Mahçupyan'dan AYM'ye övgü, akademisyenlerin tutuklanmasına tepki

Mahçupyan'dan AYM'ye övgü, akademisyenlerin tutuklanmasına tepki

Mahçupyan'dan AYM'ye övgü, akademisyenlerin ... Başbakan Davutoğlu'na yakın kadronun çıkardığı yeni gazete KARAR'da yazan Etyen Mahçupyan, bugünkü yazısında Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül kararını övdü, 3 akademisyenin tutuklanmasını ise eleştirdi. Tayyip...

Başbakan Davutoğlu'na yakın kadronun çıkardığı yeni gazete KARAR'da yazan Etyen Mahçupyan, bugünkü yazısında Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül kararını övdü, 3 akademisyenin tutuklanmasını ise eleştirdi.

 Tayyip Erdoğan'ın ve AKP içinde Erdoğan'a yakın isimlerin yerden yere vurduğu AYM'nin kararına Davutoğlu'na yakın isimlerden gelen destek, karara yönelik eleştirinin siyasi amaçı bir eleştiri olduğunu ve kaynağının Saray olduğunu bir kez daha gösterdi.

İşte Mahçupyan'ın o yazısı:

Anayasa Mahkemesi vicdanı hatırlattı

Hukuken haklı sayılmanın siyaseten haklı olmak açısından yeterli olmayabileceği , çünkü ''hakkaniyetli’ gözükmeyebileceğini tartışırken Anayasa Mahkemesi’nin Dündar ve Gül karar gerekçesi geldi.

Mahkeme’ye yönelik üç itiraz vardı. Başvuru yolları tüketilmeden konuyu gündeme alması, suçlamanın vahametini göz ardı ederek tahliye kararı vermesi ve meseleyi basın özgürlüğü ile ilişkilendirerek içerik değerlendirmesi yapması. Gerekçe tam da bu üç noktada Mahkeme’nin bakışını yansıtıyor.

***

İlk olarak, “mahkeme başvurunun konusunun tutuklamanın ifade ve basın özgürlüklerini ihlal ettiği iddiası olduğunu belirterek başvurucuların tutuklama kararına itiraz etmek suretiyle başvuru yollarını tüketmiş olduklarını tespit'' ediyor. Diğer bir deyişle başvuru suçun içeriği ile ilgili olmayıp, o konuda başvuru yolları tüketilmiş değil. Ama ifade ve basın özgürlüğü açısından başvuru yolları tüketilmiş durumda, çünkü tutuklamaya itiraz söz konusu özgürlükler açısından olası son başvuruyu ifade ediyor. Nitekim bu yorumun “başvurucular hakkında derece mahkemesinde devam eden davanın esasına ilişkin olmadığını...'' vurguluyor.

***

İkinci olarak, Mahkeme herhangi bir tutuklama kararı için iki önkoşulun bulunduğunu hatırlatıyor. Kişinin suç işlediği konusunda ''kuvvetli belirti’ bulunması ve daha hafif bir tedbirin yeterli olmadığının, yani tutuklamanın “somut olayın koşulları altında ''gerekli'' olduğunun ortaya konması. Oysa bu olayda iddianame ''haber yapma’ dışında somut bir delilden, ''siyasal ve askeri casusluk’ isnadını destekleyecek bir olgudan söz etmemekte. Dolayısıyla ortada ''kuvvetli belirti’ yok… İki gazeteciye soruşturma başlatılmasından altı ay sonra tutuklama tedbirinin uygulanması ise ortada bir ''gereklilik’ halinin olmadığını ima ediyor. Nitekim Mahkeme tutuklama kararının gerekçelerinin bu tedbirin niçin alındığını açıklayamadığının altını çizmekte.

***

Üçüncü olarak, suçlamaların gazetede haber yayınlama dışında bir olguya dayanmaması nedeniyle, Mahkeme tutuklamanın “haberin içeriğinden bağımsız olarak'' ifade ve basın özgürlüğüne yönelik bir müdahale olduğu kanaatini taşıyor. Yanlış anlaşılmasın… Mahkeme temel hak ve özgürlüklere müdahalenin kanuni dayanaklarının bulunduğu konusunda tereddüt göstermiyor. Ancak “tutuklama tedbirinin ifade ve basın özgürlüklerinin ihlalini oluşturup oluşturmadığının değerlendirilmesi için somut olayın demokratik toplum düzeninde gerekli olma ve ölçülülük koşulları yönünden de incelenmesi'' gerektiğinin altını çiziyor. Bu açıdan bakıldığında tutuklamanın “demokratik bir toplumda gerekli ve ölçülü bir müdahale olarak'' kabul edilemeyeceğini kayda geçiriyor. Ayrıca böyle bir tasarrufun “genel olarak basın üzerinde caydırıcı bir etki doğurabileceği de'' ekleniyor.

***

Kısacası Anayasa Mahkemesi Gül ve Dündar’ın tutuklanmasının ''hakkaniyetli’ bir tedbir olmadığını, iddianamenin bu açıdan yetersiz kaldığını ve ölçüsüz bir tedbir olarak kullanıldığında bizatihi tutuklamanın ifade ve basın özgürlüğü açısından bir hak ihlali oluşturduğunu söylüyor… Yani ne kendisini birinci mahkeme yerine koyuyor, ne de esasa müdahalede bulunuyor. Delil değerlendirmesi yapmıyor ama delil içermeyen bir iddianameyi de görmezden gelmiyor… Hakkaniyete riayet etmeyen hukuki tasarrufların kamu vicdanı sınavından geçemeyeceğini hepimize hatırlatıyor.

Not: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı E.Mungan, M.Kaya ve K.Ersoy adlı üç akademisyenin yakalanması ve gözaltı işlemine tabi tutulmaları için Emniyet’e yazı yazdı ve tutuklandılar. AK Parti’yi vurmak gibi bir kasıt yoksa, hukukun taammüden katli herhalde budur…

"Mahçupyan'dan AYM'ye övgü, akademisyenlerin tutuklanmasına tepki" haberi, 17 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 17 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Mahçupyan'dan AYM'ye övgü, akademisyenlerin tutuklanmasına tepki haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mahçupyan'dan AYM'ye övgü, akademisyenlerin tutuklanmasına tepki 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  2. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  3. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  4. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  5. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  6. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
  7. 00:43 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan kazandığı gelir açıklandı
  8. 00:38 Rusya açıkladı: Kıtalararası balistik füze denememiz başarılı oldu
  9. 00:35 Gazze saldırıları İsrail'in borcunu 2023'te iki katından fazlaya çıkardı: Maliyeti fazla oldu
  10. 00:32 Beypazarı'ından 'bor' iddialarına açıklama geldi: Mevzuat farklılığından kaynaklı
  11. 00:26 Fed açıkladı: Enflasyon en büyük finansal risk olarak görülüyor
  12. 00:13 Elektrikli otomobiller baş ağrısı mı yapıyor? İşin sır fren sistemiyle açıklandı
  13. 00:11 Türkiye milyarlarca dolarlık dev yatırımı daha kaçırdı!
  14. 00:09 Audi'lerin bagajlarındaki rakamlar ne anlama geliyor? İşte güç tablosunun sırrı!
  15. 00:06 Ucuza lüks otomobil arayanlara iyi haber geldi! Yeni Citroen C3 Aircross size göre olabilir
  16. 00:02 Çok popüler bir Türk helva markasının ürünlerinin toplatılması kararı alındı!
  17. 00:00 Sadettin Saran açıkladı: Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  18. 23:50 Dünyanın en iyi havalimanları açıklandı: Türkiye de listede
  19. 23:46 AKP’li Nihat Zeybekçi İsrail’le ticareti savundu: ''Katliam başka ticaret başka''
  20. 23:43 Türkiye boykota gidiyor! Ünlü adlar da destek verdiğini açıkladı
Politika Haberleri