği Avrupa’nın sosyal demokrat değer ve kazanımlardan uzaklaşması, bugün içinde bulunduğu krizin önemli nedenlerinden biridir. Özellikle Avrupa Birliği’nin içinde bulunduğu bu krizi aşmasının tek yolu, sosyal demokrasinin yeniden ve güçlü bir biçimde iktidara gelmesidir. Bunun yolu da kent meydanlarını dolduran milyonların sesine kulak vermesi, onların taleplerini esas alması ve katılımcılığı en geniş ve etkin biçimde yaşama geçirmesidir.''

“CHP İSLAM COĞRAFYASININ EN ÖNEMLİ SOSYAL DEMOKRAT PARTİSİ''

CHP’nin de Gezi direnişinde, fabrikalarda, merdiven altı atölyelerde, maden ocaklarında, taşeronlaştırmanın olduğu bütün iş yerlerinde ortaya çıkan talepleri dikkate aldığını ve politikalarını, çözümlerini bu çerçevede inşa ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, “CHP İslam coğrafyasının gerçek anlamda en önemli sosyal demokrat partisidir'' dedi.

Kılıçdaroğlu, Atatürk’ün ortaya koyduğu ve yaşama geçirdiği devrim pratiğini, çağın gereklerine uyarlayarak sürekli ayakta kalmayı başaran; ekonomik, siyasal, toplumsal dönüşümlere imza atan CHP’nin aynı zamanda sosyal demokrasinin temel değerlerini, demokrasinin ve insan haklarının evrensel ilkelerini sentezlediğini kaydederken, şöyle devam etti:

“KAPSAMLI BİR DÖNÜŞÜM''

“İsmet Paşa’nın çok partili yaşama geçişi demokrasinin bu topraklara yerleşmesini sağlarken, Bülent Ecevit’in hem ''ortanın solu kavramı’ hem de altı okun yanına sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini eklemesi çağdaş Türkiye’nin inşa edilmesinde büyük rol oynamıştır. 

Bugün de CHP kendisine düşen tarihsel ve toplumsal sorumluluğun farkında olarak kapsamlı bir dönüşüm için mücadele etmektedir. Özgürlük ve demokrasi devriminin gerçekleşmesi ancak arka planında güçlü bir sosyal demokrat birikim, mücadele ve gelecek tasavvuru ile mümkündür.  

Şuna inanıyoruz ve tarihin de bize öğrettiği odur ki, emek hakkını aldığında, yoksulluk ve işsizlik ortadan kaldırıldığında, güçlü bir üretim ekonomisi kurulduğunda, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlandığında, eşit yurttaşlık hukuku yaşama geçirildiğinde, laik ve çağdaş bir eğitim modeli inşa edildiğinde bu ülkenin hiçbir sorunu kalmayacaktır. 

“SOSYAL DEMOKRASİNİN İKTİDARI İÇİN MÜCADELE EDİYORUM''

CHP’nin tarihsel olarak iki sorumluluğu bulunmaktadır; ilk olarak kendini dönüştürmek, sonrasında ülkeyi dönüştürmek. Partimizin tarihine bakıldığında iç birikimin yol açtığı dönüşümlerin her zaman beraberinde ülkenin dönüşümüne de katkı sunduğu görülebilir. Partimiz devrimci niteliğinden kaynaklı olarak kendisini çağın koşullarına göre dönüştürmeyi başarmıştır. Aynı başarıyı her zaman gösterecek birikim ve deneyime sahiptir.  

Ülkemizdeki bütün baskıcı, otoriter ve diktatoryal gelişmelere rağmen kendi içinde demokratik değer ve kurumları işleten tek parti olarak biriken bu demokratik değişim enerjisini mutlak suretle ülke sathına yayacağız.

Unutulmamalıdır ki Türkiye sosyal demokrasi ile bütünleştiği ölçüde çağdaş ve medeni dünyanın bir parçası olabilir. Bu aynı zamanda içeride ve dışarıda barışı kurmanın da koşuludur. Bugün topluma ve ülkemize hakim olan karamsarlığa rağmen sosyal demokrasinin iktidarının yakın olduğunu düşünüyor, bunun için mücadele ediyor ve buna inanıyorum.''

"Kemal Kılıçdaroğlu yazdı; 'Emek mücadelesi kapsayıcı olmalı'" haberi, 14 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 14 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Kemal Kılıçdaroğlu yazdı; 'Emek mücadelesi kapsayıcı olmalı' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kemal Kılıçdaroğlu yazdı; 'Emek mücadelesi kapsayıcı olmalı' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  2. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  3. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  4. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  5. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  6. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  7. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  8. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  9. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  10. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  11. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  12. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  13. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  14. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  15. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  16. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  17. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  18. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  19. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  20. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
Politika Haberleri