"Laiklik sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyayı isteyenlerin hülyasıdır"

"Laiklik sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyayı i... İlerici Kadınlar Derneği GYK üyesi Hande Durna, Gazete Manifesto'da "Hangi Laiklik" başlığı ile kaleme aldığı köşe yazısında, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın "yeni anayasada laiklik olmamalıdır" açıklamasına cevap verdi....

İlerici Kadınlar Derneği GYK üyesi Hande Durna, Gazete Manifesto'da "Hangi Laiklik" başlığı ile kaleme aldığı köşe yazısında, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın "yeni anayasada laiklik olmamalıdır" açıklamasına cevap verdi. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın "özgürlükçü laiklik" tanımlamasına da değinen Durna,yazısında şu ifadelere yer verdi;

"Üniversitelerde türban tartışmasının yine gündemde olduğu bir dönemdi. Ülkü Ocakları’nın bir afişinde geçiyordu: “Ne kamusal alanı ulan, Allah her yerde!'' O zamanlar bolca tartışılan kamusal-özel alan gündeminden bağımsız olarak bu yaklaşımın bugün mantıki sonuçlarına doğru ulaştığını görmek zor değildir.

Laiklik tartışmasında biraz daha geriye gidelim. Cumhuriyet’in ilanı ile beraber laiklik ilkesi ve bununla uyumlu adımların atıldığı yıllar tartışılabilir, eleştirilebilir. Hilafetten büyük bir kopuşla gerçekleşen Cumhuriyet’in ilanının toplumsal alandaki kazanımlarının oldukça sınırlı ve biçimsel kaldığı söylenebilir. Ama Cumhuriyet tarihi boyunca en büyük kırılmanın çok partili hayata geçiş ile beraber CHP eliyle gerçekleştirildiği hatırlanmalıdır. 1947 yılında CHP Kurultayı’nda partinin laiklik tanımı gözden geçirilmiş, bu kapsamda imam hatip okullarının açılması, üniversitelerde ilahiyat fakültesi kurulması, ilkokullarda seçmeli din dersinin müfredata sokulması, türbelerin yeniden açılması vb. adımlar gündeme gelmiştir. Bu durumun elbette toplumsal alanda ilerici kazanımların karşılığının çok sınırlı olması ve bu gerçeğin hesaba katılması sonucu ortaya çıkan çok partili hayatın “oy'' kaygısı ile doğrudan ilgisi vardır. Ama bu geri adımlar, CHP’nin önünü açmamış; 1950’ler Demokrat Partili yıllar olmuştu. Sözkonusu trajedinin CHP tarihi ile özdeşleştiğini de bir parantez açarak ifade etmek de fayda var. Türkiye’de solun ve en genel anlamıyla ilerici hareketlerin toplumsal tabanında CHP’ye yönelik ilerici beklentiler her daim suya düşmüştür. Bu süreç, CHP’nin gericilikten beslenen toplumsal kesimlerden bir beklenti ile siyasi çizgisini belirlemesi ve bu partinin beklentilerinin de suya düşmesi ile paralel gerçekleşmesi, tarihin bir cilvesidir.

Laiklik tartışması açısından bir diğer önemli nokta da, konunun bir kemalizm eleştirisi olarak ele alınmasıdır. Bu tartışmanın içinde Cumhuriyet’in ulusal politikası nedeniyle Kürtlerin yaşadığı sıkıntılardan hareketle eleştirel konum alanlardan tutun da liberal veya demokrat kesimlerin her boydan ve soydan türevi yer almaktadır. Bütün bu kesimlerin birbirini etkilediği, hepsinin toptan sol hareketleri değişik şekillerde etkilediği de bir kenara not edilmelidir. Burada doğru bir mercekle bakılması gereken nokta ise, 1923 yılında Türkiye’de ilan edilen Cumhuriyet’in eksikli veya yanlış olduğu politikalardan hareketle, ilericiliğin kimliğine yazılmış pek çok ilkenin, laiklik tartışmasında olduğu gibi, “kemalist rejimin dayatması'' toptancı yaklaşımı ile değersizleştirilmeye çalışılmasıdır. 80’li yıllarda liberal rüzgarların ülkemizde ve dünyada esmeye başladığı dönemde islamcı hareketlerin de “özgürlükçülük'' şemsiyesi altına toplanmaya çalışıldığı, bu tartışmaların bir uzantısı olarak türbanın “kadınların özgürlük mücadelesi'' eksenine yerleştirildiği, gericiliğin buralardan meşruiyet kazandığı hatırlanmalıdır. Sonuç ise apaçık ortadadır. Özgürlükçülük taşları ile döşenen bu yol, bugün ülkeyi “Ne laikliği ulan!'' noktasına taşımıştır.  Bu hafıza tazeleme, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın sözleri üzerine başlayan tartışmaya “özgürlükçü laiklik'' tanımlaması ile katılan HDP Eş Genel Başkanı Fiğen Yüksekdağ’ın, seçim döneminde HDP’nin seçim vaatlerine de yakıştırılan bu kavramın, öncüllerini anlamamıza sanırım yardımcı olmuştur.

Bugün yürüyen tartışma adlı adınca ilericilik ve gericilik arasındadır. Bu tartışmaya amayla, fakatla, içeriğini boşaltmaya neden olacak yan kavramlarla yaklaşmak ilericilik mücadelesine zarar vermekten başka bir sonuç doğurmayacaktır. Türkiye’de sosyalist hareket kendini ilericilik mücadelesine göre kurmalıdır. Ama öyle sadece bugünün dar perspektifinden bakarak değil, her daim tutarlı bir bakış açısı ile hareket etmek bir zorunluluktur. Laiklik de özgürlük de eşitlik kadar bugün sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyayı amasız fakatsız isteyenlerin hülyasıdır. Bu kavramların birbirine çelme takmak için değil, birbirlerine güç vermeleri için yerli yerine oturtulması zorunludur. Bu nedenle laiklik ama hangi laiklik, ne kadar laiklik, hangi sırada laiklik tartışması reddedilmeli, aydınlık yarınlar için ikirciksiz bir mücadele yürütülmelidir."

""Laiklik sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyayı isteyenlerin hülyasıdır"" haberi, 27 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 27 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan "Laiklik sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyayı isteyenlerin hülyasıdır" haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. "Laiklik sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyayı isteyenlerin hülyasıdır" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Gündem Haberleri