Kılıçdaroğlu: Sistem değil, rejim değişikliği

Kılıçdaroğlu: Sistem değil, rejim değişikliği

Kılıçdaroğlu: Sistem değil, rejim değişikliği CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemini gündeme getiren anayasa değişikliği için ''rejim değişikliği’ derken “Sistem değil, rejim değişikliği düşünülüyor. İleride çok daha ciddi sorunlar açar'' diye...

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemini gündeme getiren anayasa değişikliği için ''rejim değişikliği’ derken “Sistem değil, rejim değişikliği düşünülüyor. İleride çok daha ciddi sorunlar açar'' diye konuştu.

Bahçeli, 11 Ekim’de partisinin grup toplantısında ''fiili durumu hukuki hale getirme’ çağrısı yapmış; ''başkanlık sistemi’ne sevdasını her fırsatta yineleyen Yıldırım, son olarak Bahçeli’nin “Eğer Meclis’te evet dersek, milletin huzurunda da evet deriz'' açıklamasına “Açıklamalar yapıcı ve umut vericidir. Sayın Bahçeli’nin lafı üstüne laf söylemek bize yakışmaz. Ne diyorsa odur'' sözleriyle ''koşulsuz destek’ sunmuştu.

İki liderin bir araya geldiği ikinci görüşme Çankaya Köşkü’nde iki gün önce gerçekleşmiş, Bahçeli görüşmenin ardından“Başbakanın anayasayla ilgili düşüncesi makul. Olumlu geçen görüşme güzel gelişmelere vesile olacak'' açıklamasını yapmıştı.

Yıldırım, ise görüşmenin ardından “MHP’yle beraber anayasa değişikliğini yapacağız ve başkanlık sistemini hayata geçireceğiz'' demiş, bunun üzerine Bahçeli ''başkanlık sistemi’ne''Evet’ demediklerini söyleyip eklemişti: “Önce teklifi görmemiz gerekiyor. Meclis’te ''Evet’dersek, seçimde de ''Evet’ deriz.''

REJİM DEĞİŞİKLİĞİ

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin Anayasa Çalıştayı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhuriyet’ten Erdem Gül’ün aktardığına göre Kılıçdaroğlu,''başkanlık sistemi’ni getirmesi planlanan anayasa değişikliği için“Sistem değil, rejim değişikliği düşünülüyor. İleride çok daha ciddi sorunlar açar'' değerlendirmesinde bulundu.

MHP KOCAMAN BİR SORU İŞARETİ

CHP lideri şöyle devam etti: “Bir kişinin arzusu üzerine anayasa, bir kişinin arzusu üzerine yasalar, hukuk, yargı, onun arzusuna göre düzenlenirse, yarın bir başkası çıkıp da bu yetkiyi verdiniz, yetkiyi az gördü, altı ay sonra dedi ki''Bunu da kabul etmiyorum, fiili durum vardır, buna uyacaksınız’dedi. Ne yapacağız? Toplumda çok ciddi, derin yaralar açar, bunun farkında olması lazım ülkeyi yönetenlerin. Anayasayı değiştirmek için 367 oya ihtiyacımız var. Anayasayı değiştirmek için. Referanduma gitmek için 330 oya ihtiyacımız var. Rejimi değiştirmek için +1 olabilir. Bunlar ahlaki mi?''

MHP’yi ''Kocaman bir soru işareti’ sözleriyle eleştiren Kılıçdaroğlu, Bahçeli’yi “Türkiye’nin bekasını sadece ben değil, herhalde Bahçeli de düşünüyordur. Bahçeli’nin geçmişte başkanlık modeline karşı sert eleştirileri vardı. O eleştirilerin bugün de geçerli olduğuna inanıyorum. Ne değişti Türkiye’de?'' sözleriyle eleştirdi.

''Başkanlık sistemi’ne karşı olduklarını ve güçlendirilmiş bir parlamenter sistemi savunduklarını bir kez daha vurgulayan CHP lideri, “Ama eleştireceğimiz yönü belirlemek için anlaştıkları metni görmemiz lazım. Kullanacağımız dil ve argüman bakımından'' dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Erdoğan, başbakanken başkanlık sistemine karşıydı. Başkanlık sistemine karşı olduğu açıklamaları da var. Sonra başkanlık sistemini savunuyor, neden? Bir gece kalktık, ''Bunu tamamen değiştireceğiz’ diyoruz, Neden? Birisinin çıkıp bana makul bir şey söylemesi gerekiyor. ''Biz şu gerekçeyle, uyandık ve değiştirdik.’ Parlamentoda tek başına her istediği yasayı çıkarabilecek güce sahip olan bir iktidar, erken seçim istiyorsa ''Ben Türkiye’yi yönetemiyorum’ mesajıdır bu. Yönetemiyor. 550 vekil çıkarsa ne olacak, yine yönetemeyecek. Çünkü parlamentodaki AKP grubu, bir kişiye endekslenmiş durumda, irade yok orada. Sorun orada. İktidarın iradesi olmadığı için, irade başkasına temsil edildiği için yönetme gücünü kullanamıyor, yönetemiyor. Liyakati yok devletin. Sorgulaması yok. Bir kişinin önerdiği her şey tartışmasız doğru kabul ediliyor ve peşinden gidiliyor. İster 1 kişi olsun, ister 550 kişi olsun ülke yönetilemez, yönetilemiyor zaten.''

MECLİS ARİTMETİĞİ

Parlamentoda oy kullanma yeterliliğine sahip 316 milletvekili bulunan AKP’nin, olası bir anayasa değişikliğini tek başına referanduma taşıyabilmesi için gereken 330 rakamına ulaşabilmekte en az 14 sandalyeye daha ihtiyacı bulunuyor.

MHP’nin Meclis’te 40 sandalyesi mevcut.

"Kılıçdaroğlu: Sistem değil, rejim değişikliği" haberi, 13 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 13 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Kılıçdaroğlu: Sistem değil, rejim değişikliği haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kılıçdaroğlu: Sistem değil, rejim değişikliği 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Politika Haberleri