Kolombiyalılar FARC ile barışa 'Hayır' dedi

Kolombiyalılar FARC ile barışa 'Hayır' dedi

Kolombiyalılar FARC ile barışa 'Hayır' dedi Kolombiya hükümeti ile gerilla örgütü FARC arasında imzalanan barış anlaşmasının referandumda kıl payı farkla ret edilmesi sürpriz oldu. Seçim kurulunun açıkladığı resmi rakamlara göre Kolombiyalıların yüzde 50,21'i anlaşma...

Kolombiya hükümeti ile gerilla örgütü FARC arasında imzalanan barış anlaşmasının referandumda kıl payı farkla ret edilmesi sürpriz oldu. Seçim kurulunun açıkladığı resmi rakamlara göre Kolombiyalıların yüzde 50,21'i anlaşma aleyhinde oy kullanırken, FARC'ın Kolombiya'nın siyasi hayatında söz sahibi olmasını da öngören barış anlaşmasına ''evet' oyu verenlerin oranı yüzde 49,78'de kaldı. Oylamadan önce yapılan anketler barış anlaşmasının kabul edileceğini göstermekteydi. Halkın seçim ve oylamalarda sandığa gitme alışkanlığı olmadığı Kolombiya'daki referanduma katılma oranı yüzde 37,43 olarak açıklandı. Karayipler'i etkisi altına alan ''Matthew' kasırgasının yol açtığı şiddetli fırtına ve yoğun yağışların da katılma oranının düşük kalmasında rol oynadığı belirtiliyor.

Anlaşma karşıtları başkent Bogota'da sevinç gösterileri düzenlerken, barış anlaşmasının kabul edilmesinden yana olanlar göz yaşlarına boğuldu. Oylama sonucu aynı zamanda, 50 yıldır devam eden iç savaşın Kolombiyalıları nasıl böldüğünün de göstergesi oldu.

Halkın tercihinde bölgelere göre önemli farklar oldu. Başkent Bogota ve ülkenin ekonomik merkezi sayılan Medellin'de çoğunluk barış anlaşmasına karşı çıkarken, Karayip ve Pasifik sahillerinde yaşayan Kolombiyalılar anlaşma lehinde oy kullandı.

İç savaşın kanlı bilançosu

Dört yıl süren görüşmelerin ardından geçen pazartesi günü imzalanan hükümet ile gerilla örgütü arasındaki barış anlaşmasının referandumla ret edilmesinden sonra barış sürecinin nasıl devam edeceği kestirilemiyor. On yıllardır devam eden hükümet ile FARC arasındaki çatışmalarda en az 220 bin kişi ölmüş, milyonlarca Kolombiyalı da yaşadığı bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos sonucun açıklanmasından sonra ''umudunu kesmeyeceğini ve görev süresi dolana kadar barış mücadelesini sürdüreceğini' söyledi. Santos FARC temsilcileriyle görüşmek üzere Küba'ya yeniden heyet göndereceğini ve barış anlaşmasına karşı çıkanlarla görüşmeye de hazır olduğunu belirtti.

FARC: Silaha sarılmayacağız

Gerilla örgütü FARC da referandum sonucunu hayal kırıklığıyla karşıladı. ''Timoşenko' lakaplı FARC lideri Rodrigo Londono, şimdilik silahlı mücadeleyi yeniden başlatmak niyetinde olmadıklarını belirtti ve ''bundan böyle de barışa hazır olduklarını ve ülkenin geleceğinin inşasında silahlar yerine argümanlarını konuşturacaklarını', söyledi.

Halkın ret ettiği barış anlaşmasının Kolombiya Kongresi'nin oyuna sunulmasının gerginliğe yol açmasından endişe ediliyor. Halkoylamasının kendisi için bağlayıcı olduğunu söyleyen Devlet Başkanı Juan Manuel Santos barış arayışını görevinin en önemli konusu ilan etmiş ve bu uğurda yoğun mücadele vermişti. Barış anlaşmasında toprak reformu, FARC'ın seçimlere katılabilmesi, önümüzdeki iki seçim döneminde gerilla örgütüne 10 milletvekilliği verilmesi ve en ağır suçların bile azami 8 yıl hapisle cezalandırılması öngörülmekteydi. Anlaşma karşıtları öncelikle ceza indirimini eleştirmekteydi. Barış anlaşmasının ret edilmesi için kampanya yapan eski devlet başkanı Alvaro Uribe referandum sonucuyla ilgili olarak ılımlı ifadeler kullandı ve partisinin ''milli barış ittifakını' desteklemeye hazır olduğunu söyledi.

(Deutsche Welle)

"Kolombiyalılar FARC ile barışa 'Hayır' dedi" haberi, 03 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 03 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Kolombiyalılar FARC ile barışa 'Hayır' dedi haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kolombiyalılar FARC ile barışa 'Hayır' dedi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Dünya Haberleri