Keyfi yayın yasaklarına karşı CHP'den teklif

Keyfi yayın yasaklarına karşı CHP'den teklif

Keyfi yayın yasaklarına karşı CHP'den teklif Yayın yasağıyla halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının engellendiği ifade edilen teklif, “Radyo ve televizyonların kuruluş ve yayın hizmetleri hakkındaki kanunun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının “Ancak milli...

Yayın yasağıyla halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının engellendiği ifade edilen teklif, “Radyo ve televizyonların kuruluş ve yayın hizmetleri hakkındaki kanunun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının “Ancak milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda Başbakan veya görevlendireceği bakan geçici yayın yasağı getirebilir'' şeklindeki son cümlesinin  yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor. 

Teklifte şu ifadelere yer verildi: 
Basın özgürlüğü, 1982 Anayasası’nın 28. Maddesinde düzenlenmiştir. Anayasa, basın özgürlüğünün hayata geçirilebilmesi için sadece bu özgürlüğü değil, bilim ve sanat özgürlüğü ve haberleşme özgürlüğü gibi, esaslarını düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünden alan özgürlük kategorilerini de düzenlemiş, anayasal güvence altına almıştır. Nitekim, 1982 Anayasası’nın 22. maddesi “Haberleşme Hürriyeti''ni; 25. maddesi “Düşünce ve Kanaat Hürriyeti''ni; 26. maddesi “Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti''ni; 27. maddesi “Bilim ve Sanat Hürriyeti''ni; 29. maddesi “Süreli ve Süresiz Yayın Hakkı''nı; 30. maddesi “Basın Araçlarının Korunması''nı; 31. maddesi “Kamu Tüzelkişilerinin Elindeki Basın Dışı Kitle Haberleşme Araçlarından Yararlanma Hakkı''nı; 32. maddesi ise “Düzeltme ve Cevap Hakkı''nı düzenlemektedir.

Basın Özgürlüğü sadece 1982 Anayasası’nda değil, diğer anayasalarda da yer almış, 1961 Anayasası’nda 22. madde, 1924 Anayasası’nda 77. madde basın özgürlüğü konusunu düzenlemiştir. 1921 Anayasası’nda “Basın Özgürlüğü'' nden bahsedilmemesine karşın 1876 tarihli ilk Anayasada da “Matbuat Hürriyeti'' adı altında bir hürriyetten bahsediliyordu ki bu kavram bugünkü “Basın Özgürlüğü'' nü içine almaktadır.

''BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU’

Basın özgürlüğü, kaynağını esas olarak düşünce ve bu düşünceyi yayma özgürlüğünden diğer bir deyişle ifade özgürlüğünden alır. Bu nedenle basın özgürlüğünden bahsedilebilmesi için, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünün hayata geçirilmesi ön şarttır. 

Kanun teklifimizle mevcut yasa metninden Başbakan veya görevlendireceği bakana sağlanan yayın durdurma yetkisi  çıkarılarak keyfi uygulamaların ve  kişisel takdir taleplerinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bu uygulama ülkemize yakışmamaktadır. Radyo ve televizyon yayınların bir kişinin isteğiyle durdurulması kabul edilebilir değildir ve yasalarla korunan basın özgürlüğü ilkesi ile de çelişmektedir.
 

"Keyfi yayın yasaklarına karşı CHP'den teklif" haberi, 21 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Keyfi yayın yasaklarına karşı CHP'den teklif haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Keyfi yayın yasaklarına karşı CHP'den teklif 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Politika Haberleri