'Kölelik Yasası' Meclis'ten geçti

'Kölelik Yasası' Meclis'ten geçti

'Kölelik Yasası' Meclis'ten geçti Köle işçilik olarak kabul edilen yasa Meclis'te apar topar kabul edildi. Vatandaş Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında yaşanan kavgayı izlerken ve sarı sendikalar Mehter ve tekbirlerle 1 Mayıs kutlarken...

Köle işçilik olarak kabul edilen yasa Meclis'te apar topar kabul edildi. Vatandaş Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında yaşanan kavgayı izlerken ve sarı sendikalar Mehter ve tekbirlerle 1 Mayıs kutlarken AKP hükümeti köle işçilik tasarısını gece yarısı Meclis'ten geçirdi.

Köle işçi ticaretinin önü açıldı, 7 milyona yakın çalışanın emeklilik, kıdem, izin ve dava hakkı tehlikeye girdi.

ABDULLAH GÜL İMZALAMAMIŞTI

Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen kölelik düzenlemesi onaylanması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderildi. Erdoğan tasarıyı aynen kabul edip onaylarsa işçilerin yıllarca verdiği mücadeleler sonucunda elde ettiği tüm haklar yok olacak. İşverene gün doğacak. Aynı yasa 2009 yılında da Meclis'ten geçirilip dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e onaya sunulmuş, ancak Gül, “İşçilerin emeğinin istismarına ve insan onuruna yakışmayan durumların doğmasına, çalışma barışının bozulmasına neden olabileceği'' gerekçesiyle yasayı veto etmişti.

Meclis'ten geçen düzenlemeyle özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma yasal hale geliyor. Buna göre, işverenler işlerinin olağanüstü arttığı gerekçesiyle işçi tüccarlarından işçi kiralayabilecekler.

KOBİ'LERE KÖLE İŞÇİ SINIRSIZ

Kiralanan işçi önce 4 aya kadar çalışacak. İhtiyaç devam ederse 4 ay daha uzatma yapılacak. Kiralık işçi sayısı, işyerindeki işçi sayısının 4'te 1'i kadar olacak. Ancak 10 işçiye kadar olan işyerlerinde 5 kiralık işçi çalıştırılabilecek. Dolayısıyla 5 ve altında işçisi olan işveren isterse tüm işlerini kiralık işçilere gördürebilecek.

ÜCRETLİ İZİN KULLANAMAYACAK

Köle işçilik onaylanırsa halen kadrolu çalışan 14 milyon işçiden yarıya yakınının köle işçi statüsüne kaydırılacağı hesaplanıyor. İşçi tüccarlarının bulacağı geçici işlerde çalışabilecek köle işçiler, prim günlerini dolduramayacağı için emekli olamayacak, kıdem tazminatı hakkını elde edemeyecek, sağlık primlerini kendisi yatırmak zorunda kalacak, işe dönüş davası açamayacak, işten atılma tazminatı alamayacak, yıllık ve haftalık ücretli izin kullanamayacak.

''Gelin yatırım yapın' denilecek

İşçi sendikalarının güçlü itirazıyla karşılaşmadığı için Meclis'ten kolaylıkla geçen düzenleme Türkiye'yi “köle işçi ticareti yapılan ülke'' statüsüne düşürecek.

AKP, modern ülkelerde olmayan bu yasayı yurtdışında tanıtıp yabancı yatırımcılara, “Ülkemizde köle işçilik şartlarını oluşturduk, gelin yatırım yapın'' çağrısında bulunacak. Tasarıya son anda eklenen önergeyle köle işçilere, işçi tüccarının ödemediği maaşı, kiralayan patrondan isteme hakkı getirildi.

"'Kölelik Yasası' Meclis'ten geçti" haberi, 07 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 07 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'Kölelik Yasası' Meclis'ten geçti haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Kölelik Yasası' Meclis'ten geçti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  2. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  3. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  4. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  5. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  6. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  7. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  8. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  9. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  10. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
  11. 17:03 CHP'den Beştepe'ye: Özgür Özel'den Randevu Talebi
  12. 16:59 Fenerbahçe'de eski yönetici Şekip Mosturoğlu aday oldu!
  13. 16:57 Çernihiv'e Yapılan Hava Saldırısında Ölü Sayısı 18'e Yükseldi
  14. 16:53 AB Liderler Zirvesi: Yatırım ve Rekabet Gücü Gündemde
  15. 16:46 Temmuz Ayında Asgari Ücrete Zam Yapılmayacak
  16. 16:40 İbrahim Tatlıses'ten şok sözler; ‘Yok öyle beleşten bir hayat’
  17. 16:32 Uğur Dündar'dan babalık davasıyla ilgili şok sözler!
  18. 16:21 Nafaka Kriz Ahu Yağtu'ya Eski Eşi Cem Yılmaz'dan Sert Uyarı Geldi!
  19. 16:13 Sivasspor, Fenerbahçe maçı için hazırlandı!
  20. 16:04 Japonya'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde 11 kişi yaralandı
Gündem Haberleri