Kıbrıs'ta 12 metrelik dalga alarmı!

Kıbrıs'ta 12 metrelik dalga alarmı!

Kıbrıs'ta 12 metrelik dalga alarmı! Bugün fırtına şeklinde esecek olan rüzgar ve ani sıcaklık düşüşü nedeniyle oluşacak olumsuzluklarla karşı dikkatli olunması uyarısında bulunan Kıbrıs Meteoroloji Dairesi, bugün sağanak yağış ve dağların yüksek kesimlerine...

Bugün fırtına şeklinde esecek olan rüzgar ve ani sıcaklık düşüşü nedeniyle oluşacak olumsuzluklarla karşı dikkatli olunması uyarısında bulunan Kıbrıs Meteoroloji Dairesi, bugün sağanak yağış ve dağların yüksek kesimlerine kar yağmasını bekliyor. 

OKULLAR AÇIK, DENİZ TAŞIMACILIĞI DURACAK: Kıbrıs Havadis'in haberine göre, okulların tatil edilmesi gibi bir durum söz konusu değil iken deniz taşımacılığı duracak. Hava trafiği ise fırtınanın durumuna göre anlık kararlarla yapılacak

Kıbrıs’ı bugünden itibaren dört gün boyunca fırtınalı ve yağışlı günler bekliyor. Meteoroloji fırtına ve kar uyarısı yaparken dalga boyunun sosyal medyada tartışılan gibi 12 metre değil 5-6 metre olacağı uyarısında bulundu. Meteorolojiye göre Kıbrıs bugünden itibaren oldukça soğuk, nemli ve yağışlı hava kütlesinin etkisi altına girecek. 3 gün boyunca hava sağanak yağışlı ve dağların yüksek kesimler karla karışık yağmurlu olacak.

FIRTINA BEKLENİYOR
Hava sıcaklığı 8-10 derece azalarak. En yüksek hava sıcaklığı 8-11 santigrat derece civarında olacak. Rüzgar, fırtına şeklinde saatte 65-80 kilometre (8-9 Bofor) gücünde esecek; dalga yüksekli yaklaşık 5-6 metre civarında olacak.

SOSYAL MEDYADA FIRTINA KORKUSU
Dün gün boyu bugün yaşanması muhtemel fırtına ile ilgili sosyal medyada birçok yorum yapıldı. Vatandaşlar, fırtına belirsizliğinin ve yaratacağı etkinin ne denli büyük olacağını kestirmek adına birçok görüş alışverişinde bulundu. Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cemal Saydam’ın kişisel sayfasında yayınladığı yazı ise olayın tuzu biberi oldu. 12 metre dalga olacağını yazan Saydam, Kıbrıs’ı ciddi bir doğal afet beklediğini yazdı.

OKULLAR DEVAM
Milli Eğitim Bakanlığı okulların bugün tatil edilmesiyle ilgili açıklamada bulunmadı. Havadis’in ulaştığı Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri okulların tatil edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı aksi bir durumda duyurulacağı belirtildi.

BELEDİYELER ALARMDA
Meteoroloji Dairesi ve Çevre Bakanlığı belediyeleri de uyararak her türlü doğal afete karşı hazırlıklı olmasını istedi. Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yapılan iş yavaşlatma eylemi de fırtına ve yağış uyarısı nedeniyle askıya alındı.

OKTAY UYARDI
Meteoroloji Dairesi Müdürü Fehmi Oktay, Havadis’e yaptığı açıklamada dalga boyu olarak daha önceden 5 metreyi gördüklerini belirterek bugün için de ayni tahminin olduğunu söyledi. Özellikle demirli bulunan yatların sahiplerini uyaran Oktay, tedbirlerini almasını istedi.

DENİZ TAŞIMACILIĞI DURACAK
Akdeniz’de fırtına beklentisi nedeniyle Türkiye’nin Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında yapılan feribot seferleri iptal edildi.
Taşucu Liman Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre, bu gece denizde beklenen fırtına nedeniyle seferler yapılmayacak. Hava koşularının ulaşıma elverişli hale gelmesi halinde seferlerin yarın öğleden sonra başlaması planlanıyor.
Liman Başkanlığı ayrıca olumsuz hava koşulları ve fırtına beklentisi nedeniyle balıkçıları da tedbirli olmaları konusunda uyardı.
Meteoroloji Dairesi Müdürü Fehmi Oktay yaptığı açıklamada liman yetkililerinin 6 bofor üstü rüzgarlarda seyirlerin iptal edildiğini belirterek bugün beklenen rüzgar hızının 8-9 bofor olduğunu söyledi. Oktay, hava taşımacılığı için ise anlık rüzgarın durumuna göre uçuşların yapılabileceğini belirtti.

KAR BEKLENİYOR
Meteoroloji’nin açıklamasına göre bugün yüksek yerlere yağmurla karışık kar yağmasının beklendiği açıklandı. Yarın ise parçalı bulutlu bir ara yer yer kısa süreli yağmurlu ve yüksek kesimler karla karışık yağmurlu olarak öngörüldü.

METEOROLOJİNİN AÇIKLAMASI
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına bağlı Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü, “sosyal medya üzerinde ülkede bugün yaşanacağı iddia edilen hava durumu ile ilgili yapılan yorumlar üzerine, kamuoyunun doğru bilgilenmesi amacıyla'' açıklama yaptı.

Açıklamaya göre, bölge, dün akşam saatlerinden itibaren Doğu Avrupa ve Kara Deniz üzerinden gelen oldukça soğuk, nemli ve yağışlı hava kütlesinin etkisi altına girecek.
Hava bugün, çok bulutlu, yağışlar sağanak yağmur ve dağların yüksek kesimleri karla karışık yağmurlu; 12 Aralık Perşembe parçalı bulutlu bir ara yer yer kısa süreli yağmurlu ve yüksek kesimler karla karışık yağmurlu; 13 Aralık Cuma parçalı çok bulutlu, sağanak yağışlı yüksek tepeler karla karışık yağmurlu; 14 Aralık Cumartesi parçalı bulutlu yer yer kısa süreli sağanak yağmurlu geçecek. Yağışlı hava kütlesi daha sonra Doğu’ya kayarak yurdu terk edecek.

Rüzgar, Kuzey ve Batı yönlerden (Poyraz ve günbatısından) önceleri çok kuvvetli yarından itibaren 3 gün fırtına şeklinde 8-9 Bofor gücünde (65 – 80 km/saat) esecek. Yaklaşık dalga yüksekliği 5-6 metre civarında olacak.
Aralık ayı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin aylık ortalama en yüksek hava sıcaklığının 17 °C olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bugünden itibaren hava sıcaklığının 8 – 10 °C azalarak iç kesimlerde ve sahillerde en yüksek hava sıcaklığı 8 – 11 santigrat civarında olacak.
Fırtına şeklinde esecek olan rüzgâr ve ani sıcaklık düşüşü nedeniyle oluşacak olumsuzluklarla karşı ilgililerin tedbirli olması istendi.

SAYDAM'DAN UYARI
Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cemal Saydam’ın kişisel sayfasında yayınladığı uyarılara göre KKTC’yi bugün çok kötü bir hava bekliyor. Profesör Saydam “15 senelik denizcilik hayatımda böyle şey görmedim KKTC’de rüzgar alarmı verilmeli. Sahil kesimini 10-12 metrelik dalgalar vuracak'' uyarısını yaptı.

İşte Prof. Dr. Cemal Saydam’ın o uyarıları:
“…Bunlar yine iyi haberler ya KKTC. Girne’de tekneniz varsa kıyıya vuracak 6-7-8 hatta 10-12 metrelik dalgalara hazır olun. KKTC’de kuzey sahil kesiminde oteli serası yerleşkesi malı canı olanlara çok ciddiden de öte uyarı. Rüzgar Çarşamba günü tüm gün 60-70 km hızla POYRAZ’dan yani kuzeyden esecek. Girne Taşucu seferlerini unutun ama sahil kesimini vuracak olan 10-12 metrelik dalgalara dikkat edin. Malınızı şimdiden çok ama çok içerilere taşıyın. Bunlar şaka gibi laflar ama ben 15 senelik denizcilik hayatımda böylesi bir durum yaşamadım. KKTC’de rüzgar alarmı verilmeli. Okullar falan da kesin tatil edilmeli çocuklar kesinlikle dışarı çıkarılmamalı. Dışarıda işi olanlar da onları şimdiden tamamlamalı. Rüzgar birde etkili yağışla gelecek. Salı akşam başlayacak yağış örneğin Ercan havalimanında çarşamba akşamına kadar 50 kg ulaşacak. Çöl tozu da cabası bu da bekleneni çok daha ileri noktalara taşır. Malını canını eşini dostunu ailesini seven bu uyarıyı özellikle güney sahil kesimine ve de KKTC’ye ulaştırsın. Yazık olacak Girne limanındaki o güzelim teknelere. Vakit varken ne de yapılır bilmem ama hemen Taşucu’na kaçın mesela, Hem de bugün. Salı akşamından sonra Çarşamba Perşembe de güney taraflara pek gitmeyin seyahat etmeyin. Güneydoğu Anadolu’da çok yoğun toz beklenmekte. Demek uçak seferleri iptal olur. Dere yatakları taşar. Zamanında tedbir almayan beldelerde can kaybı yaşanır. Aman dikkat batıyı bırakın güney ve güney doğuda ve de KKTC’de kötü şeylere hazırlıklı olun. Şimdiden tedbir alın sonra üzülmeyin.''

"Kıbrıs'ta 12 metrelik dalga alarmı!" haberi, 12 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 12 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kıbrıs'ta 12 metrelik dalga alarmı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kıbrıs'ta 12 metrelik dalga alarmı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:42 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Emeklilerle ilgili birtakım hazırlıklar var
  2. 10:37 Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 3,5 ayda 94 milyon TL ceza
  3. 10:31 AK Partili Yenişehirlioğlu'ndan 'Rolex' açıklaması: Helal yoldan edindim
  4. 10:22 Türkiye yazarı Necmettin Batırel: Döviz can çekişiyor, TL destan yazıyor
  5. 10:14 Algı testi: Resimdeki S harfini 6 saniyede tespit edin
  6. 09:58 Sarıyer'de TEM Otoyolu'nu kilitleyen kaza: 4 kişi yaralandı
  7. 09:52 Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu neden göndermedi: İşte yanıtı
  8. 09:45 Erdoğan imzaladı: O isimler gece yarısı görevden alındı
  9. 09:41 Metin Akpınar'ın kızı "Annem Ümit Besen yüzünden hapse girdi" dedi, cevap gecikmedi
  10. 09:34 Ali Yerlikaya duyurdu: 'Odacılar' suç örgütü çökertildi: 34 kişi yakalandı
  11. 09:28 2024 Çin GP: Yılın ilk sprint yarışını Max Verstappen kazandı
  12. 09:25 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, bugün Türkiye'ye geliyor
  13. 09:18 Soldaki AK Parti'li İlçe Belediye Başkanı Sağdaki Almanya Başbakanı
  14. 09:15 Resmi Gazete'de yayımlandı: Prof. Dr. Ömer Çınar AYM üyesi seçildi
  15. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
  16. 08:53 Fiyat yarı yarıya düştü: Yeni Tesla Model Y Türkiye'de satışta
  17. 08:46 İzzet Yıldızhan, 23 yıllık eşiyle ilk kez ortaya çıktı
  18. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  19. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
  20. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
Gündem Haberleri