LYS'de köklü değişiklik

LYS'de köklü değişiklik

LYS'de köklü değişiklik ÖSYM LYS açık uçlu soru sistemini resmi İnternet sitesi üzerinden duyurdu. 2017 ÖSYS sınavı için bir dizi yenilikler getirdiğini resmi İnternet sitesi üzerinden duyuran ÖSYM, bu yeniliklerin arasına uzun zamandır konuşulan...

ÖSYM LYS açık uçlu soru sistemini resmi İnternet sitesi üzerinden duyurdu. 2017 ÖSYS sınavı için bir dizi yenilikler getirdiğini resmi İnternet sitesi üzerinden duyuran ÖSYM, bu yeniliklerin arasına uzun zamandır konuşulan LYS'de açık uçlu soru sistemini de yerleştirdi. Daha çok kısa cevaplı soruları içerecek olan açık uçlu soru sistemi, öğrencilerin bu tarz soru örneklerini araştırmasına neden oldu.

ÖSYM tarafından 2017 ÖSYS kılavuzu yayımlandı. Buna göre, LYS-1 Matematiktestinde 3 soru, LYS-2'de Fizik, Kimya, Biyoloji testlerinin her birinde 1'er soru, LYS-3'te Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2 soru, Coğrafya-1 testinde 1 soru, LYS-4'te Tarih testi ve Coğrafya-2 testinin her birinde 1'er soru, Felsefe grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru "kısa cevaplı" olacak. Yabancı Dil testinde (LYS-5) ise 3 soru, "kısa cevaplı" sorulardan oluşacak. Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak. Öğretmenlik programlarının tamamı ve İlahiyat programı, LYS ile öğrenci alacak.

ÖSYM yetkililerinden alınan bilgiye göre, başvuruları 4 Ocak’ta başlayacak ve 18 Ocak'ta sona erecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve haziranda yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavı’yla (LYS) ilgili önemli kararlar alındı. 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu'nu yayımlayan ÖSYM, 2017 ÖSYS değişikliklerini de sitede duyurdu.

2017 ÖSYS'DE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

- Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından ön lisans programlarına sınavsız geçişle yerleştirme işlemi kaldırıldığından mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar, ön lisans programlarına ek puanları ile yerleştirilecek. 

- Adaylar, saat 10.00’da başlayan sınavlarda saat 09.45’ten sonra; saat 14.30’da başlayan sınavlarda saat 14.15’ten sonra sınav binalarına alınmayacak.

- LYS'lerde kısa cevaplı sorular yer alacak.

- LYS-1’de (Matematik Sınavı) Matematik Testi yer alacak.

- Açıköğretim önlisans/lisans programlarına da puan türü konulmuş olup puan türü programın örgün programdaki puan türü ile aynı.

- Öğretmenlik programlarında baraj puan 240 bin olarak belirlendi.

- Öğretmenlik programlarının tamamı ve İlahiyat programı LYS ile öğrenci alacak.      

'KISA CEVAPLI SORU'NUN TANIMLAMASI YAPILDI 

2017 ÖSYS kılavuzunda yenilikler hakkında bilgiler veren ÖSYM, LYS sınavında uygulanacak olan kısa cevaplı soru yönteminin tanımlamasını gerçekleştirdi. Buna göre kısa cevaplı soru; cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kâğıdına yazılan ve/veya kodlanan soruları kapsayacak. İşte ÖSYM'nin kılavuzdaki ifadesinin tamamı;

"Adayların sınav salonundan çıkmalarının yasak olduğu süreler her LYS için ayrı ayrı aşağıda verilmiştir. Bu süreler dışında sınavını tamamlayan adaylar soru kitapçığı ve cevap kâğıdını salon görevlilerine eksiksiz teslim ederek sınav salonundan ayrılabilecektir. Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun ayrılan bir aday tekrar sınav salonuna alınmayacaktır. LYS’lerde sınav yapılacak alanlar aşağıda
açıklanmıştır. LYS’ler de kısa cevaplı sorular da yer alacaktır.

Kısa cevaplı sorular; cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kâğıdına yazılan ve/veya kodlanan sorulardır"

KILAVUZDA DETAYLARA YER VERİLDİ

LYS sınavında yapılan değişiklikler, ÖSYM'nin 2017 ÖSYS kılavuzuna da yansıdı. Adayların 2017 LYS sınavında cevap kağıdını nasıl kullanabileceği konusunu detaylandıran ÖSYM, kodlamanın cevap kağıdının arka yüzüne yapılabilmesinin mümkün olacağını belirtti. İşte o açıklamanın detayları;

"LYS’ler de kısa cevaplı sorular da yer alacaktır. Kısa cevaplı sorular da adaylar sorunun cevabını cevap kâğıdının ilgili alanında yazacak ve kodlayacaklardır. Bu soruların optik cevap alanları cevap kâğıtlarının arkayüzünde de yer alabilecektir. Kısa cevaplı sorularda cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optikokuyucu tarafından okunacaktır. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış kodlanan cevaplar işleme alınmayacaktır."

HER BÖLÜMDE BELİRLİ SAYIDA KISA CEVAPLI SORU OLACAK

Matematik Testinde 3 soru, kısa cevaplı soru olacak. Adaylar sorunun cevabı olan rakamı cevap kâğıdının ilgili alanında yazacak ve kodlayacak. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacak. İşte diğer bölümlerde yer alacak soru sayıları;

Fizik, Kimya, Biyoloji Testinin her birinde 1’er soru, 
Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 2 soru, Coğrafya-1 Testinde 1 soru,
Tarih Testi ve Coğrafya-2 Testinin her birinde 1’er soru, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru,
Yabancı Dil Testinde 3 soru, kısa cevaplı soru kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacaktır.

"LYS'de köklü değişiklik" haberi, 03 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 03 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan LYS'de köklü değişiklik haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. LYS'de köklü değişiklik 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  2. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  3. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  4. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  5. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  6. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  7. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  8. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  9. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  10. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  11. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  12. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  13. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  14. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  15. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  16. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  17. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  18. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  19. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  20. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
Eğitim Haberleri